Η αποφράδα ημέρα της Λέσβου | Σαν σήμερα 5 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ο σεισμός των 6,3R που συγκλόνισε το πανελλήνιο «12-06-17» (pics, vids)


Βαθιές παραμένουν οι πληγές που άφησε στη Βρίσα της Λέσβου, ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ, πριν από 5 χρόνια. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι σημειώνονται καθυστερήσεις στην καταβολή του επιδόματος ενοικίου.


Το 2017 στην Λέσβο ζήσαμε πάρα πολλά..


Θάνατοι, τροχαία, πλημμύρες, καταστροφές, χιόνια ακόμα και μέσα στην Μυτιλήνη, την νόσο της Ευλογίας του προβάτου, την έξαρση του μεταναστευτικού ξανά μετά από το 2015 κ.α

Επιμέλεια Στεφάνου Γεώργιος (Δημοσιογράφος, Δ/ντης LesvosPost.comκαι επικεφαλής της LesvosPost Media)

Το γεγονός που συγκλόνισε την Λέσβο τον Ιούνιο του 2017

Αυτό όμως που μας συγκλόνισε και έγινε θέμα σε όλο τον κόσμο ήταν ο σεισμός των 6,3R την Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017 και ώρα 15:28..

Μία νεκρή, περισσότεροι από δέκα τραυματίες, τεράστιες καταστροφές σε κτίρια, αλλά και στο οδικό δίκτυο, είναι ο απολογισμός του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 12/06, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή νότια του Πλωμαρίου.

Αυτό όμως που συγκλονίζει περισσότερο είναι ο αφανισμός ενός ιστορικού χωριού αυτό της Βρισας…



Από το «χτύπημα» του Εγκέλαδου σχεδόν ισοπεδώθηκε το χωριό Βρίσα στα νότια του νησιού, ενώ από τα ερείπια ανασύρθηκε νεκρή μια γυναίκα 45 ετών. Η εύρεση της νεκρής γυναίκας έγινε από τα συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που επιχειρούσαν εκεί και νωρίτερα είχαν καταφέρει να απεγκλωβίσουν με ασφάλεια ένα ζευγάρι ηλικιωμένων.

Το χωριό Βρισά εκκενώθηκε το βράδυ της Δευτέρας 12/06. Οι κάτοικοι της Βρισάς μετακινήθηκαν σε σπίτια συγγενικών τους προσώπων σε άλλα μέρη του νησιού, σε ξενοδοχείο των Βατερών όπου μεταφέρθηκαν κυρίως υπερήλικες και στον καταυλισμό που στήθηκε στο γήπεδο του Πολιχνίτου από το στρατό.

Οι κάτοικοι του χωριού που τραυματίστηκαν μεταφέρθηκαν αρχικά στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου και από εκεί στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, σε μια επιχείρηση που συντόνιζαν από το Πλωμάρι ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, με τους αντιδημάρχους Κώστα Κατσαρό και Μανόλη Αρμενάκα και από το χωριό Βρισά, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Κατζανός και Νίκος Καρασάββας.

Ζημιές είχαμε επίσης σε Πλωμάρι, Σκάλα Πολιχνίτου και ιστορικό κέντρο Μυτιλήνης



Παλιά βιομηχανικά κτίρια κατέρρευσαν στη Σκάλα Πολιχνίτου. Επίσης κατέρρευσε μέρος της καμινάδας του παλιού βιομηχανικού κτιρίου ελαιοτριβείου στη Σκάλα Λουτρών το οποίο λειτουργεί ως ξενοδοχείο με την επωνυμία «Ζαίρα». Αποτέλεσμα της κατάρρευσης της βιομηχανικής καμινάδας ήταν να καταστραφεί μεγάλο μέρος του κυρίως κτιρίου.



Επίσης ρωγμές και πτώσεις σοβάδων έχουν υπάρξει σε πολλά κτίρια στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης. Ανάμεσα σε αυτά και στο ιστορικό Δημαρχείο στην Προκυμαία της πόλης που άνοιξε μόλις φέτος.

Στη Μυτιλήνη μετέβη με ελικόπτερο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Μαζί του ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, κλιμάκιο του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μηχανικοί, και ομάδα της ΕΜΑΚ.

Στο σημείο της καταστροφής και ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός.

Δείτε τα πρώτα θέματα μας για τον σεισμό την 12/06:




Στα Βατερά, 2 χιλιόμετρα από τη Βρίσα, οι περισσότεροι κάτοικοι είχαν τις καλοκαιρινές τους κατοικίες. Όσοι δεν είχαν εναλλακτική μεταφέρθηκαν στα ξενοδοχεία της περιοχής. Κάποιοι μεταφέρθηκαν στο γηροκομείο.

Για σχεδόν έναν μήνα το χωριό φυλασσόταν από τον στρατό για λόγους ασφαλείας. Οι κάτοικοι έμπαιναν στο χωριό συγκεκριμένες ώρες, με την ταυτότητά τους για να σώσουν ότι μπορούσε να σωθεί από τις περιουσίες τους.


Την Βρισα τις επόμενες ημέρες μετά τον σεισμό την επισκέφτηκαν πλήθος κόσμου, πολιτικοί, υπουργοί, βουλευτές, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο πρόεδρος της δημοκρατίας, ΜΜΕ του εξωτερικού κ.α

Κάπου εκεί όμως το θέμα ξεχάστηκε και οι κάτοικοι του χωριού συνεχίζουν να παλεύουν μέσα στα ερείπια με σκοπό να ξεκινήσουν μια νέα ζωή.. με τα ψίχουλα που παίρνουν ως επίδομα από την κυβέρνηση….


Ο σεισμός της 12.6.2017 – 5 χρόνια μετά…
5 χρονια μετά το τραγικό συμβάν θα περίμενε κανείς ότι ένα μεγάλο μέρος των ζημιών θα είχαν αποκατασταθεί και ότι η ζωή στη μαρτυρική Βρίσα θα είχε επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς της σε ένα μεγάλο βαθμό.

Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμη εκατοντάδες εκκρεμότητες σε όλα τα επίπεδα ενώ η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις ταλαιπωρούν τους σεισμοπαθείς οι οποίοι παλεύουν με τις υπηρεσίες και τις επιτροπές για να βρουν το δίκιο τους και να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους.

Την ίδια ώρα οι κάτοικοι της Βρίσας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την επιδότηση ενοικίου, η οποία καταβάλλεται στους δικαιούχους με μεγάλη καθυστέρηση όπως άλλωστε και η καταβολή των  δόσεων της αποζημίωσης για την επισκευή ή την ανέγερση των σπιτιών τους. Καθυστερήσεις παρατηρούνται και στην έγκριση των Αρχιτεκτονικών μελετών λόγω φόρτου εργασίας της αρμόδιας Επιτροπής η οποία είναι επιφορτισμένη με υποθέσεις από όλη τη Λέσβο και τη Λήμνο.


Α. Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ:
·         Πάνω από 300 κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς (τα λεγόμενα «κόκκινα»).
·         Πάνω από 1000 υπέστησαν σοβαρές ζημιές (τα λεγόμενα «κίτρινα» κτίρια), εκ των οποίων τα 875 καταγράφηκαν κατά τον Α΄βάθμιο και Β΄βάθμιο έλεγχο και τα υπόλοιπα μετά από αυτοψία Τριμελούς Επιτροπής της ΔΑΕΦΚ ύστερα από αίτημα των ιδιοκτητών.
·         Ένα σχολικό κτίριο, το Δημοτικό και Νηπιαγωγείου της Βρίσας καταστράφηκε ολοσχερώς ενώ άλλα 50 περίπου υπέστησαν ζημιές, εκ των οποίων οκτώ (8)  περισσότερο σοβαρές.
·         Αριθμός άνω των 25 ναών και ναϊσκων υπέστησαν ζημιές με σοβαρότερες αυτές του  ναού της Ζωοδόχου Πηγής Βρίσας.   
·         Επίσης έγιναν αυτοψίες σε 500 περίπου ακόμη κτίρια, στα περισσότερα των οποίων διαπιστώθηκαν ζημιές από τον σεισμό, που όμως η σοβαρότητά τους δεν ήταν τέτοια ώστε να απαγορευτεί η χρήση τους πριν την επισκευή τους, τα λεγόμενα «πράσινα».
·         Επίσης δηλώθηκαν ζημιές σε 65 εμπορικές επιχειρήσεις και αγροτικά νοικοκυριά καθώς και μεγάλος αριθμός καταστροφής οικοσκευών «κόκκινων» και «κίτρινων» κατοικιών.
·         Και βέβαια μία νεκρή γυναίκα, κάτοικος Βρίσας, θλιβερή παράμετρος, που υπενθυμίζει ότι οι κάτοικοι του χωριού ήταν πολύ τυχεροί μέσα στη μεγάλη τους ατυχία.
Ο κύριος όγκος των ζημιών αναλογεί στον οικισμό Βρίσας (περίπου σε ποσοστό 80%) και οι υπόλοιπες ζημιές αναφέρονται κατά κύριο λόγο σε οικισμούς των δημοτικών ενοτήτων Πλωμαρίου και Πολυχνίτου, στη μεγάλη τους πλειοψηφία χαρακτηρισμένοι σαν παραδοσιακοί.

Β. ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ:
·         Με εισήγηση του ΣΟΠΠ της περιφέρειας Βορ. Αιγαίου κηρύσσεται (από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας) η Λέσβος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λαμβάνονται τα πρώτα μέτρα για  στέγαση – σίτιση των πληγέντων από δήμο και περιφέρεια, αποφασίζεται εκκένωση του οικισμού Βρίσας.
·         Εγκαθίσταται στη Γ.Γ. Αιγαίου γραφείο με μηχανικούς της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων από Φυσικές Καταστροφές (ΔΑΕΦΚ) που δέχεται αιτήματα για αυτοψίες σε πληγέντα κτίρια κλπ.
·         Από την 7/7/2017 ορίζεται συντονιστής των κρατικών κλιμακίων που εμπλέκονται στις ενέργειες για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού ο συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός Βασίλης Τεντόμας.
·         Δίνονται τα πρώτα κονδύλια (300.000 €) στο δήμο από το υπ. Εσωτερικών για αντιμετώπιση των επειγόντων αναγκών (σίτιση - στέγαση πληγέντων, διάνοιξη δρόμων, άρση επικινδυνότητας κτιρίων κλπ)
·         Μηχανικοί της ΚΤΥΠ (πρώην ΟΣΚ) εκτελούν αυτοψίες σε δημόσια κτίρια και σε σχολεία  και διαπιστώνονται ζημιές πολύ σοβαρές σε οκτώ (8) από αυτά, την επισκευή των οποίων αναλαμβάνει η ΚΤΥΠ. Εξασφαλίζεται κονδύλι 3,4 εκ. ευρώ για την επισκευή τους.
·         Μετά από αίτημα του δήμου προς το υπ. Παιδείας, η Τεχνική Υπηρεσία του υπουργείου αναλαμβάνει τη μελέτη και εκτέλεση του έργου σχετικά με τη διαμόρφωση του χώρου και τη τοποθέτηση λυομένων αιθουσών για τη στέγαση του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου Βρίσας και το έργο ολοκληρώνεται αρτιότατα σε χρόνο-ρεκόρ.
·         Εξασφαλίζονται προς τον δήμο δώδεκα (12) λυόμενες σχολικές αίθουσες από την ΚΤΥΠ και άλλες τόσες περίπου από την Ύπατη Αρμοστεία προκειμένου να στεγαστούν τα περισσότερα από τα οκτώ (8) σχολικά κτίρια που η επισκευή τους δεν θα ήταν περαιωμένη για τη τρέχουσα σχολική χρονιά. (Τα υπόλοιπα μεταστεγάστηκαν σε άλλα σχολικά κτίρια με εξοικονόμηση χώρων).
·         Δίνονται από το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης τα πρώτα 300.000 € για το κοινωνικό επίδομα των 586,97 € για κάθε οικογένεια μονίμων κατοίκων που οι κατοικίες τους κρίθηκαν μη κατοικήσιμες.
·         Γίνεται καταγραφή από συνεργεία του δήμου των ζημιών στις οικοσκευές των πληγέντων μονίμων κατοίκων προκειμένου να τύχουν σχετικής αποζημίωσης και παράλληλα άλλα συνεργεία της περιφέρειας για τη καταγραφή των ζημιών του εξοπλισμού των πληγέντων επιχειρήσεων. Χορηγείται κονδύλι 331 χιλ. ευρώ για την αποζημίωση των οικοσκευών.
·         Εκδίδεται η ΚΥΑ για τη στεγαστική συνδρομή για την αποκατάσταση των πληγέντων κτιρίων, με πρόνοιες πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα και με γνώμονα τη προστασία και τη μετασεισμική αποκατάσταση των παραδοσιακών οικισμών.
·         Εκδίδεται η ΚΥΑ για την επιδότηση ενοικίου / συγκατοίκησης των πληγέντων μονίμων κατοίκων (για 2 χρόνια στους ιδιοκτήτες & για 6 μήνες για τους ενοικιαστές), η οποία περιλαμβάνει και τους μόνιμους κατοίκους της Βρίσας, που δεν έπαθαν τα σπίτια τους ζημιά, μέχρις ότου το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας αποφασίσει ότι ελλείπουν οι λόγοι εκκένωσης της Βρίσας.
·         Δεσμεύονται 43,19 εκατομ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) για την αντιμετώπιση των βλαβών δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, της επιδότησης ενοικίου κλπ δαπανών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού
·         Συντάσσεται από το υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης και υποβάλλεται στην Ε.Ε. φάκελος με τις ζημιές σε υποδομές και δημόσια και ιδιωτικά κτίρια προκειμένου να εγκριθεί οικονομική βοήθεια για αποκατάσταση δημόσιων κτιρίων και υποδομών. Η ενέργεια αυτή αποδίδει τη χορήγηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο 1,3 εκ. ευρώ, με πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
·         Συντάσσονται από τη ΔΑΕΦΚ τα Πρωτόκολλα Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κτιρίων (ΠΑΕΕΚ) και αποστέλλονται για έγκριση και οριστικοποίηση των κατεδαφίσεων σε τρεις (3) συναρμόδιες υπηρεσίες-όργανα: 1. Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, 2. Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΣΑ) και 3. Συμβούλιο Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΣΧΠ) Γ.Γ. Αιγαίου.
·         Με την ΠΟΛ.1092/26.6.2017 (ΦΕΚ 2223/β’/29.6.2017) παγώνουν όλες οι υποχρεώσεις των μονίμων κατοίκων ολόκληρης της Λέσβου προς το δημόσιο μέχρι την 12/12/2017, τελευταία ημέρα που το νησί θα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
·         Με τον Ν. 4488/2017 (αρθρ. 30) μηδενίζεται η συμμετοχή στα φάρμακα των μονίμων κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Βρίσας μέχρι 31.5.2019.
·         Με τον Ν._4484. 1-8-2017 - αρθρο 13 απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για τα έτη  2017 & 2018 κτίσματα μετά του αναλογούντος σε αυτά οικοπέδου, τα οποία έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημιές από το σεισμό της 12ης Ιουνίου.
·         Εκδίδεται Απόφαση από το υπ. Υποδομών για την πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα χορήγηση επιδότησης κατεδάφισης στους πληγέντες ιδιοκτήτες των «κόκκινων» κτιρίων. Χορηγείται στον δήμο Λέσβου κονδύλι 2,5 εκ. ευρώ για την απομάκρυνση των υλικών κατεδάφισης, την φύλαξη των αξιόλογων δομικών στοιχείων και για την ανακύκλωση των υπολοίπων.
·         Προωθείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο ΣτΕ πρόταση έκδοσης ΠΔ για την κατά παρέκκλιση του συντελεστή δόμησης ανακατασκευή των «κόκκινων» κτιρίων.

Γ. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΓΚΡΙΣΕΩΝ – ΠΛΗΡΩΜΩΝ – ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ κλπ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΔΑΕΦΚ:
·         Κατατέθηκαν 280 περίπου αιτήσεις για χορήγηση επιδότησης συγκατοίκησης και ενοικίου. Εγκρίθηκαν 257 (160 συγκατοίκησης και 97 ενοικίου).Είναι σε εκκρεμότητα 2 και απορρίφθηκαν 17. 
·         Έχουν συνταχτεί 334 ΠΑΕΕΚ, εκ των οποίων έχουν αποσταλεί στους ιδιοκτήτες τους προς υλοποίηση (κατεδάφιση) περί τα 250 Τα υπόλοιπα εκκρεμούν στο Υπουργείο Πολιτισμού με το ερώτημα του χαρακτηρισμού ή μη σαν «διατηρητέων μνημείων».