Σκοπιά: "Αναπτυξιακοί Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης"



Η στήλη του LesvosPost η «ΣΚΟΠΙΑ» στις οθόνες σας με την επιμέλεια του Παναγιώτη Λυμπου

"Ο νόμος 4674/2020 που είναι σε ισχύ από 11/3/2020 με το υπ'αρ. 53 ΦΕΚ, στο άρθρο 2 αναφέρεται στη δημιουργία των Αναπτυξιακών Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την μορφή Α.Ε., με μέλη του διοικητικού συμβουλίου δημοτικούς συμβούλους και με κύριο σκοπό την αναβάθμιση - ανάπτυξη των δήμων ως προς τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των δημοτών.

Αυτό συνέβη πρόσφατα και στο Δήμο Μυτιλήνης. Έτσι με εντολή του σώματος του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημάρχου Μυτιλήνης δημιουργήθηκε η «ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε», μια Αναπτυξιακή Εταιρία που έχει μπροστά της να παράξει αρκετό έργο, ειδικά σε ένα Δήμο που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, είτε ένα από αυτά λέγεται, είτε μεταναστευτικό και ανεργία. 


Η δημιουργία της Αναπτυξιακής έρχεται, θα λέγαμε, την πιο κατάλληλη στιγμή, προκειμένου να καταθέσει προτάσεις για να δοθούν λύσεις σε καίρια ζητήματα.

Παράλληλη και απαραίτητη στήριξη θα πρέπει να είναι αυτή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου οπως και πλήρη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Μια πρώτη πρόταση θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού, που θα πρόβαλε και θα προωθούσε τα τοπικά προϊόντα μας (το ελαιόλαδο, τα τυριά, το ούζο κλπ) στην υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράδειγματα όμοιας πρωτοβουλίας αυτά της Κρήτης, της Χίου και άλλων Δήμων.

Μια δεύτερη πρόταση θα μπορούσε να είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λέσβου κατά τους θερινούς μήνες με περισσότερα μέρη της χώρας μας με τη χρήση ιπτάμενων δελφινιών αλλά και - γιατί όχι - με υδροπλάνα, τα οποία χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Αρχικά η σύνδεση των νησιών μας Μυτιλήνης, Λήμνου, Χίου, Σάμου, Ικαρίας, Ρόδου θα φέρει αναμφίβολα αύξηση του τουρισμού και αποτελεί λύση για ντόπιους ή ξένους να επισκεφθούν πολλά από τα νησιά του Αιγαίου, με την ταυτόχρονη προβολή των τοπικών τους προϊόντων.

Είναι πλέον άμεση ανάγκη να βοηθηθεί με κάθε τρόπο ο κλάδος του τουρισμού, που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την οικονομική κρίση και την πανδημία του κορωνοϊού.

Ας ελπίσουμε πως η «ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε» θα υλοποιήσει ένα ουσιώδη και ωφέλιμο έργο για τον Δήμο μας, ο οποίος έχει την προοπτική να εξελιχθεί και να αναδειχθεί. Τη διαφορά σε κάθε περίπτωση θα την κάνει η αγάπη των αρμοδίων για το τόπο και οι καινοτόμες ιδέες, ώστε η πρόοδος και η ανάπτυξη να έχουν ως αποτέλεσμα ένα καλύτερο μέλλον για τους τωρινούς και μελλοντικούς δημότες του τόπου μας.

Ευχόμαστε όλοι μας καλή και δημιουργική θητεία στα μέλη της Αναπτυξιακής «ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε» με ουσιώδες και παραγωγικό έργο ως παρακαταθήκη για τον Δήμο μας."

  • Επισκεφτείτε το euro 2021 στοιχημα για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των αγώνων του Euro 21 (11/06 - 11/07), τα 12 γήπεδα που θα διεξαχθούν οι αγώνες, τα προγνωστικά για το πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης και τον νικητή του EURO. Ανάλυση, παρουσίαση και προβλέψεις των 6 Ομίλων και των 24 ομάδων που συμμετέχουν στην τελική φάση.