Για ποιους λόγους θα πρέπει να διαβάζω λογοτεχνικά βιβλία το καλοκαίρι;


Γράφει για το LesvosPost η Σουμέλα Θωίδη**

 

Έχει λοιπόν μπει και πάλι το καλοκαίρι στις ζωές μας και όλοι μας έχουμε επικεντρωθεί στο μεγαλύτερο στόχο του καλοκαιριού: την ξεκούραση.

Οι παραλίες στην πόλη αλλά και στις επαρχιακές περιοχές έχουν γεμίσει με λουόμενους. Οικογένειες, ζευγάρια, παιδιά και νέοι απολαμβάνουν τα καλοψημένα θαλασσινά δίπλα στο κύμα, ενώ άλλοι περνούν την ώρα τους κάνοντας βουτιές στη θάλασσα. Λίγοι είναι ωστόσο εκείνοι που κρατούν ένα λογοτεχνικό βιβλίο μέσα στις καλοκαιρινές αποσκευές τους και ακόμα πιο λίγοι αυτοί που διαβάζουν κάποιο βιβλίο τέτοιους είδους στις διακοπές τους. Αυτή η στάση απέναντι στο βιβλίο και την χαρά της ανάγνωσης θεωρείται από πολλούς ως φυσιολογική και μοναχά κάποιες μικρές ομάδες ανθρώπων αντιστέκονται στην τάση προς αποξένωση του βιβλίου. Για ποιους λόγους όμως, θα ήταν καλό να διαβάσουμε λογοτεχνικά βιβλία στις διακοπές μας;

 

Λόγος νούμερο 1

Η λογοτεχνία αποτελεί το άνοιγμα της ψυχής του ανθρώπου. Τα βιβλία αποτελούν τον προσωπικό χώρο φαντασίας του συγγραφέα και έτσι δημιουργούν έναν φανταστικό και παράλληλο στο δικό μας κόσμο, έτοιμο να καταπλήξει τους αναγνώστες του. Η λογοτεχνία, όπως και όλες οι τέχνες, αποτελούν έκφραση ψυχής που μπορεί να βοηθήσει τους δέκτες να μεταφερθούν σε έναν άλλο μαγευτικό κόσμο.

 

Λόγος νούμερο 2

Υπάρχουν διάφορα είδη λογοτεχνίας για τις διάφορες προσωπικότητες. Η λογοτεχνία προσφέρει ένα μεγάλο φάσμα τόσο ύφους, όσο και γραφής, πλοκής και περιεχομένου. Έτσι κάθε ένας από εμάς έχει τη δυνατότητα να διαβάζει βιβλία που του αρέσουν και όχι να υποχρεώνει τον εαυτό του να διαβάζει ένα μοναχά συγκεκριμένο είδος λογοτεχνίας.

 

Λόγος νούμερο 3

Η λογοτεχνία έχει αποδειχτεί ότι χαλαρώνει το νου και τις νευρώσεις του ανθρώπου. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και μια έντονη καθημερινότητα να έχουμε στις διακοπές μας, μπορούμε και πάλι στο τέλος της ημέρας να χαρούμε και ευχαριστηθούμε τη χαλάρωση μας διαβάζοντας ένα βιβλίο. Αυτός είναι ίσως και ο πιο εποικοδομητικός τρόπος για να περάσουμε τις διακοπές μας.

 

Λόγος νούμερο 4

Μέσα από την ανάγνωση βιβλίων, όπως είναι τα λογοτεχνικά, που διευρύνουν την γλωσσική επάρκεια του ανθρώπου, μπορεί το άτομο να βελτιώσει τη χρήση της γλώσσας του αναβαθμίζοντας έτσι το βιοτικό του επίπεδο. Ειδικότερα για τις νέες ηλικίες, αλλά και για τους μεγαλύτερους, η επαφή με τη λογοτεχνία μπορεί να αναπτύξει τις γλωσσικές τους ικανότητες.

 

Λόγος νούμερο 5

Το διάβασμα λογοτεχνικών κειμένων μπορεί να οδηγήσει και νέο κόσμο να ασχοληθεί με τη συγγραφή. Αυτός ο λόγος είναι ζωτικής σημασίας ειδικά αν αναλογιστούμε ότι τη σημερινή εποχή ο χώρος της λογοτεχνίας έχει στερέψει από νέους συγγραφείς με ανανεωμένο αέρα γραφής και σκέψης. Θα ήταν πολύ δημιουργικό εάν τα νέα παιδιά από νεαρή κι όλας ηλικία ανακάλυπταν το μαγικό κόσμο του βιβλίου, που μπορεί να τους οδηγήσει και στο δικό τους μοναδικό δρόμο συγγραφής.

Για όλους αυτούς λοιπόν τους λόγους, είναι χρήσιμο που γίνει κατανοητό πως η λογοτεχνία είναι ένα από τα καλύτερα και πιο ωφέλημα χόμπι που μπορεί να έχει κανείς στις διακοπές του. Η ασχολία τους διαβάσματος μόνο θετικά πρόσημα μπορεί να προσθέσει στη ζωή του ατόμου! Έτσι λοιπόν είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό το πόσο μεγάλη αξία έχει έστω και ένα μικρό λογοτεχνικό βιβλίο εμπρός στη διάπλαση των ατόμων.  

 

**Σουμέλα Θωίδη φοιτήτρια Κλασσικής Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών