Μ.Μαμακος: «Να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος Covid της περιφέρειας Β. Αιγαίου»


Παρέμβαση του επικεφαλή παράταξης του Δήμου Μυτιλήνης «ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ» Μιχάλη Μαμακου στην συνεδρίαση της ΠΕΔ Β. Αιγαίου

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του προγράμματος ενίσχυσης πληττόμενων επιχειρήσεων λόγω covid στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, δημιούργησε εύλογη πικρία σε πολλούς επαγγελματίες, που είδαν τις ελπίδες τους για μια στοιχειώδη στήριξη των επιχειρήσεών τους που είχαν σημαντικές απώλειες εσόδων  λόγω πανδημίας να διαψεύδονται.

Τα κριτήρια με τα οποία αξιολογήθηκαν οι επιχειρήσεις ήταν μεν αντικειμενικά, πλην όμως ευνόησαν επιχειρήσεις που είτε λόγω αντικειμένου δραστηριότητας άργησαν να επαναλειτουργήσουν μετά την καραντίνα της άνοιξης του 2020 με αποτέλεσμα να εμφανίζουν ελάχιστα έως μηδενικά έσοδα κατά το Β τρίμηνο του 2020 είτε «κατέθεσαν τα όπλα» κατά την ίδια περίοδο και δεν άνοιξαν, σε αντίθεση με άλλες που πάλεψαν να επιβιώσουν, και τα μειωμένα έστω έσοδα που είχαν οδήγησαν στη μη ένταξή τους στο πρόγραμμα.

Για τις επιχειρήσεις που προσπάθησαν να λειτουργήσουν παρά την κρίση, η ένταξη τους στο πρόγραμμα με βάση τα κριτήρια ήταν ιδιαίτερα δυσχερής. Ένα παράδειγμα: Επιχείρηση με τζίρο το Β τρίμηνο του 2019 30.000 Ευρώ και αντίστοιχο τζίρο το Β τρίμηνο του 2020 10.000 Ευρώ (δηλαδή τρεις φορές κάτω), δύο άτομα προσωπικό και οριακά κέρδη το 2019 έπαιρνε βαθμολογία 20 και δεν εντασσόταν στο πρόγραμμα με τη βάση στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να είναι στο 21,7.

Ασφαλώς το πρόβλημα είναι Πανελλαδικό και αντίστοιχες αδικίες υπήρξαν και σε άλλες Περιφέρειες. Τούτου δοθέντος, καλώς ζητήθηκε από την Περιφερειάρχη και από άλλους συναδέλφους του η ενίσχυση του προγράμματος με πρόσθετους πόρους για όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Πλην όμως, είτε με κεντρική χρηματοδότηση είτε με μεταφορά πόρων εντός  της Περιφέρειας από άλλους κωδικούς τώρα ή στο άμεσο μέλλον, θα πρέπει να υπάρξει ξεχωριστή μεταχείριση των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για τους εξής λόγους: Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, οι επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου ζημιώθηκαν από την πανδημία εβρισκόμενες σε ήδη δυσμενή θέση, αφού στην μεγάλη πλειοψηφία των νησιών είχε σημαντική δυσμενή επίδραση στην οικονομική ζωή το μεταναστευτικό. Επιπρόσθετα, ειδικά στη νήσο Σάμο, ο προ έτους περίπου ισχυρός σεισμός αποτέλεσε πρόσθετο παράγοντα οικονομικού πλήγματος των επιχειρήσεων.

Τούτων όλων δοθέντων, και πέρα από το εύλογο αίτημα για αύξηση πανελλαδικά του προϋπολογισμού του προγράμματος για να επανορθωθούν προφανείς αδικίες, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος ειδικά στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου,  όπου πέραν της πανδημίας οι τοπικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόσθετα σοβαρά προβλήματα και πρέπει πάση θυσία να στηριχθούν.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

« ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ »

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ

ΜΑΜΑΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ