Εντυπωσιάζει η έκθεση PLAYMOBIL με θέμα την Ελληνική Επανάσταση του 1821 στην Αγ. Παρασκευή- Η επίσκεψη του Βερρου


Η έκθεση είναι ανοιχτή καθημερινά και το Σαββατοκύριακο, πλην Τρίτης από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, μαζί με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Στρατή Γελαγώτη, την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Ζαχαρώ Ιωακείμ και την Αντιδήμαρχο Τουρισμού Αφροδίτη Βατή, παρευρέθηκαν στα εγκαίνια της πρωτότυπης έκθεσης που φιλοξενείται στο Μουσείο Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή και ξεναγήθηκαν από τον από τον Υπεύθυνο της Υπηρεσίας Μουσείων του Ιδρύματος Ανδρέα Λαπούρτο, στα εκτιθέμενα διοράματα και φιγούρες PLAYMOBIL που έχουν θέμα την Ελληνική Επανάσταση του 1821!

Στο πλαίσιο των Επετειακών Δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συνεργάζεται με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ) και παρουσιάζει την έκθεση "Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL", που θα περιοδεύσει σε τρία Μουσεία του Δικτύου ΠΙΟΠ, μεταξύ αυτού και του Μουσείου Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή.

Με διοράματα και φιγούρες PLAYMOBIL, επιχειρείται μια πρωτότυπη προσέγγιση όσων διαδραματίστηκαν από τους προεπαναστατικούς χρόνους μέχρι και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους. Μικρόσωμες πολύχρωμες φιγούρες «συνθέτουν» πεδία μαχών, αναπαριστούν ιστορικά γεγονότα, περιγράφουν σκηνές καθημερινότητας, απεικονίζουν σημαίνουσες μορφές του Αγώνα.

Η έκθεση είναι ανοιχτή καθημερινά και το Σαββατοκύριακο, πλην Τρίτης από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Σχεδιασμός-υλοποίηση διοραμάτων: Γιώργος Αγγελίδης, Ντένης Βαγγόπουλος, Άγγελος Γιακουμάτος, Βασιλική Φατή.

Σχεδιασμός-υλοποίηση μεμονωμένων φιγούρων ειδικής κατασκευής: Στέλιος Μυλωνάς.

Στην έκθεση στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, μία σύντομη οπτικοακουστική παραγωγή συστήνει τους συλλέκτες στο κοινό και ξεδιπλώνει στιγμές από την πολυετή ενασχόλησή τους με τις φιγούρες PLAYMOBIL, ενώ παράλληλα δείχνει πώς μια απλή φιγούρα του αγαπημένου παιχνιδιού μετατρέπεται σε ήρωα του 1821.