Το εγκαταλειμμένο.. άλλα μαγικό φοινικόδασος της Παναγιουδας από ψηλά (BINTEO)


Στα τέλη του 19ου αιώνα, ο Άγγλος διπλωμάτης Άπκινσον μετέφερε από την Αίγυπτο 24 φοινικόδεντρα του είδους Phoenix Canariensis, τα οποία δημιούργησαν το Φοινικόδασος του Καλαμιάρη ή Φοινικόδασος της Παναγιούδας.

Εν έτει 2021, η περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους βρίσκεται στο έλεος του Θεού, αφού από πλευράς Δήμου δε γίνεται απολύτως καμμία ενέργεια για τη φροντίδα της.

Μία περιοχή μοναδικής ομορφιάς για το νησί μας, το Φοινικόδασος του Καλαμιάρη, ρημάζει αφού δεν υλοποιούνται οι στοιχειώδες παρεμβάσεις φροντίδας που θα έπρεπε να γίνονται απ' την πλευρά του Δήμου.

Σκουπίδια πεταμένα δεξιά και αριστερά, δέντρα που θέλουν κλάδεμα και καθάρισμα, συνθέτουν το σκηνικό που επικρατεί στο φοινικόδασος.

Μάλιστα τα δέντρα που βρίσκονται στην πρώτη σειρά κατά μήκος της θάλασσας, έχουν πάρει περίεργη κλίση, με ορατό τον κίνδυνο να μην αντέξουν για πολύ.

Κίνδυνος που προκλήθηκε απ’ το συνδυασμό των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, και της καταστροφής του προστατευτικού τοιχίου που υπήρχε μεταξύ της δεντροστοιχίας και της θάλασσας.

Έτσι, η θάλασσα χρόνο με το χρόνο βγαίνει προς τα έξω, πλησιάζοντας όλο και περισσότερο τους φοίνικες.

Δείτε τα πλάνα που κατέγραψε χτες με drone το Lesvosvoice.gr