Ανακοίνωση της "Δημοκρατικής Μυτιλήνης" - Ξανά και ξανά για τα σκουπίδια στο ιστορικό κέντρο!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Κατάσταση ΝΤΡΟΠΗ για την πόλη της Μυτιλήνης οι όγκοι σκουπιδιών στην πλατεία Σαπφούς. Τι απέγινε το ενταγμένο στο Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, έργο της διαχείρισης αστικών αποβλήτων της πόλης της Μυτιλήνης;

Για μια ακόμα φορά η πόλη της Μυτιλήνης καλείται να συζητήσει για ένα θέμα που κάθε άλλη μικρή ή μεγάλη πόλη της Ελλάδας έχει πλέον αντιμετωπίσει εδώ και χρόνια. Ο λόγος για τη διαχείριση της αποκομιδής απορριμμάτων και ιδιαίτερα αυτών στο ιστορικό κέντρο. Ένα θέμα που αντιμετωπίζεται με τριτοκοσμικό τρόπο και λογικές «πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι» - «πάρε τον κάδο από εδώ και βάλτον παραπέρα».

Την ίδια ώρα, όπως από τον περασμένο Ιανουάριο έχουμε ως παράταξη δημόσια καταθέσει, ένα σοβαρό έργο από τα σημαντικότερα για την πόλη της Μυτιλήνης και τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των απορριμμάτων της πόλης, ενταγμένο από την προηγούμενη δημοτική Αρχή του Σπύρου Γαληνού στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Βόρειο Αιγαίο» με προϋπολογισμό 1.113.923 ευρώ ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ.

Στόχος του προγράμματος η Διαλογή στην Πηγή  σε επτά ρεύματα:  χαρτιού, πλαστικού, μετάλλου, συνθετικών συσκευασιών, γυάλινων συσκευασιών, βρώσιμων ελαίων και λιπών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών μικροσυσκευών και η αποφυγή της ταφής 844 τόνων τέτοιων «πολύτιμων» απορριμμάτων.

Το έργο αφορά μεταξύ άλλων σημαντικών τη δημιουργία 50 μικρών και εννέα μεγάλων «Γωνιών Ανακύκλωσης» και την υπογειοποίηση των κάδων στην πόλη της Μυτιλήνης

 

Οι εννέα μεγάλες «Γωνιές Ανακύκλωσης» είχαν προγραμματιστεί να στηθούν στους παρακάτω χώρους:

ΟΔΟΣ ΛΟΧΑΓΟΥ ΜΑΝΩΛΑΚΕΛΛΗ,    ΛΑΪΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟΥΣΑΣ

ΟΔΟΣ ΚΥΔΩΝΙΩΝ, ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ,   ΠΕΡΙΟΧΗ «ΚΑΛΑΜΑΡΗ»   

ΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ,   ΜΑΚΡΥ ΓΥΑΛΟ

ΟΔΟΣ ΛΕΣΒΙΑΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ,    ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟΥΣΑ

ΟΔΟΣ ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ,    ΥΦΑΝΤΗΡΙΑ, ΚΑΛΛΙΘΕΑ

ΟΔΟΙ ΑΤΤΕΑΣ & ΠΡΟΥΣΣΗΣ,   ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ

ΟΔΟΣ 8ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ,   ΛΕΣΧΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ, ΚΙΟΣΚΙ

ΟΔΟΣ ΒΟΣΤΑΝΗ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΕΚ (V),   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΟΔΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ,    ΕΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

 

Επιπλέον  τρία διπλά υπόγεια συστήματα για την ανακύκλωση υλικών είχαν προγραμματισθεί να τοποθετηθούν στην πλατεία Σαπφούς.

Τέλος είχε προγραμματισθεί η δημιουργία 50 μικρών «Γωνιών Ανακύκλωσης».

Η παράταξη των πολιτών της Κοινότητας Μυτιλήνης «Δημοκρατική Μυτιλήνη» έδωσε πέντε μήνες τώρα στη δημοσιότητα στοιχεία του προγράμματος αυτού και είχε ζητήσει να υπάρξει από τους αρμόδιους Αντιδημάρχους, ενημέρωση του Συμβουλίου της Κοινότητας για το θέμα. Είχαμε ρωτήσει;

Ποια η τύχη του ενταγμένου στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Βόρειο Αιγαίο» με προϋπολογισμό 1.113.923 ευρώ έργου.

Πως η Δημοτική Αρχή  Μυτιλήνης σκοπεύει να αντιμετωπίσει το κρίσιμο για την υγεία και το περιβάλλον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων;

Απάντησαν ΔΙΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ.

Σήμερα οι κάδοι των απορριμμάτων στην πλατεία Σαπφούς και οι τεράστιοι όγκοι σκουπιδιών που συγκεντρώνονται στο κέντρο της πόλης στη «βιτρίνα» της Μυτιλήνης, ως ο μοναδικός χώρος συγκέντρωσης απορριμμάτων κάθε λογής από δεκάδες επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, αποδεικνύουν την πλήρη ανυπαρξία σχεδίου αποκομιδής απορριμμάτων. Την πλήρη ανυπαρξία σχεδίου για τη Μυτιλήνη.  

Επιτέλους. Η Μυτιλήνη δεν είναι πόλη μακέτα και οι λύσεις για αυτήν δεν μπορεί να είναι... μακέτες