Marfin: 11 χρόνια από την τραγωδία που κόστισε 4 ανθρώπινες ζωές, ανάμεσά τους και μία έγκυος 4 μηνών



Ήταν 5 Μαΐου του 2010. Έχουν περάσει 11 χρόνια από την τραγωδία που κόστισε τη ζωή σε 4 ανθρώπους, μία εκ των οποίων ήταν έγκυος τεσσάρων μηνών. Οι εικόνες όμως συνεχίζουν να συγκλονίζουν. Ο εμπρησμός του υποκαταστήματος της τράπεζας Marfin στο κέντρο της Αθήνας, έγινε κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά των οικονομικών μέτρων για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.

Ήταν λίγες μέρες μετά την είσοδο της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στις 23 Απριλίου ο Γιώργος Παπανδρέου είχε αναγγείλει από το Καστελλόριζο την ένταξη της Ελλάδας στον Μηχανισμό στήριξης. Η ψηφοφορία στη Βουλή για το πρώτο μνημόνιο είχε οριστεί στις 6 Μαΐου του 2010. Την παραμονή της ψηφοφορίας, η χώρα παρέλυσε από απεργίες και η Αθήνα από ογκώδεις διαδηλώσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια.


Το πρωί της 5ης Μαΐου εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες ξεχύνονται στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της τότε κυβέρνησης.

Στις 14:00 το μεσημέρι, άγνωστοι κουκουλοφόροι έριξαν βόμβες μολότοφ μέσα στην τράπεζα όπου βρίσκονταν οι υπάλληλοι, αδιαφορώντας για τις κραυγές των εργαζομένων. Η φωτιά εξαπλώνεται αμέσως. Οι περισσότεροι κατάφεραν να βγουν, άλλοι πηδούσαν από τα μπαλκόνια για να σωθούν από τον καπνό και τις φλόγες.

Η Πυροσβεστική διέσωσε πέντε άτομα. Τρία άτομα πέθαναν από ασφυξία λόγω των τοξικών αναθυμιάσεων και του πυκνού καπνού.

Τα τρία θύματα ήταν η 35χρονη Παρασκευή Ζούλια εντοπίστηκε από την Πυροσβεστική στο δεύτερο όροφο του κτιρίου, η 32χρονη Αγγελική Παπαθανασοπούλου, η οποία ήταν έγκυος βρέθηκε κοντά στην μπαλκονόπορτα και ο 36χρονος Επαμεινώνδας Τσακάλης εντοπίστηκε στις σκάλες μεταξύ του πρώτου και δεύτερου ορόφου.


Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Φίλιππο Κουτσάφτη «Ο καπνός και τα τοξικά αέρια από την καύση των πλαστικών και χαρτικών τους σκότωσαν σχεδόν αμέσως. Απώλεσαν τις αισθήσεις τους και λίγο μετά πέθαναν». Όταν βρέθηκαν είχαν τα στόματά τους ανοιχτά και τα πρόσωπά τους ήταν μαύρα από τον καπνό. Φαίνεται πως είχαν προσπαθήσει να βγουν από το εσωτερικό του κτιρίου από την πόρτα της ταράτσας, η οποία όμως δεν άνοιγε.

Συγκλονίζουν οι περιγραφές των συναδέλφων τους: Φώναζαν “κάψτε τους”

“Εγώ ήμουν στο παράθυρο που βλέπετε και ξαφνικά τρία άτομα με κουκούλες άρχισαν να σπάνε και να πετάνε μολότοφ. Σε δευτερόλεπτα το κτίριο λαμπάδιασε”, δήλωσε ο πρώην εργαζόμενος στην τράπεζα, Αλέξανδρος Νικολόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1. Η Άντζυ Τριανταφύλλου βρισκόταν στον δεύτερο όροφο του κτιρίου


"Ξαφνικά ακούσαμε από το ισόγειο: ‘παιδιά καιγόμαστε’ και ανέβαιναν όλοι προς τα πάνω. Στο πατάρι, θα πεθαίναμε σαν τα ποντίκια, δεν υπήρχε διέξοδος. Ο καθένας προσπαθούσε να σώσει τον εαυτό του, οι καπνοί τόσο πυκνοί δεν βλέπαμε στο μισό μέτρο”. “Δεν είχαμε πειράξει κανέναν, είχαμε έρθει να δουλέψουμε για το μεροκάματο», σημείωσε η Άντζυ Τριανταφύλλου.

Ο Αλέξανδρος Νικολόπουλος ήταν ο μοναδικός εργαζόμενος που κατάφερε να βγει από την είσοδο του κτιρίου. Οι υπόλοιποι πηδούσαν από τα μπαλκόνια. Δεν θα ξεχάσει ποτέ τους κουκουλοφόρους που φώναζαν: “Κάψτε τους”. “Τα δευτερόλεπτα αυτά δεν θα τα ξεχάσω. Μας πετούσαν πέτρες, ‘να καείτε όλοι’”, φώναζαν

Ένας εκ των μαρτύρων, που βρισκόταν στο πατάρι του ΙΑΝΟΥ, κατέθεσε πως είδε να σπάνε την τζαμαρία της τράπεζας και μετά “έναν ψηλό μελαχρινό που πέταξε μέσα την μολότοφ”. Όπως είπε ο μάρτυρας, “οι άλλοι τον τράβηξαν και του είπαν” τι κάνεις ρε μ….,” πράγμα που σημαίνει ότι δεν ήθελαν να κάψουν τη τράπεζα.

Όπως τον τραβάγανε, σηκώθηκε η μπλούζα του και φάνηκε σώμα νέου”. Ο μάρτυρας ανέφερε επίσης πως αρκετοί από τους διαδηλωτές και ενώ η τράπεζα φλεγόταν και οι υπάλληλοι της είχαν βγει στο μπαλκόνι, τους φώναζαν ” να καείτε ρε π@@@@η”.

Ο τότε υπεύθυνος του βιβλιοπωλείου, κατέθεσε μεταξύ άλλων, πως λίγο πριν δεχθούν την βομβιστική επίθεση άκουσε κάποιον να φωνάζει “κάψτε το μαγαζί του Τσοχατζόπουλου”, ενώ όπως είπε είδε δύο από την “οργανωμένη” ομάδα των δραστών, μετά από εντολή που έδωσε κάποιος, κινήθηκαν απέναντι προς την MARFIN : “Η τράπεζα δεν μπορούσε να έχει ρολά, ήταν νεοκλασικό το κτίριο, οι άνθρωποι ήταν απροστάτευτοι.

Έριξαν μέσα ένα ογκώδες αντικείμενο. Μόλις το είδα είπα:” πω, πω, θα τους κάψουν σαν ποντίκια”. Σε δευτερόλεπτα έγινε μετά η επίθεση σε μας. Κάποιος έσπασε την βιτρίνα με σφυρί… Αυτοί δεν είχαν καμία σχέση με την ομάδα της MARFIN . Αυτοί που επιτέθηκαν σε εμάς, εμφανίσθηκαν από το πεζοδρόμιο. Έριξαν δυο μολότοφ πήραμε αμέσως τους πυροσβεστήρες. Τότε εμφανίστηκε και άλλο άτομο και απευθυνόμενος προς εμένα είπε θα σε κάψω. Ότι μπορέσαμε να καταλάβουμε, γιατί φορούσε μάσκα. Προσπάθησε να τον απωθήσει ένας εργαζόμενος, αλλά εκείνη την ώρα ξεβιδώνει το μπουκάλι που κρατούσε… Μετά πέταξε υλικό στη ξύλινη σκάλα του καταστήματος”.

Πηγή https://singleparent.gr