Σκοπιά: «Οι παραλίες του τόπου μας…»


Η στήλη του LesvosPost η «ΣΚΟΠΙΑ» στις οθόνες σας με την επιμέλεια του Παναγιώτη Λυμπου

 

Η Λέσβος - ίσως το ομορφότερο νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου- διαθέτει ομολογουμένως αρκετό αλλά δυστυχώς με ανεκμετάλλευτο φυσικό πλούτο. Στο ερώτημα "γιατί παραμένει ανεκμετάλλευτος ο πλούτος αυτός σε μεγάλο βαθμό" θα ακούσει κανείς πολλές αιτίες.

Η ουσία όμως είναι πως φτάσαμε αισίως στο φετινό καλοκαίρι του 2021 και οι δυσκολίες που ακόμα αντιμετωπίζουμε από την οικονομική κρίση, το προσφυγικό πρόβλημα και την πανδημία του κορωνοϊού, μας προετοιμάζουν για άλλη μια από γοητευτική θερινή περίοδο ως προς τον τουρισμό του νησιού.

Τα μεγάλα όμως αυτά προβλήματα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποτελέσουν δικαιολογία για να μην προετοιμαστεί ο τόπος μας τουριστικά κι ας δεχτεί εν τέλει λιγότερους επισκέπτες από άλλες χρονιές. Αν μη τι άλλο η προετοιμασία αυτή δεν θα πάει διόλου χαμένη, αλλά απεναντίας θα αποτελέσει παρακαταθήκη για την επόμενη τουριστική σεζόν.

Ένα λοιπόν κομμάτι που θα πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά οι αρμόδιοι είναι οι παραλίες του νησιού μας. Δεν αρκεί να περηφανευόμαστε μόνο για την ομορφιά τους, αλλά οφείλουμε να τις μετατρέψουμε σε ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν και πόλο έλξης των επισκεπτών. Για να είναι λοιπόν έτοιμες οι παραλίες μας να δεχτούν ντόπιους και ξένους λουόμενους θα πρέπει αρχικά να είναι πεντακάθαρες.

Τα συνεργεία καθαριότητας και οι εθελοντικές ομάδες μπορούν να συμβάλλουν στο απαιτητικό αυτό έργο τόσο στην αρχή όσο και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με σκοπό να έχουμε διαρκώς καθαρές παραλίες. Ένα άλλο αρνητικό στοιχείο των εγχώριων παραλιών μας, είναι ότι χρειάζονται αρκετές από αυτές σημαντική διαμόρφωση μιας και αποτελούνται από δύσβατα σημεία (κυρίως μέσα στη θάλασσα) που δυσκολεύουν τους λουόμενους να κολυμπήσουν.

Δεν είναι λίγες οι φορές που πολλοί αποκομίζουν τραυματισμός στην προσπάθειά τους να μπουν στη θάλασσα. Ένα άλλο σημείο που χρειάζεται προσοχή είναι η οργάνωση των παραλιών μας. Σε αλλά νησιά όπως στη γειτονική Λήμνο παρατηρούμε πως ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες παραλίες ο δήμος έχει εγκαταστήσει ολόκληρα συνεργεία προς εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Έχει μεριμνήσει για κάθε είδους ανάγκες και δραστηριότητές τους (θαλάσσια σπορ, καταδύσεις, απασχόληση παιδιών, αναψυκτήρια κλπ), προσλαμβάνοντας ναυαγοσώστες και προσωπικό που απασχολείται αποκλειστικά σε μια οργανωμένη παραλία.

Παράλληλα δεν είναι λίγοι οι δήμοι που μεριμνούν και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, έχοντας τοποθετήσει ειδικές μπάρες και πλατφόρμες ώστε να μπορεί και άτομο με αναπηρικό αμαξίδιο να απολαύσει τη θάλασσα και την παραλία. Η εικόνα εδώ δυστυχής παραπέμπει σε εγκατάλειψη των παραλιών μας, οι οποίες δεν διαθέτουν ούτε τα βασικά για τους λουόμενους. Άραγε γιατί τόση αδιαφορία; Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι παραλίες της Μυτιλήνης κατά μήκος της οδού που οδηγεί στο αεροδρόμιο και στην περιοχή της Κρατήγου.

Σε καμία περίπτωση δεν θυμίζουν οργανωμένη παραλία. Απεριποίητες, βρώμικες, αδιαμόρφωτες, με κακοτράχαλες πέτρες που συναντά κανείς μόλις μπει στο νερό, με μόλις δύο καντίνες και φυσικά χωρίς ναυαγοσώστες και χωρίς μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία. Δυστυχώς οι κοντινότερες παραλίες σε απόσταση από την πόλη της Μυτιλήνης είναι παντελώς ανοργάνωτες και χρειάζονται πολλά για να ικανοποιήσουν τον κάθε επισκέπτη.

Οι σωστά οργανωμένες παραλίες αποτελούν το μεγαλύτερο του τουριστικού προϊόντος, το οποίο αξίζει να διαφημιστεί μόνο εφόσον υπάρχει θέληση από όλους τους αρμοδίους και όχι αδιαφορία και αμέλεια. Χρόνος για να ανακάμψει ο τόπος τουριστικά δεν υπάρχει και η μιζέρια σε συνδυασμό με αλληλοκατηγορίες για το ποιος φταίει ή για το ποιος έχει την ευθύνη δεν βοηθούν για να πάει το νησί μπροστά.

Η προβολή όλου του πακέτου ανάπτυξης του τουρισμού απαιτεί και την απαραίτητη οργάνωση των παραλιών μας με δυναμική παρέμβαση όλων των αρμοδίων.

Ο τόπος μας έχει την προοπτική να φιλοξενήσει όλα τα είδη του τουρισμού, αρκεί να το προσπαθήσουμε και να ακολουθήσουμε τα παραδείγματα και άλλων δήμων. Οι άνθρωποι είναι εκείνοι που κάνουν τον τόπο τους και αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής τους.