Μυτιλήνη: Βρώμα και δυσωδία από τους κάδους απορριμμάτων- Πρόβλημα τα σκουπίδια από τα ψαράδικα (PICS)


ΘΕΜΑ LESVOSPOST

Εάν η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά...τότε στην Μυτιλήνη έχουμε πρόβλημα.

Σε πολλές γειτονίες της Μυτιλήνης είμαστε αναγκασμένοι να αναπνέουμε την βρώμα των κάδων απορριμμάτων που είναι συνήθως ανοικτοί στις γειτονιές και στο κέντρο της πόλης. Φυσικά αυτό δεν είναι καλοκαιρινό φαινόμενο, αλλά γίνεται έντονο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. 

Οι κάδοι απορριμμάτων εξυπηρετούν καταστηματάρχες και νοικοκυριά. Εκεί ρίχνουν τα σκουπίδια τους τα καταστήματα και οι κάτοικοι, οι κάδοι αδειάζουν κάθε μέρα από τους σκληρά εργαζόμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας, όμως το θέμα μένει εκεί.

Σπανίως, όπως διαπιστώνεται από τη μυρωδιά, πλένονται. Ακόμα πιο σπάνια αντικαθιστώνται, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν ασύμφορο.  Το αποτέλεσμα είναι προφανές.

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει σε γειτονίες με ιχθυοπωλεία, καθώς όπως κατήγγειλε κάτοικος της οδού Φαωνος αλλά και άλλων οδών της Μυτιλήνης ιδιοκτήτες ιχθυοπωλείων καθημερινά μετα το τέλος του ωραρίου πετάνε όλα τα υπολείμματα των ψαριών μέσα στους κάδους

Κάτοικος της οδού Φαωνος που μίλησε στο LesvosPost.com τόνισε «Είναι αδύνατο να σταθούμε μπροστά από έναν κάδο απορριμμάτων, ή έστω να περάσουμε από δίπλα χωρίς να νιώσουμε την έντονη δυσωδία που αποπνέουν. Δεν είναι ανάγκη να είναι γεμάτοι, δεν έχει σημασία εάν είναι μπλε ή κόκκινοι.» 

Την  κατάσταση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι παραμένουν ανοικτοί σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, κάτω από τον καυτό ήλιο.

Ασχέτως εάν οι υπάλληλοι της καθαριότητας τους επανατοποθετούν στη θέση τους με κλειστά τα καπάκια, οι κάδοι στο τέλος είναι ανοικτοί, αφού όλο και κάποιος ο οποίος πέταξε τα σκουπίδια του, αμέλησε να επαναφέρει το καπάκι.

Από την άλλη βέβαια συχνό είναι το φαινόμενο συνάνθρωποι μας αλλά και ΡΟΜΑ να ψάχνουν τα σκουπίδια για φαγητό ή υλικά που μπορούν να πουλήσουν για να βγάλουν ένα μεροκάματο. Και σε αυτή την περίπτωση το αποτέλεσμα είναι ίδιο. 

Οι κάδοι απορριμμάτων, ειδικά το καλοκαίρι αποτελούν εστίες μόλυνσης. Εκτός από τον δήμο που θα έπρεπε να φροντίσει για τον καθαρισμό τους, ευθύνη έχουν οι πολίτες και οι καταστηματάρχες οι οποίοι φροντίζοντας να απαλλάξουν το χώρο τους από τα σκουπίδια, δυστυχώς κάνουν ό,τι μπορούν για να κάνουν ανυπόφορη την καθημερινότητα όλων. 

Φωτογραφίες από κάδους στην οδό Φαωνος Μυτιλήνης στην πλατεία Αλυσίδας