Σκοπιά: «Η δυναμική της Λέσβου μέσα από τα ΠΟΠ προϊόντα της…» (PIC)


Η στήλη του LesvosPost η «ΣΚΟΠΙΑ» στις οθόνες σας με την επιμέλεια του Παναγιώτη Λυμπου


Ξεκινώντας μια έρευνα σχετικά με τα παραγόμενα προϊόντα της Λέσβου θα πρέπει να γνωρίζουμε, πότε χαρακτηρίζεται ένα προϊόν ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Κατά την ελληνική νομοθεσία και το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων ένα προϊόν ταυτοποιείται ως ΠΟΠ όταν: α) κατάγεται και παράγεται από συγκεκριμένο τόπο ή περιοχή. β) η ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του προϊόντος οφείλονται αποκλειστικά στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον και τους φυσικούς του τόπου παραγωγής και γ) όλα τα στάδια της παραγωγής εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

«Γεωγραφική Ένδειξη» νοείται η ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν: α) το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή χώρα· β) ένα συγκεκριμένο ποιοτικό χαρακτηριστικό του προϊόντος, η φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη γεωγραφική του προέλευση και γ) ένα τουλάχιστον από τα στάδια της παραγωγής εκτελείται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

"Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν" νοείται ένα προϊόν το οποίο: α) παρασκευάζεται με τρόπο παραγωγής, μεταποίησης ή σύνθεσης που αντιστοιχεί σε παραδοσιακή πρακτική παραγωγής και β) παράγεται από πρώτες ύλες ή συστατικά που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά.

Για να μπορεί να καταχωρηθεί μια ονομασία ως ονομασία εγγυημένου παραδοσιακού ιδιότυπου προϊόντος, πρέπει αυτή: α) να χρησιμοποιείται κατά παράδοση για την περιγραφή του ιδιότυπου προϊόντος ή β) να προσδιορίζει τον παραδοσιακό ή τον ιδιότυπο χαρακτήρα του προϊόντος. Ο αρμόδιος φορέας ελέγχου για το ΠΟΠ είναι ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ» (AGROCERT) (περισσότερα για το πώς μπορούμε να πιστοποιήσουμε ένα προϊόν ως ΠΟΠ, στον παρακάτω συνδυασμό http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/2012-02-02-07-52-07).

Η Λέσβος έχει αναγνωρισμένα ως ΠΟΠ τα παρακάτω προϊόντα της: Ελαιόλαδο: Λέσβος ή Μυτιλήνη (ΠΓΕ) και Τυριά: Λαδοτύρι Μυτιλήνης (ΠΟΠ). Και εκεί αναρωτιέσαι πώς ένα νησί που έχει παράδοση στην τυροκομία και παράγει τόσα είδη τυριού, που διαθέτει μονάδες τυποποίησης ελαιολάδου, που διαθέτει γυναικείους συνεταιρισμούς με παραγωγή γλυκών κουταλιού, λικέρ, μαρμελάδας κλπ, γιατί να έχει μόνο δύο προϊόντα επίσημα ως ΠΟΠ και γιατί κι αυτά τα δύο δεν έχουν την αναμενόμενη ζήτηση από τους καταναλωτές

Κι όμως δεν είναι αρκετό ένα προϊόν να είναι ΠΟΠ, αλλά να έχει συνολική και ρεαλιστική δυναμική ή πιο απλά να έχει προηγηθεί το απαραίτητο μάρκετινγκ για να προβάλλεται και να διαφημίζεται παντού και κυρίως στις επιχείρησης του κλάδου εστίασης.

Τα ΠΟΠ προϊόντα μας δεν αρκεί να βρίσκονται μόνο σε μεγάλες κουζίνες και σε εκθέσεις γευσιγνωσίας, αλλά να υποστηρίζονται και να προβάλλονται διεθνώς από πρεσβεύτες του τόπου μας.

Καθοριστικό ρολό παίζει φυσικά και η προσιτή τιμή για να τα κάνει ανταγωνιστικά έναντι των υπολοίπων. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει πουθενά στη Λέσβο η απαιτούμενη οργάνωση, που θα μετατρέψει τα ΠΟΠ προϊόντα μας και το νησί μας σε πόλο έλξης του τουριστικού κοινού, όπως συμβαίνει με τοπικά προϊόντα όπως σε Κρήτη, Χίο, Λήμνο, όπου ο κάθε επισκέπτης γνωρίζεται με γεύσεις και αρώματα τοπικών προϊόντων, τα οποία συνδυάζονται με τη δυναμική και τις παραδόσεις του κάθε νησιού.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προώθησης των προϊόντων, κάτι που εδώ στη Λέσβο ελάχιστοι το προσπαθούν (όπως ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Πανάγος Κουφέλος, ο οποίος έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια για την αναγνώριση περισσοτέρων ακόμη προϊόντων της Λέσβου ως ΠΟΠ).

Παρόλα αυτά οι τοπικοί αρμόδιοι, που εμπλέκονται με την παραγωγή προϊόντων, δεν μπαίνουν για δικούς τους λόγους στην διαδικασία να χαρακτηριστούν αυτά ως ΠΟΠ, ενώ υπάρχει η δυνατότητα και έτσι τα προϊόντα αυτά χάνονται μέσα στην μαζική παραγωγή.

Παράλληλα χάνεται και η δυνατότητα εξαγωγής σε ξένες αγορές, γεγονός που θα διπλασίαζε τα κέρδη τους και θα ανέπτυσσε τις επιχειρήσεις τους δημιουργώντας και νέες θέσεις εργασίας, ειδικά σε ένα νησί, που ανεργία στις μικρές ηλικίες αγγίζει το 28%!

Πρέπει λοιπόν όλοι να καταλάβουμε, ότι διαθέτουμε ένα ακατέργαστο διαμάντι, που λέγεται προϊόντα της Λέσβου και που πρέπει επιτέλους να τα αξιοποιήσουμε όπως αρμόζει.

Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε την ίδια τη Λέσβο και τους ανθρώπους της.

Με αυτό τον τρόπο δίνουμε προοπτική εξέλιξης και στη νέα γενιά. Η δυναμική του τουρισμού είτε αυτός λέγεται θρησκευτικός τουρισμός, είτε γαστρονομικός, είτε ιαματικός, προσθέτει άλλη δυναμική στον τόπο μας, που έχει όλα τα εφόδια να μετατραπεί σε έναν από τους must τουριστικούς προορισμούς. Αρκεί να δράσουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς συντονισμένα και με γνώμονα το συμφέρον της Λέσβου μας.