Εικονική περιήγηση στο απολιθωμένο δάσος της Λέσβου – Moναδικής αξίας τα ευρήματα στον νέο οδικό άξονα Καλλονής – Σιγρίου


Τις εργασίες ανάδειξης ανασκαφής, συντήρησης και προστασίας του Απολιθωμένου Δάσους, οι οποίες πραγματοποιούνται κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, γνώρισαν οι συμμετέχοντες στο διεθνές σχολείο Γεωπάρκων 2021 μέσα από μια εικονική περιήγηση – Virtual tour που πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Νίκο Ζούρο, διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Στο διεθνές σχολείο Γεωπάρκων 2021 συμμετέχουν περισσότερα από 250 στελέχη γεωπάρκων, στελέχη στον τομέα του τουρισμού, ερευνητές, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές, καθηγητές Πανεπιστημίων από 52 χώρες από όλο τον κόσμο.


Οι συμμετέχοντες μεταφέρθηκαν στους χώρους του εργοταξίου και γνώρισαν τα μοναδικής επιστημονικής αξίας ευρήματα απολιθωμάτων που ήρθαν στο φως τον τελευταίο χρόνο κατά τη διάρκεια των εργασιών διάνοιξης του οδικού άξονα και μαρτυρούν την ύπαρξη εκτεταμένων υποτροπικών δασών. Παράλληλα, γνώρισαν τα σημαντικά στοιχεία που δίνει η μελέτη των ευρημάτων, τα οποία αποκαλύπτουν πληροφορίες για τη βιαιότητα των ηφαιστειακών εκρήξεων που τα κατέστρεψαν και μέσω της διαδικασίας της απολίθωσης οδήγησαν στη δημιουργία του απολιθωμένου δάσους της Λέσβου, ενός μνημείου μοναδικής σε παγκόσμια κλίμακα σπουδαιότητας, που ανακηρύχθηκε από την Ελληνική Πολιτεία «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης».Santorini Island

Κατά τη διάρκεια της εικονικής περιήγησης, οι συμμετέχοντες στο διεθνές σχολείο Γεωπάρκων 2021 γνώρισαν, επίσης, έναν εντυπωσιακό απολιθωμένο δένδρο που διατηρήθηκε ακέραιο με τα κλαδιά και τις ρίζες του. Πρόκειται για σπανιότατο εύρημα, καθώς είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται απολιθωμένο δένδρο με τα κλαδιά του, από το 1995 οπότε ξεκίνησαν οι ανασκαφές στην περιοχή της δυτικής Λέσβου όπου και το απολιθωμένο δάσος.

Το δένδρο βρίσκεται στην αρχική θέση ανάπτυξής του και φαίνεται ότι η βιαιότητα της ηφαιστειακής έκρηξης το ξάπλωσε στο έδαφος στη θέση που βρέθηκε. Εκεί σκεπάστηκε από παχύ στρώμα ηφαιστειακής στάχτης και στη συνέχεια απολιθώθηκε. Στην ίδια θέση βρέθηκε μεγάλος αριθμός φύλλων καρποφόρων δένδρων που προέρχονται από τα φυτά του υποτροπικού δάσους της Λέσβου πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια.

Οι σωστικές ανασκαφές που διενεργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου με τη χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έχουν φέρει στο φως εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό απολιθωμένων κορμών και φυλλοφόρων οριζόντων στο τμήμα του δρόμου που διασχίζει την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους από την ‘Αντισσα έως το Σίγρι της δυτικής Λέσβου.

Η φετινή χρονιά έκρυβε πλήθος εκπλήξεων καθώς νέες απολιθωματοφόρες θέσεις ήρθαν να προστεθούν στις υπάρχουσες, συνθέτοντας το παζλ του υποτροπικού δάσους της περιοχής. Εντοπίσθηκε μεγάλος αριθμός κατακείμενων και ιστάμενων απολιθωμένων κορμών, ενώ συνεχίζει να προσφέρει σημαντικά ευρήματα και δεν είχε βρεθεί μέχρι σήμερα κορμός με τις διακλαδώσεις αυτής της κλίμακας και διαστάσεων.