Ανοίγει ο εμβολιασμός των εφήβων – Τα νέα σενάρια για τη λειτουργία της εστίασης (ΒΙΝΤΕΟ)

ΠΗΓΗ ΕΡΤ


Όλα είναι έτοιμα για να ανοίξει η πλατφόρμα για τους εφήβους 16 και 17 ετών, δηλαδή για τα παιδιά που έχουν γεννηθεί από 1/1/2004 έως 31/12/2005.

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την Δευτέρα από την κ. Θεοδωρίδου και τον κ. Θεμιστοκλέους, δηλαδή θα δοθούν οι οδηγίες προς τους γονείς για το πώς θα εξασφαλίζεται η γονική συναίνεση, η οποία είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η εμβολιαστική διαδικασία.

Ουσιαστικά, αυτή είναι η μόνη διαφορά στην πλατφόρμα εμβολιασμών σε σχέση με τις άλλες ηλικιακές ομάδες.

Ο εμβολιασμός των εφήβων θα γίνεται μόνο με MRNA εμβόλια, δηλαδή Pfizer, που έχει προς το παρόν έγκριση από τον ΕΜΑ για εφήβους.

Η χορήγηση εμβολίου σε μικρότερης ηλικίας παιδιά δεν είναι στα σχέδια της Επιτροπής Εμβολιασμών, που προτείνει ο εμβολιασμός να γίνεται μόνο σε παιδιά με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

 

Τα σενάρια για τη λειτουργία της εστίασης

Τρία σενάρια συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες για το τι μέλλει γενέσθαι στην εστίαση, υπό το βάρος των επιβαρυμένων επιδημιολογικών δεδομένων.

Η πρώτη επιλογή που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η παράταση λίγων ημερών στο άνοιγμα των εσωτερικών χώρων της εστίασης, ώστε να αποκρυσταλλωθεί η εικόνα της πορεία της πανδημίας.

Το δεύτερο σενάριο που εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο είναι το άνοιγμα των κλειστών χώρων της εστίασης σε πρώτη φάση μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

Η τρίτη λύση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να εφαρμοστούν οι αποφάσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Δηλαδή να ανοίξουν οι κλειστοί χώροι στις 15 Ιουλίου ως αμιγείς ή μικτοί με χαμηλότερη πληρότητα, μετά από απόφαση του ιδιοκτήτη.

Οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές διενήργησαν το Σάββατο 112.135 ελέγχους, κατά τους οποίους διαπιστώθηκαν 241 παραβάσεις. Επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 223.900 ευρώ και ανεστάλη η λειτουργία 40 επιχειρήσεων για παραβίαση των μέτρων κατά του κορονοϊού.

 

Στον προθάλαμο αποφάσεων για την υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς

Εβδομάδα αποφάσεων σε δύο μέτωπα είναι αυτή που ξεκινάει από αύριο Δευτέρα.

Στις 9:30 αύριο το πρωί, θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου η καθιερωμένη σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και από αυτή τη σύσκεψη και μετά ο χρόνος θα κυλάει αντίστροφα για τις ανακοινώσεις περί της υποχρεωτικότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες ομάδες αφορούν στους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στο προσωπικό νοσοκομείων, κλινικών και κέντρων Υγείας.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, σε όσους εργαζόμενους από αυτές τις ομάδες δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, θα δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα λίγων εβδομάδων, προκειμένου να σπεύσουν να εμβολιαστούν, πριν τεθεί σε ισχύ το μέτρο της υποχρεωτικότητας. Και αυτό που αναμένουμε να κλειδώσει, είναι οι κυρώσεις για όσους δεν προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους.

Από εκεί και πέρα, τις επόμενες εβδομάδες θα γνωρίζουμε και τις υπόλοιπες ομάδες εργαζομένων που θα υπαχθούν στην υποχρεωτικότητα. Και με βάση τα σενάρια, συζήτηση μπορεί να γίνει για εκπαιδευτικούς, προσωπικό Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας και εργαζόμενους σε ΜΜΜ.