Μόρια Λέσβου: Η πασχαλινή Διχάλα...


Του Στρατή Κοκκινέλλη

Μια ιδιαίτερη πασχαλινή εικόνα έχει να αντικρίσει οποίος επισκέπτεται το χωριό της Μόριας, στην είσοδο αυτού ερχόμενος από το νότιο τμήμα του, στη γνωστή πλέον σε όλες/ους "Διχάλα".

Τα μέλη του νεοσύστατου πεζοπορικού συλλόγου που πήρε το όνομα του από το σημείο συνάντησης και ίδρυσης της, επεφύλαξαν μια έκπληξη στους συγχωριανούς τους και στους επισκέπτες του πολύπαθου οικισμού της Μόριας, καθώς έντυσαν την είσοδο του χωριού στα πασχαλινά.


Συγκεκριμένα, έπειτα από δουλειά ενός μήνα, έφτιαξαν ένα πρωτότυπο στολίδι με πολύ μεράκι και όρεξη κάτι που αποτυπώνεται στην παρακάτω εικόνα.

Έχουμε να κάνουμε με μια κατασκευή τριών μέτρων, φτιαγμένη από γύψο, μέταλλο και ξύλο, η οποία κοσμείται με ζωγραφιές και αληθινά λουλούδια που ανανεώνονται όταν χρειαστεί, και τρία κατακόκκινα αυγά μέσα σε ένα μεγάλο καλάθι από σκοινί. Στις δύο πλευρές του καλαθιού στέκουν δύο αναμμένα κεριά, οι οποίες φλόγες έχουν το σχήμα αυγού.

Οι παραπάνω ενέργειες και εικόνες αποτελούν τονωτικές ενέσεις για το χωριό της Μόριας, ιδιαίτερα σε δύσκολες μέρες όπως αυτές ελέω πανδημίας, και στρέφουν τους προβολείς και τα φώτα της δημοσιότητας για ευχάριστο λόγο, αφήνοντας στην άκρη τα κλικ από το κολαστήριο της Μόριας και του λεηλατημένου παραδοσιακού ελαιώνα.

Ένα χωριό της Μόριας, που φέτος θα εορτάσει την Ανάσταση του Κυρίου, ελεύθερο από τις ψαλμωδίες του Μουεζίνη, που αναζητεί τη δική του "Ανάσταση".