Μέσα Ιουνίου σταματούν τα self tests για τους εμβολιασμένους-Πότε «πετάνε» τις μάσκες (ΒΙΝΤΕΟ)


Τα self tests για τον κορονοϊό έχουν μπει για τα καλά στην ζωή μας, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό τομέα αλλά σύντομα για κάποιους θα αποτελούν μια… μακρινή ανάμνηση.

Κι αυτοί οι κάποιοι δεν είναι άλλοι φυσικά από τους εμβολιασμένους.

Σε περίπου 15 ημέρες, λοιπόν, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, αναμένεται να σταματήσουν να είναι υποχρεωτικά τα self tests για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες.

Οι πληροφορίες λένε πως το ζήτημα έχει ήδη συζητηθεί στην επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Παιδείας και η απόφαση αυτή θα αφορά σε όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Αυτή δεν θα είναι η μόνη προϋπόθεση, αφού θα πρέπει να έχει περάσει και το απαραίτητο διάστημα από τη δεύτερη δόση το οποίο «δίνει» την πολυπόθητη ανοσία στον οργανισμό.

Βεβαίως όλα τα παραπάνω θα αφορούν και όλους όσοι έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson & Johnson.

Ήδη τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19 στη χώρα μας με βάση το οποίο οι πλήρως εμβολιασμένοι τουρίστες θα έχουν πλήρη ελευθερία κινήσεων.

 

 

Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες

Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, αν όλα πάνε καλά και όπως υπολογίζει η επιτροπή των επιστημόνων, με τους εμβολιασμούς και δεν υπάρχουν μεταλλάξεις, ίσως τον Ιούλιο να μπορέσουμε να βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους. Μάλιστα κατά τον ΣΚΑΪ, αυτό δε θα ισχύει μόνο για τους εμβολιασμένους αλλά για όλους.

Από την άλλη, σύμφωνα με τα όσα είπε στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, για τους εσωτερικούς χώρους, αυτό δεν είναι πιθανό, τουλάχιστον το άμεσο μέλλον. 

 

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής είπε μεταξύ άλλων, για το… πέταγμα της μάσκας:

«Αν μείνουμε με τη βρετανική μετάλλαξη, η οποία επικρατεί αυτή τη στιγμή (στην Ελλάδα), τότε θα χρειαστεί να εμβολιαστεί το 75% περίπου του πληθυσμού ή να έχει ανοσία. Ένας συνδυασμός δηλαδή εμβολιασμού και φυσικής ανοσίας (όσοι νόσησαν δηλαδή) στο 75% του πληθυσμού. Αν όμως επικρατήσει η ινδική μετάλλαξη, αυτό το ποσοστό ανεβαίνει στο 83%».

«Έχουμε ακόμα δρόμο αλλά δεν είμαστε πάρα πολύ μακριά. Από τα μέσα Ιουνίου οι περισσότεροι θα έχουν μια σχετική προστασία… Τον Ιούλιο αυτό το ποσοστό θα έχει μεγαλώσει. Για να είμαστε σίγουροι θα πρέπει να πάμε σε μεγαλύτερα ποσσοστά και πιστεύω ότι θα πάμε σε μεγαλύτερα ποσοστά. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασθέντων στους άνω των 60…».

 

Πηγή newsit.gr ΣΚΑΙ