Ευρεία σύσκεψη για τους Ρομά στον δήμο Μυτιλήνης



Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό την Προεδρία του Δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Ευάγγελος Μυρσινιάς, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Παναγιώτης Παπαρίσβας, ο Πρόεδρος των Καταστημάτων Εστίασης & Ψυχαγωγίας, Νίκος Γιαννάκας, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου, Κωνσταντίνος Παπάζογλου, ο Λιμενάρχης Μυτιλήνης, Χαράλαμπος Ψυχογυιός, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοσθένης Χατζηγιάννης, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, Κώστας Κουνέλλης, η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Δήμητρα Αλεξανδρή και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μυτιλήνης, Αλέκος Κουζινόγλου.

Αποκλειστικό θέμα της σύσκεψης ήταν η διαχείριση της κατάστασης που επικρατεί σε σχέση με το κοινωνικό ζήτημα των Ρομά, τόσο στην πόλη της Μυτιλήνης , όσο και γενικότερα στο Δήμο Μυτιλήνης.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη συζήτησαν θέματα που σχετίζονται με τη διαχείρισή του προβλήματος και ως προς τις προτάσεις των άμεσων μέτρων αντιμετώπισης της υπάρχουσας κατάστασης, αλλά και προτάσεις προς μια μονιμότερη και σταθερότερη διαχείριση των θεμάτων που αφορούν τους Ρομά και την ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό.

Στο επίκεντρο των προτάσεων ήταν ο συντονισμός του Λιμενικού Σώματος και της Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της αυξημένης παραβατικότητας, ενώ από την πλευρά τους το Επιμελητήριο, ο Εμπορικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης & Ψυχαγωγίας συμφώνησαν ώστε τα μέλη τους να ενημερώνουν άμεσα τις Αρχές για οποιοδήποτε περιστατικό παραβατικότητας υποπέσει στην αντίληψή τους.

Σε ένα κοινωνικό πρόβλημα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ο Δήμος Μυτιλήνης δεσμεύτηκε να συνεισφέρει με κάθε τρόπο στην επίλυσή του, κυρίως στο κομμάτι της αντιμετώπισης περιστατικών στον χώρο του Πάρκινγκ, όπου έχει παρατηρηθεί αυξημένη παρουσία ομάδων Ρομά.

Παράλληλα, ο Δήμος, με μία έμπρακτη χειρονομία, δείχνοντας τη διάθεσή του για άμεση βελτίωση της παρούσας κατάστασης και σταδιακής ένταξής των Ρομά στον κοινωνικό ιστό, θα παραχωρήσει 35 οικίσκους στον καταυλισμό στην Παγανή για φιλοξενία οικογενειών Ρομά, οι οποίοι θα διαθέτουν ύδρευση και ρεύμα. Οι εκπρόσωποι των Ρομά εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους στον Δήμαρχο και το Δήμο Μυτιλήνης για την κίνηση αυτή, τονίζοντας ότι θα προσπαθήσουν από την πλευρά τους να περιορίσουν τις παραβατικές συμπεριφορές ομάδων Ρομά.

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης επέστησε την προσοχή των Αρχών, ώστε να εντείνουν τα μέτρα και να καταστέλλουν οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί, εν τη γενέσει του, ώστε να μην ταλαιπωρείται με ένα ακόμη μείζον κοινωνικό ζήτημα η τοπική κοινωνία.