Στην Λέσβο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας


Συνάντηση πραγματοποίησε το ΔΣ της ΟΑΣ Λέσβου με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και μέλος της γραμματείας της ΠΕΜ  Ρίζο Μαρούδα που επισκέφτηκε το νησί μας.

Μεταφέρθηκε εμπειρία και από τις δύο πλευρές για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές και μικρομεσαίοι αγρότες της χώρας μας. Συζητήθηκε το γενικό πλαίσιο αιτημάτων βάσει του οποίου πρέπει να παλέψουν για να καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες διαβίωση τους και εκφράστηκαν απόψεις για μορφές δράσης του αγροτικού κινήματος, για τον συντονισμό τους σε κοινό μέτωπο ενάντια στις αντιαγροτικές πολιτικές, που εφαρμόζονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και την ΕΕ με τις συχνές αναθεωρήσεις της ΚΑΠ, που μόνο στόχο έχουν την ενίσχυση των μεγαλοαγροτών, των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό κλάδο, οδηγώντας μεθοδευμένα στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε όλο και λιγότερα χέρια.

 

Στην προμετωπίδα των αιτημάτων βρίσκονται οι διεκδικήσεις για:

Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα ανταποκρίνονται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχάνων.

Μείωση του κόστους παραγωγής. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ. Μείωση των έμμεσων φόρων. Αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες. Φθηνό αγροτικό ρεύμα. Κατάργηση ΦΠΑ για αγροτικά φάρμακα και εφόδια.

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την πανδημία και τις καταστροφές στην παραγωγή από τα καιρικά φαινόμενα. Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων που καθυστερούν.

Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή αλλά και το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Προσλήψεις όλου του απαραίτητου, μόνιμου προσωπικού με εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση.

Να εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη, επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας που να καλύπτει τη συμβατική και βιολογική καλλιέργεια, με ευθύνη του υπουργείου και των υπηρεσιών του. Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.

Άμεση αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις».