Δράσεις για μικρούς και μεγάλους το Σαββατοκύριακο στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους


Απογευματινή περιήγηση στο Πάρκο Πλάκας & εκπαιδευτικές δράσεις

Σάββατο 3 & Κυριακή 4 Ιουλίου 2021

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους σας προσκαλεί σε νέες καλοκαιρινές δραστηριότητες το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Ιουλίου 2021.

Οι δράσεις απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους και θα υλοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι και το υπαίθριο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας.

 

Απογευματινή περιήγηση στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας

Σάββατο 3 Ιουλίου 2021, ώρα 18:30

Σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα απογευματινή περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στο Πάρκο Πλάκας μπορούν να συμμετάσχουν οι επισκέπτες του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου τo Σάββατο 3 Ιουλίου και ώρα 18:30. Η μορφολογία του εδάφους είναι ομαλή και δίνει τη δυνατότητα μιας εύκολης πεζοπορικής διαδρομής για μικρούς και μεγάλους.

Το Πάρκο Πλάκας βρίσκεται 800 μέτρα νότια του οικισμού Σιγρίου και αποτελεί μια σημαντική προστατευόμενη απολιθωματοφόρα θέση. Αποτελείται από δύο τμήματα, το παράκτιο και το χερσαίο, στα οποία από τις ερευνητικές εργασίες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχουν αποκαλυφθεί σημαντικά φυτικά απολιθώματα. Περισσότεροι από πενήντα κορμοί ιστάμενοι και κατακείμενοι κορμοί κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δένδρων, ριζικά συστήματα και φυλλοφόροι ορίζοντες συγκροτούν ένα σπάνιας φυσικής ομορφιάς γεώτοπο.

Μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνεται ο μεγαλύτερος ιστάμενος απολιθωμένος κορμός στον κόσμο, η περίμετρος του οποίου φτάνει τα 13,5 μέτρα και διαθέτει εντυπωσιακό ριζικό σύστημα. Πρόκειται για ένα κανελόδενδρο με γιγάντιες διαστάσεις, ενδεικτικό της σύνθεσης του δασικού οικοσυστήματος.

Στο παράκτιο τμήμα βρίσκεται ο εντυπωσιακός κατακείμενος κορμός λεύκας, το μήκος του οποίου φτάνει τα 14 μέτρα.

Οι επισκέπτες κατά τη διάρκεια της περιήγησης θα γνωρίσουν παράλληλα τις μοναδικές πευκίδες του Πάρκου καθώς και μια μεγάλη ποικιλία από καρποφόρα φυτά (αγγειόσπερμα), τα οποία δεν εμφανίζονται σε τόσο μεγάλη ποικιλία σε καμία άλλη χερσαία θέση, συνθέτοντας έτσι το τοπίο της βλάστησης στην Λέσβο πριν 20 εκατομμύρια χρόνια. Φυτικά απολιθώματα που αντιστοιχούν στη σημερινή πεύκη, δένδρα της κανέλλας και της δάφνης, της λεύκης, του πλάτανου και φοινικίδες θα αποκαλύψουν στους επισκέπτες τα μυστικά μιας διαφορετική ζώνης δασικής βλάστησης.

 

Εκπαιδευτικές δράσεις

Σάββατο 3 & Κυριακή 4 Ιουλίου 2021, ώρα 11:00

Τα εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συνεχίζονται και τον Ιούλιο. Το Σαββατοκύριακο 3 & 4 Ιουλίου σας περιμένουμε για να ανακαλύψουμε μαζί το Απολιθωμένο Δάσους Λέσβου και την πλούσια φυσική κληρονομιά της Λέσβου μέσα από πολλά παιχνίδια, εξερευνήσεις στη φύση και δημιουργικές δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 3 Ιουλίου, στις 11 π.μ. στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι θα υλοποιηθεί η εκπαιδευτική δράση «Τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους». Η εκπαιδευτική δράση είναι εμπνευσμένη από τα ευρήματα της παλαιοντολογικής έρευνας στη Λέσβο και εισάγει τα παιδιά με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο στον κόσμο των ζώων του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Τα παιδιά θα ταξιδέψουν 20 εκατομμύρια χρόνια πριν στο υποτροπικό δάσος που υπήρχε στην περιοχή και θα γνωρίσουν τα φυτά και τα ζώα που ζούσαν σ’αυτό. Θα περιηγηθούν στο Μουσείο και θα ανακαλύψουν τα φυτικά απολιθώματα του Απολιθωμένου Δάσους και το απολίθωμα του Δεινοθηρίου της Λέσβου, συλλέγοντας πληροφορίες για τα είδη φυτών και ζώων που έζησαν στη Λέσβο 20 εκατομμύρια χρόνια πριν. Θα γνωρίσουν ακόμη το ακριβές και εντυπωσιακό πρόπλασμα του Δεινοθηρίου της Λέσβου σε φυσικές διαστάσεις με ηχητικά εφέ και κίνηση.

Στο τέλος, θα προσπαθήσουν να ανασυνθέσουν το υποτροπικό δάσος της περιοχής, δημιουργώντας ένα κολάζ με τα ζώα και τα φυτά που υπήρχαν σ’αυτό.

Την Κυριακή 4 Ιουλίου, στις 11 π.μ. στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι θα υλοποιηθεί η εκπαιδευτική δράση «Μικροί εξερευνητές: Ας ανακαλύψουμε τη φυσική μας κληρονομιά» κατά τη διάρκεια της οποίας οι μικροί φίλοι του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν το φυσικό περιβάλλον στους υπαίθριους χώρους του Μουσείου και το Πάρκο Σιγρίου. Οι μικροί εξερευνητές θα δημιουργήσουν τα δικά τους κιάλια και ημερολόγια της φύσης, όπου θα καταγράψουν όλες τις παρατηρήσεις τους, θα σχεδιάσουν λεπτομέρειες του φυσικού τοπίου που θα εξερευνήσουν και θα συλλέξουν δείγματα φυτών. Στο τέλος, θα μοιραστούν τις παρατηρήσεις τους και θα συζητήσουν για το σύγχρονο φυσικό περιβάλλον του νησιού, συγκρίνοντάς το με το περιβάλλον που επικρατούσε 20.000.000 πριν και καταλήγοντας σε συμπεράσματα για τις κλιματικές αλλαγές που σχημάτισαν το τοπίο του νησιού.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών. Το κόστος συμμετοχής είναι 5€/παιδί.

Κατά τη διάρκεια όλων των δράσεων τηρούνται όλοι οι κανόνες που προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση του Covid-19!

Για περισσότερες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 22530-54434, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.