Ψήφισμα των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου


ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ – ΔΗΜΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

 

Oι συμβασιούχοι των Κοινωνικών Δομών των Δήμων χρόνια τώρα με το καθημερινό τους έργο κρατούν ψηλά τον πήχη του κοινωνικού Κράτους. Συνέβαλαν και συμβάλουν με απαράμιλλο ζήλο τα μέγιστα ως προς τις υπηρεσίες που παρέχουν στο παιδί, στον ηλικιωμένο, τον άστεγο, τον οικονομικά ανήμπορο, τον πολίτη, τον ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ.

 

Είναι γεγονός ότι όλοι οι παραπάνω εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί μέσα από διαφανείς διαδικασίες και κριτήρια ΑΣΕΠ. Η πλειονότητα αυτών ωστόσο απασχολείται με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου μέσω ΕΣΠΑ, πολλοί μάλιστα εξ αυτών έως πάνω από 15 συναπτά έτη!

 

Και σ’ αυτό ακριβώς το σημείο γεννιούνται τα εξής ερωτήματα:

 

1) Ποιες ακριβώς έκτακτες ανάγκες καλύπτονται από διαδοχικές συμβάσεις οι

οποίες διαρκούν τόσα πολλά χρόνια;

2) Γιατί η σημερινή Κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, εμμένουν να

αρνούνται την αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι

καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στις Δομές των Δήμων και ότι πίσω από τις διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου υπάρχει ουσιαστικά μια ενιαία σύμβαση αορίστου χρόνου;

3) Πώς νομιμοποιείται η Κυβέρνηση να αγνοεί την πρόσφατη απόφαση του ΔΕΕ, υπ’ αριθμ C-160/18/11-2-2021 (η οποία ερμηνεύει και επικαιροποιεί την κοινοτική οδηγία 1999/70/Ε.Κ.), σχετικά με την καταχρηστική χρησιμοποίηση των διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου, κατά την οποία κρίθηκε ότι η απαγόρευση της μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου δεν βρίσκει έρεισμα στο άρθρο 103, παρ. 8 του Συντάγματος;

 

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις Κοινωνικές Δομές των Δήμων, όμηροι άδικης εργασιακής σχέσης ορισμένου χρόνου, αντιδρούν και λένε ΟΧΙ στην “συμβασιοποίηση” του δημόσιου τομέα και των Δομών τους και διεκδικούν:

 

● Το δικαίωμα στην μόνιμη και σταθερή εργασία

● Την άμεση μετατροπή των συμβάσεων τους σε Αορίστου χρόνου με

Νομοθετική ρύθμιση.

● Την στελέχωση των Κοινωνικών Δομών με το ΝΥΝ προσωπικό , που με την τεχνογνωσία , την πολυετή έμπειρα , στήριξε το Κράτος Προνοίας σε μια βιώσιμη και λειτουργική βάση , με προσφορά υπηρεσιών προς όλους τους πολίτες της Ελλάδας .

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΛΕΣΒΟΥ

 

Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου βρίσκεται πάντα στο πλευρό των εργαζομένων που διεκδικούν το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Εκφράζει τη στήριξή του στους εργαζόμενους των Κοινωνικών Δομών - Υπηρεσιών των Δήμων οι οποίοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις προκειμένου να μπει ένα τέλος στην εργασιακή τους «ομηρία».

 

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλύπτει συνδικαλιστικά τους εργαζόμενους των Κοινωνικών Δομών– Υπηρεσιών των Δήμων που αποφάσισαν αγωνιστικές κινητοποιήσεις για το προσεχές διάστημα.

 

Οι εργαζόμενοι στους Παιδικούς Σταθμούς συμμετέχουν  στις κινητοποιήσεις  των Κοινωνικών Δομών με 3ωρη στάση εργασίας  12:00 – 15:00 στις 30/6/2021.

 

Αποτελεί κοινό αίτημα η αναγνώριση της κάλυψης  πάγιων και διαρκών αναγκών και η μετατροπή των συμβάσεών τους σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.)με σκοπό να σταματήσει να διαιωνίζεται η χρόνια εργασιακή τους «ομηρία».

Το Δ.Σ  του Συλλόγου