Μαρσέλο Μπιέλσα: Ένας τρελός και ασυμβίβαστος Αργεντίνος πού έχει αφήσει το δικό του στίγμα στο Παγκόσμιο ποδόσφαιρο.



Ο Μαρσέλο Μπιέλσα δεν είναι σαν τους άλλους προπονητές της γενιάς του, είναι ένας άνθρωπος που ζει και αναπνέει για το ποδόσφαιρο έχοντας βάλει την δική του φιλοσοφία αλλάζοντας το άθλημα χωρίς να αλλάξει ο ίδιος. Δείτε το πρόγραμμα αγώνων από το Αργεντίνικο Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου όπως επίσης και το Κύπελλο Αγγλίας μέσα από το sportstreaming24.com

 

 

Γεννήθηκε στις 21 Ιουλίου του 1955 στο Ροζάριο της Αργεντινης και προέρχεται από μία οικογένεια που ασχολείται κυρίως με την πολιτική και την δικηγορία. Ο πατέρας του στην αρχή ήταν κάθετος στο ενδεχόμενο ο Μαρσέλο να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο θέλοντας να ακολουθήσει την παράδοση της οικογένειάς.  

 

Η προπονητική του καριέρα ξεκινάει από πολύ νωρίς αναλαμβάνοντας την πανεπιστημιακή ομάδα του Μπουένος Άιρες όπου από την αρχή  κιόλας έδειξε πόσο σοβαρά είχε πάρει την δουλεία του, παρακολούθησε πάνω από 3.000 ποδοσφαιριστές προκειμένου να διαλέξει μονάχα 20 και να έχει ότι καλύτερο μπορούσε σε έμψυχο δυναμικό. 

 

Το πολύ υψηλό επίπεδο της δουλειάς του άνοιξε την πόρτα για την επιστροφή του στην Ροζάριο ώστε να αναλάβει τα τμήματα υποδομής της Νιούελς Ολντ Μπόις. Το 1990 προάχθηκε στην ανδρική ομάδα κατακτώντας από την πρώτη κιόλας χρόνια το Τορνέο Απερτούρα σε παιχνίδι κόντρα στην Μπόκα Τζούνιορς  όπου κρίθηκε στα πέναλτι.  

 

Πιο συγκεκριμένα ο «El loco» όπως είναι το προσωνύμιο του, έχει κατακτήσει τρία πρωταθλήματα στην Αργεντινή δύο με την Νιούελς Ολντ Μπόις και ένα με την Βαλεζ 

 

Κεφάλαιο Εθνική ομάδα 

Το 1998 και μετά από ένα σύντομο πέρασμα από την Εσπανιόλ ο «El loco» αναλαμβάνει τις τύχες της εθνικής ομάδας της χώρας του. Το 2004 κατέκτησε το περιβόητο χρυσό μετάλλιο στους ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας, ενώ την ίδια χρονιά ηττήθηκε στα πέναλτι στο Copa America από την Βραζιλία.   

 

Τρία τρία χρόνια αργότερα θα αναλάβει την εθνική ομάδα της Χιλής στην οποία θα αναμορφώσει πλήρως οδηγώντας την στο παγκόσμιο κύπελλο της Νοτίου Αφρικής το 2010, ένα χρόνο αργότερα παραιτείται λόγω ασυμφωνίας με την ομοσπονδία. 

 

Η Ευρωπαϊκή περιπέτεια 

Το 2011 αναλαμβάνει την Αθλέτικ Μπιλμπάο φτιάχνοντας μία εξαιρετική ομάδα η οποία έπαιζε εντυπωσιακό ποδόσφαιρο με νεαρούς παίκτες από τα σπλάχνα του

συλλόγου. Μελανό σημείο στην πορεία του Μπιέλσα οι δύο χαμένοι τελικοί του 2013 μέσα σε διάστημα 20 ημερών. Πρώτα ο μαθητής κερδίζει τον δάσκαλο, με τον Τσόλο Σιμεόνε να κερδίζει με 3-0 στο τελικό του Europa League με την Ατλέτικο Μαδρίτης την ομάδα του Μπιέλσα και λίγο αργότερα η Μπαρτσελόνα να στερεί ακόμη έναν τίτλο στην Αθλέτικ Μπιλμπάο στον τελικό του κυπέλλου.  

 

Δύο μέρες μόνο  

Μόλις δύο 24ωρα κράτησε η θητεία το «El Loco» στον πάγκο της Λάτσιο, καθώς είδε πολλά από τα αιτήματα του, κυρίως σε αγορές ποδοσφαιριστών να μην πραγματοποιούνται. Η μάχη συνεχίστηκε στα δικαστήρια με την Λάτσιο να ζητά 50.000.000 ευρώ ως αποζημίωση. 

 

Το λιμάνι της Λιντς 

Το 2017 ο Μαρσέλο Μπιέλσα αναλαμβάνει στα 63 χρόνια την Λιντς με στόχο να την επαναφέρει την Premier League. Πολλοί ήταν αυτοί που εξέφρασαν την έκπληξη για την επιλογή του Μπιέλσα να αναλάβει μία ομάδα όπου επί 15 χρόνια αδυνατούσε να ανέβει κατηγορία. Η εκκίνηση της ομάδας δεν ήταν καλή, με την πρώτη χρονιά του «El Loco» να στέφεται από αποτυχία.

 

Σε αυτό συνέβαλε πάρα πολύ η είδηση που κυκλοφόρησε πως ο Μπιέλσα είχε αναθέσει αναθέσεις σε ανθρώπους της ομάδας να παρακολουθούν τις προπονήσεις αντιπάλων, πράγμα σύνηθες στη Λατινική Αμερική. Η Αγγλική ομοσπονδία δεν το δέχτηκε  το θεώρησε κατασκοπεία και έτσι τιμώρησε τον Αργεντινό με πρόστιμο περίπου 200.000 ευρώ. 

 

Η 2η χρόνια στο «τιμόνι» της Λιντς ήταν επιτυχημένη, με τον Αγγλικό σύλλογο να παίρνει την πολυπόθητη άνοδο στην Premier League. Σε μία απίστευτη χρόνια που γέμισε χαρά και αισιοδοξία σε όλους τους φίλαθλους της ομάδας.  

 

Η σκληρή δουλειά και αφοσίωση του Αργεντινού κόουτς  ήταν αυτά που τον έφεραν στην κορυφή Championship καθώς όταν ανέλαβε την Λιντς υπήρξαν μέρες που δεν γύρισε σπίτι του, κοιμόταν στο προπονητικό κέντρο αναλύοντας τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας του  αλλά και των αντιπάλων. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα δημοσιογράφοι που καλύπτουν το ρεπορτάζ της Λιντς έχουν αποκαλέσει τις τακτικές αναλύσεις του Μπιέλσα ως το καλύτερο σεμινάριο για το ποδόσφαιρο. Δείτε στο oddsfooty αποδόσεις από την Πρέμιερ Λιγκ και τη Τσαμπιονσιπ.

 

 

Ο Μαρσέλο Μπιέλσα είναι κάτι παραπάνω από ένας φίλος του ποδοσφαίρου, είναι ένας άνθρωπος που ζεί αντισυμβατικά, χωρίς να τον ενδιαφέρουν τα χρήματα και οι ανέσεις. Δεν διστάζει να περπατά αρκετά συχνά από το σπίτι μέχρι το προπονητικό κέντρο της Λιντς συνομιλώντας με περαστικούς και φίλους της ομάδας.