Κουνάει το δάχτυλο σε Μουτζούρη η Συνύπαρξη για τον κορονοϊό στους μετανάστες



Ανακοίνωση που για ακόμα μια φορά προκαλεί το κοινό αίσθημα εξέδωσε η γνωστή για τις απόψεις της Συνύπαρξη και επικοινωνία στο Αιγαίο.

Αυτήν την φορά τα βάζει με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη σχετικά με την επιστολή που απέστειλε στον υφυπουργό πολιτικής προστασίας Νίκο Χαρδαλιά ώστε η Λέσβος να μην μπει καλοκαιριατικα σε νέο lockdown

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ:

 "Ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κ. Μουτζούρης επέλεξε ακόμη μια φορά να δηλητηριάσει την ατμόσφαιρα με αντιπροσφυγική ρητορική αποδίδοντας στους πρόσφυγες και μετανάστες την ευθύνη για τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων στη Λέσβο και ζητώντας ουσιαστικά τον πλήρη εγκλεισμό τους.

 Ο κ .Περιφερειάρχης παραποιεί εντελώς τα γεγονότα, αν και τα γνωρίζει:

  α) Όλοι οι νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες οδηγούνται στο ΚΥΤ Καρά Τεπέ αφού προηγουμένως έχουν παραμείνει σε καραντίνα 14 ημερών στα Μεγάλα Θέρμα. β) Εδώ και ενάμισι χρόνο έχουν νοσήσει εκατοντάδες πολίτες και έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 50 στη Μυτιλήνη και τα χωριά της Λέσβου, κρούσματα παντελώς άσχετα με την παρουσία προσφύγων.

  γ) Ο Covid εισάγεται στο ΚΥΤ από την κοινότητα, δεν εξάγεται από αυτό. 

 δ) Ο υπερπληθυσμός-συνωστισμός και οι κακές συνθήκες υγιεινής βεβαίως ευνοούν τη διάδοση εντός του ΚΥΤ. Ωστόσο εδώ και πολύ καιρό οι διαμένοντες εξέρχονται με το σταγονόμετρο. Μπορούν να λαμβάνονται γι' αυτούς όλα τα αναγκαία μέτρα που λαμβάνονται για τους εργαζόμενους, τους μαθητές κλπ ( ράπιντ τεστ, σελφ τεστ). Επομένως είναι εντελώς παραπλανητικό το "αίτημα" του κ. Περιφερειάρχη να κλειστούν ουσιαστικά μέσα στο ΚΥΤ οι πρόσφυγες, ως... θεραπεία του covid στο νησί μας!

 Ο κ. Περιφερειάρχης καλύτερα να προτείνει: α) Τον άμεσο απεγκλωβισμό των ανθρώπων και τη μεταφορά τους στην ενδοχώρα με δαπάνες του Υπουργείου Μετανάστευσης. Είναι απαράδεκτο ο αρμόδιος υπουργός να επαίρεται ότι προχωρεί η αποσυμφόρηση, τη στιγμή που ο αριθμός των διαμενόντων στη Λέσβο παραμένει υψηλότερος από αυτόν που " παρέλαβε" μετά τις εκλογές του 2019. Είναι απαράδεκτο πρόσφυγες με άσυλο να μην μπορούν να φύγουν γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τα εισιτήρια του πλοίου. β) Την άμεση έναρξη του εμβολιασμού του πληθυσμού του ΚΥΤ με το μονοδοσικό εμβόλιο για την επίτευξη σύντομης ανοσίας.

 Ο κορωνοϊός δεν μπορεί χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την φυλάκιση των ανθρώπων και την απόκρυψη των πραγματικών λόγων διασποράς στην κοινότητα. Ειλικρινά λυπούμαστε που ο κ. Περιφερειάρχης ευνοεί με τον λόγο του τη διάδοση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Οι πρόσφυγες δεν είναι μιάσματα, είναι άνθρωποι όπως όλοι μας και ως ανθρώπους οφείλουμε να τους συμπεριφερόμαστε."