250 συμμετέχοντες από 56 χώρες στο Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων 2021- Η γνωριμία με το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Με εξαιρετική μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων 2021 με θέμα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και Αειφορία», που πραγματοποιήθηκε μέσω ψηφιακής πλατφόρμας από 7 έως 20 Ιουνίου 2021.

Όλοι οι συμμετέχοντες εκφράστηκαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό για την εμπειρία συμμετοχής στο Σχολείο Γεωπάρκων, ο οποίος αποτυπώθηκε και στη διαδικασία αξιολόγησης καθώς το χαρακτήρισαν ως το καλύτερο μέχρι σήμερα σεμινάριο κατάρτισης για τα Γεωπάρκα.

Οι συμμετέχοντες δήλωσαν ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι από τη γνωριμία τους με το Απολιθωμένο Δάσος και τη Λέσβο και εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους σύντομα να επισκεφτούν το νησί μας ενώ παράλληλα δήλωσαν ότι θα προβάλλουν το Απολιθωμένο Δάσος και το νησί της Λέσβου στις χώρες τους και θα ενημερώσουν τους κατοίκους των χωρών τους για τις δυνατότητες επίσκεψης στη Λέσβο.

Το Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων, είναι η κορυφαία εκπαιδευτική δράση κατάρτισης στελεχών του Διεθνούς Προγράμματος «UNESCO Global Geoparks» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Λέσβο. Φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά με συντονιστή το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Το Ψηφιακό Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων 2021 συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Τμήμα Γεωγραφίας, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την UNESCO και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων. Η οργάνωση του Ψηφιακού Σχολείου Γεωπάρκων είχε την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής.

Στο Θερινό Σχολείο συμμετείχαν 250 διευθυντές και στελέχη Γεωπάρκων, επιστημονικοί φορείς και φορείς της αυτοδιοίκησης που συνεργάζονται με γεωπάρκα, ερευνητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές από 56 χώρες από όλο τον κόσμο και ειδικότερα από την Αγγλία, την Αυστρία, την Αίγυπτο, την Αργεντινή, την Αυστραλία, το Βιετνάμ, το Βέλγιο, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Εκουαδόρ, την Ελβετία, την Εσουατίνι, τη Ζάμπια, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ινδία, την Ινδονησία, το Ιράκ, το Ιράν, την Ιρλανδία, την Ισλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, το Καμερούν, τον Καναδά, την Κένυα, την Κίνα, την Κολομβία, το Λίβανο, το Λουξεμβούργο, τη Μαδαγασκάρη, τη Μαλαισία, το Μεξικό, τη Μοζαμβίκη, το Μαρόκο, το Μπαγκλαντές, την Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Αφρική, την Ολλανδία, την Ουγκάντα, την Ουγγαρία, το Πακιστάν, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, τη Σερβία, την Ταϊλάνδη, την Τουρκία, την Τυνησία, τις Φιλιππίνες, τη Φινλανδία, τη Χιλή και την Ελλάδα.

Στην έναρξη του Σχολείου χαιρετισμούς απεύθυναν ο κ. Kristof Vandenberghe, Επικεφαλής του Τμήματος Γεωεπιστημών και Μείωσης των κινδύνων των γεωλογικών καταστροφών της UNESCO, ο Καθ. Θ. Κίζος, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο Καθ. Ν. Σουλακέλλης, Πρόεδρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ο Δρ. Guy Martini, Πρόεδρος του Συμβουλίου των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO και ο Διευθυντής του Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων είναι ο Καθ. Νικόλαος Ζούρος, Έδρα UNESCO για τα Γεωπάρκα και την βιώσιμη ανάπτυξη νησιωτικών και παράκτιων περιοχών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Στο ψηφιακό Σχολείο Γεωπάρκων συμμετείχαν 40 διακεκριμένοι εισηγητές από Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα και επιφανείς επιστήμονες γεωπάρκων από όλο τον κόσμο. Μεταξύ των οποίων συμμετείχαν ο κ. Kristof Vandenberghe, Επικεφαλής του Τμήματος Γεωεπιστημών και μείωσης των γεωλογικών κινδύνων της UNESCO, ο Δρ. Guy Martini, Πρόεδρος του Συμβουλίου των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, ο Καθ. Jianping Zhang, Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για τα Γεωπάρκα του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου, ο Ομ. Καθ. Ibrahim Komoo του Πανεπιστημίου Kebangsaan της Μαλαισίας, ο Καθ. Xiaochi Jin της Κινέζικης Ακαδημίας Γεωπιστημών, ο Καθ. Setsuya Nakada του Πανεπιστημίου του Τόκιο, ο Καθ. Jose Luis Palacio του Πανεπιστημίου του Μεξικού, η Δρ. M.-L. Frey, Διευθύντρια Messel Pit της Γερμανίας - Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO, η Δρ. Kristin Rangnes, Διευθύντρια του Παγκόσμιου Γεωπάρκου της UNESCO Gea Norvegica και συντονιστής του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων.

 

Γνωριμία με το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και μεγάλη προβολή της Λέσβου

Κατά τη διάρκεια του Ψηφιακού Σχολείου οργανώθηκαν ειδικές ψηφιακές περιηγήσεις από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, οι οποίες πρόβαλαν τη Λέσβο σε όλο τον κόσμο και διαφήμισαν με τον καλύτερο τρόπο το νησί μας ως μοναδικός προορισμός για την συμμετοχή σε δραστηριότητες της φύσης και δράσεων εναλλακτικού τουρισμού.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μέσα από τις ψηφιακές περιηγήσεις την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την ειδική δραστηριότητα θαλάσσιας περιήγησης στο Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα εντυπωσιακά γεωλογικά μνημεία της Λέσβου, τις δραστηριότητες στη φύση.

Το Ψηφιακό Σχολείο Γεωπάρκων γνώρισε πολύ μεγάλη δημοσιότητα καθώς οι συμμετέχοντες ενημέρωναν συνεχώς μέσω μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  για τις εργασίες του σχολείου και τη Λέσβο ενώ πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη Λέσβο ταξίδεψε σε πολλές χώρες του κόσμου.

Η οργάνωση του Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων στη Λέσβο αποτελεί ευκαιρία για την προβολή και προώθηση της Λέσβου που έχει αναγνωρισθεί ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, ως πρότυπο προορισμού εναλλακτικού τουρισμού μέσω της αξιοποίησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, των Μουσείων, υπαίθριων πάρκων, του δικτύου  διαδρομών - μονοπατιών  περιήγησης  στη φύση και των δυνατοτήτων εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων.