Τι ζήτησε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης από τον Στέλιο Πέτσα



Τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα τον οποίον συνόδευε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, υποδέχτηκε στις 28.05.2021 στην Λέσβο ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης. 

Ο Περιφερειάρχης συνόδεψε τον κ. Πέτσα στην περιοδεία που πραγματοποίησε στις πληγείσες περιοχές της Δυτικής Λέσβου και στις συναντήσεις που είχε με τους Δημάρχους Ταξιάρχη Βέρρο και Στρατή Κύτελη, με τοπικούς παράγοντες, επιχειρηματίες και κατοίκους, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Λέσβου Πανάγου Κουφέλου, του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Απόστολου Αλατζά και του ειδικού συμβούλου Μιχάλη Ταμβακέλλη.


Συγκεκριμένα επισκέφτηκαν την Σκάλα Πολιχνίτου, την Άναξο, την Πέτρα την Κλειώ και τον Μανταμάδο ενώ κατά την διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις στα Δημαρχεία Δυτικής Λέσβου και Μυτιλήνης όπου έγινε αποτίμηση των καταστροφών και συζητήθηκαν πως αυτές θα αποκατασταθούν άμεσα.


Η περιοδεία ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα, με Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Υπουργός με τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπρόεδρο της Βουλής, κατά την οποία ο κ. Μουτζούρης τόνισε μεταξύ άλλων:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό κ. Πέτσα γιατί μόλις υπήρξε πρόταση από τους τοπικούς φορείς, μετά τα προβλήματα που υπήρξαν από την τελευταία θεομηνία , ανταποκρίθηκε άμεσα και δέχθηκε να επισκεφθεί το νησί μας. Τον ευχαριστώ επίσης που ανταποκρίθηκε στο σκληρό πρόγραμμα σήμερα της επίσκεψης σε όλες τις περιοχές που επλήγησαν . Τα αποτελέσματα θα τα δούμε αφού επιστρέψει στην Αθήνα και υλοποιηθούν οι υποσχέσεις.

Κύριε Υπουργέ, μας ζητήσατε δύο θέματα σήμερα κατά την περιοδεία μας. Το έργο του δρόμου Εφταλού – Σκάλα Συκαμινιάς και το έργο των επισκευών του εργοστασίου στον οικισμό Κλειώ. Θα ανταποκριθούμε αμέσως».

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης ζήτησε την συνδρομή του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Πέτσα σε 4 θέματα :

1. Να αποδεσμευθούν άμεσα οι πόροι για την ενίσχυση των πληγέντων από τη Θεομηνία χωρίς την εμπλοκή χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, μετά τις κρίσεις που έχουν αντιμετωπίσει, οικονομική και μεταναστευτικό.

2. Την συνδρομή του ώστε να απαλλαγούν από την υποχρέωση που προβλέπεται από το νόμο για προσκόμιση Φορολογικής και Ασφαλιστικής ενημερότητας, οι επιχειρήσεις που έχουν κριθεί να λάβουν χρηματοδότηση για το πρόγραμμα "Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19».

3. Να προωθηθεί το συντομότερο η Προκήρυξη Πρόσληψης στον ΑΣΕΠ των 7 κτηνιάτρων, καθώς υπάρχει ανάγκη των υπηρεσιών τους στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου , όπου η κτηνοτροφία αποτελεί τον σημαντικότερο πόρο.

4. Την παράταση του Προγράμματος Τρίτση και για την Περιφέρεια Β. Αιγαίου, όπως έχει αποφασισθεί για τους Δήμους.