Ποιοι γλιτώνουν τα ενοίκια του Ιουνίου - Οι αλλαγές στα self test (ΒΙΝΤΕΟ)


Απαλλάσσονται από τα ενοίκια του Ιουνίου εστίαση, τουρισμός, πολιτισμός (σινεμά, θέατρα), αθλητισμός, κέντρα διασκέδασης, μουσικές σκηνές, μεταφορές, γυμναστήρια, παιδότοποι, κλειστοί επαγγελματίες με κρατική εντολή μέχρι και τέλη Μαΐου.

Ωστόσο, δε θα έχουν καμία μείωση οι πληττόμενοι.

Οι ιδιοκτήτες αν είναι φυσικά πρόσωπα θα λάβουν αποζημίωση 80% ή 60% αν είναι νομικά πρόσωπα, ενώ η πληρωμή θα γίνει στα τέλη Ιουνίου.

Μειωμένο ενοίκιο κατά 40% θα πληρώσουν οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, αλλά και όσοι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε αναστολή το Μάιο, τόσο για την πρώτη τους κατοικία, όσο και για τη φοιτητική στέγη του παιδιού τους.

Οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν με το 50% της απώλειας, και θα πρέπει να περιμένουν ανοίξει η πλατφόρμα για να δηλώσουν αυτές τις μειώσεις.

 

Τι ισχύει με τα self test


Υποχρεωτικά έως τα τέλη Ιουνίου παραμένουν τα self-tests για τους δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις, οι οποίοι θα υποβάλλουν το αποτέλεσμα του τεστ στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr.

Από την υποχρέωση διενέργειας αυτοδιαγνωστικού τεστ θα εξαιρούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι, αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου.

Ακόμα, από την 1η Ιουλίου, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται τα self test και εκτός φαρμακείων. Ειδικότερα σε Αττική και Αχαία, θα μπορούν οι πολίτες να τα προμηθεύονται μέσω και των super markets.

Υποχρεωτικό θα παραμένει για τους εργαζομένους σε τουρισμό, εστίαση αλλά και για τους μη εμβολιασμένους.