Τέλειωσε ο κορονοιος και δεν το ξέρουμε;- Πλήρης χαλάρωση των μέτρων στην Λέσβο


Τα μέτρα έναντι του κορωνοϊού συνεχίζουν να χαλαρώνουν, η εστίαση είναι και πάλι ανοικτή και ο κόσμος δικαιολογημένα «ξεχύνεται», με τον καύσωνα να τον στέλνει στις καφετέριες και τις παραλίες.

Οι εικόνες, δε, από τα καταστήματα εστίασης, με την κοσμοσυρροή που πραγματοποιήθηκε, αποτελούν μια δικαίωση για όσους άνοιξαν από την Δευτέρα (3/5), παρότι αυτό έγινε σε μέρες αργίας, με ένα νέο ωράριο επίσης να ετοιμάζεται να ανακοινωθεί.

 

-Εποχές προ κορονοιου στην Λέσβο

Στην Λέσβο τις τελευταίες ημέρες και ειδικά από την Μεγάλη Πέμπτη και μετα παρατηρείτε μια "επικίνδυνη" χαλαρότητα από τους πολίτες, οι οποίοι όχι μόνο δεν τηρούν τα μετρά αλλά βάζουν σε κίνδυνο και τους υπόλοιπους.. Χαρακτηριστικό είναι ότι μια μικρή μειοψηφία πέταξε μέχρι και τις μάσκες…..

Δεν θα ξεχάσουμε τον συνωστισμό που παρατηρήθηκε στο έθιμο με τα φαναράκια την Μεγάλη Παρασκευή στην Προκυμαία με την αστυνομία απλό θεατή και την ντουντούκα ανά χείρας.

Το έθιμο με τα φαναράκια την Μ. Παρασκευή

Δεν θα ξεχάσουμε επίσης τους συνωστισμούς σε πολλές κεντρικές εκκλησίες μέσα και έξω από την Μεγάλη Πέμπτη έως και το Μεγάλο Σάββατο.

Ανάσταση στον Άγιο Εφραιμ στην Καλλιθέα Μυτιλήνης

Από την Δευτέρα όμως με το που άνοιξε η εστίαση οι εικόνες που παρατηρούμε μέσω κοινωνικών δικτυών δείχνουν μια επικίνδυνη χαλαρότητα.

Πολλοί είναι αυτοί που έψησαν το τριήμερο Κυριακή- Δευτέρα- Τρίτη στην ύπαιθρο με τον αριθμό των 12 ατόμων σε ανοιχτούς χώρους να πηγαίνει περίπατο καθώς σε φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα είδαμε παρέες μέχρι και άνω των 20 ατόμων

 

Αρκετοί επιχειρηματίες- όχι φυσικά οι περισσότεροι - δεν τηρούν τα μέτρα.

- Οι αποστάσεις είναι πολύ μικρότερες από όσο προβλέπονται

- Οι πελάτες δεν κάθονται μόνο έξω αλλά και μέσα!

- Στα τραπέζια περισσότεροι από όσο προβλέπονται

- Στα καφέ μπάρ όρθιοι γύρω από τα πάσο!

Μέχρι και οι ναργιλέδες βγήκαν στα καφε δίπλα δίπλα στα τραπέζια με τον έναν να φυσά το «ντουμάνι» πάνω στον άλλον

Τρίτη μεσημέρι σε ταβέρνα στον Μολυβο

Οι ευθύνες μεγάλες και για τους καταναλωτές

- Ελάχιστοι τηρούν τα μέτρα προστασίας .Ένα ποτό και όρθιοι στην είσοδο του μπάρ . Συνωστισμός.

- Μάσκες ούτε για δείγμα


-Ξεχύθηκαν στα χωριά

Φυσικά οι μετακινήσεις από χωριά σε χωριά και από την Μυτιλήνη σε χωριά σε πλήρη ελευθερία χωρίς κανένα έλεγχο από τις αστυνομικές αρχές, και την Κυριακή του Πάσχα και την Δευτέρα αλλά και χτες Τρίτη, ημέρα που γιορτάστηκε η εργατική πρωτομαγιά ο κόσμος ξεχύθηκε.. σε καφετέριες και ταβέρνες κυρίως στα τουριστικά παραθαλάσσια μέρη του νησιού.

Στα χωριά και ειδικά τα απομακρυσμένα που είχαν και θανάτους αλλά και κρούσματα κορονοιου η πανδημία έχει τελειώσει προ πολλού…. Συνωστισμος σε πλατείες, καφέ και ουζερί, κορονοπαρτι σε σπίτια από νεαρούς με μουσική dj και ποτα

Όλα θυμίζουν εποχές του 2019

Κορονοπαρτι με dj, ποτά και Φωτορυθμικά χτες σε σπίτι στην Λέσβο



-Στο Βαθύ κόκκινο….

Η Λέσβος βρίσκεται από αρχές Μαρτίου στο Βαθύ κόκκινο που πλέον είναι ανούσιο και πιθανών ο κος Χαρδαλιας την Παρασκευή να ανακοινώσει το τέλος του..

Αλλά όλοι ξέρουμε ότι αν η κατάσταση ξεφύγει δεν θα είναι δύσκολο οι αρχές να εισηγηθούν νέα μέτρα με κλείσιμο πάλι της κοινωνίας εν μέσω τουριστικής περιόδου με ότι αυτό συνεπάγεται για το νησί.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε 4 ημέρες (από 1 Μαΐου έως χτες 4 Μαΐου) έχουμε 11 νέα κρούσματα κορονοιου και μάλιστα σε περίοδο με αργίες

Είναι φανερό ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει και ο εφησυχασμός που παρατηρείται τελευταία μπορεί να είναι δυνάμει καταστροφικός.

Στην Λέσβο έχουν εμβολιαστεί έως τώρα λίγο πάνω από 21.300 πολίτες, από αυτούς οι 6.337 έχουν κάνει και την 2η δόση και ακόμα έχουμε μεγάλο δρόμο μπροστά για την λεγόμενη ανοσία της αγέλης.

Από την άλλη τα lockdown δεν μπορεί να είναι για πάντα η λύση.

Ίσως τελικά να μη χρειάζεται να επιλέξουμε απαραίτητα μεταξύ “επιβίωσης και ζωής”.

Απλά αυτή η μέση λύση που φέρνει και τα δύο είναι, όπως όλες οι καλές λύσεις, η πιο δύσκολη να εφαρμοστεί