Μετά από 6 χρόνια ξανά στον Δήμο Μυτιλήνης ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ | ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ


Η δημοτική δομή του Καρά Τεπέ επέστρεψε σήμερα, μετά από έξι χρόνια λειτουργίας,  στο δήμο και τους δημότες της Μυτιλήνης.

Παρουσία του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Μάνου Λογοθέτη και του Ειδικού Γραμματέα Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων κ. Ευάγγελου – Απόστολου Κωνσταντίνου, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης παρέδωσε το χώρο της δημοτικής δομής Καρά Τεπέ, στον Δήμαρχο Μυτιλήνης κ. Στρατή Κύτελη, ενώ παρών ήταν στην τελετή και ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου.


Είχε προηγηθεί, από 13.04.2021 ως 29.04.2021, η επιχείρηση μεταφοράς 697 διαμενούντων αιτούντων άσυλο, 159 στην ενδοχώρα και 538 διαμένοντες στο προσωρινό ΚΥΤ Λέσβου στο Μαυροβούνι.

Η παράδοση της δημοτικής δομής του Καρά Τεπέ αποτελούσε δέσμευση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Αποτελεί συγχρόνως και σημαντικό βήμα στην εθνική προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών και μείωσης των επιπτώσεων του μεταναστευτικού στην  τοπική κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, σύντομα η Λέσβος θα έχει μόνο μία αναγνωρισμένη δομή φιλοξενίας.  

Σημειώνεται ότι από αρχές Νοεμβρίου έκλεισε οριστικά η άτυπη δομή φιλοξενίας στο ΠΙΚΠΑ Λέσβου, σχεδιάζεται το κλείσιμο όλων των διαμερισμάτων που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2021 και προχωρά – καθώς πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την 100% χρηματοδότησή της – η δημιουργία της νέας, κλειστής / ελεγχόμενης δομής, που θα χωροθετηθεί εκτός αστικού ιστού.

Η μελλοντική λειτουργία της θα προσφέρει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους διαμένοντες, ασφάλεια στην τοπική κοινωνία και θα σημάνει το κλείσιμο του προσωρινού ΚΥΤ στο Μαυροβούνι, όπου ολοκληρώνονται οι βελτιωτικές εργασίες και οι απαραίτητες υποδομές.

Με την ευκαιρία της επίσημης παράδοσης του χώρου του καταυλισμού του Καρά Τεπέ και της παρουσίας του κ. Μηταράκη, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στο ζήτημα που προέκυψε με τους εργαζομένους στη συγκεκριμένη δομή, που έμειναν χωρίς δουλειά, μετά το κλείσιμο της. «Η εξέλιξη αυτή», τόνισε ο Δήμαρχος, «προφανώς και δεν είναι ευχάριστη και αποδεικνύει με τον πιο σαφή τρόπο ότι το μεταναστευτικό είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα που επηρεάζει ποικιλοτρόπως τον τόπο μας και το ζητούμενο είναι να έχει τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις και στην τοπική κοινωνία».

Ο Δήμαρχος, σε συνέχεια της εκφρασμένης υπόσχεσής του, να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της δημοτικής αρχής προκειμένου να μη χάσουν τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι στον Καρά Τεπέ , που όλα αυτά τα χρόνια παρείχαν τις υπηρεσίες τους μέσα σε αντίξοες συνθήκες, προκειμένου οι φιλοξενούμενοι στη δομή αυτή να έχουν ανθρώπινες συνθήκες διαμονής, ζήτησε από τον παριστάμενο Υπουργό Μετανάστευσης, να απορροφηθούν οι εργαζόμενοι αυτοί, που έχουν άλλωστε και την σχετική εμπειρία, στην προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι ή σε άλλες σχετικές υπηρεσίες, προκειμένου να μη χάσουν τη δουλειά τους.

Να σημειώσουμε ότι ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ, μετά από πιέσεις της δημοτικής αρχής προς το υπουργείο Μετανάστευσης είχε προγραμματιστεί να κλείσει τέλη Δεκεμβρίου του περασμένου χρόνου, αλλά λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας και της ανάγκης να τύχουν καλύτερης φιλοξενίας, λόγω της υποδομής του καταυλισμού, οι ευάλωτοι φιλοξενούμενοι σε αυτόν μέσα στο Χειμώνα, τελικά το κλείσιμο του πήρε μια ολιγόμηνη παράταση σε συνεννόηση του Δήμου με το αρμόδιο Υπουργείο, η οποία όπως είχε προγραμματιστεί έληξε τέλος Απριλίου.

 

Θέση της δημοτικής αρχής, που ο Δήμαρχος είχε κάνει σαφή από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα του, ήταν το κλείσιμο του καταυλισμού του Καρά Τεπέ, όπως και όλων των διάσπαρτων δομών στην περιοχή, καθώς επίσης και ο τερματισμός της φιλοξενίας μεταναστών σε σπίτια της πόλης, προκειμένου να απαλλαγεί η καθημερινότητα της πόλης και των γύρω χωριών από το βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού. Γι’ αυτό και η δημοτική αρχή συναίνεσε στη δημιουργία του νέου ΚΥΤ εκτός κατοικημένης περιοχής, με τις προδιαγραφές που πρότεινε, προκειμένου να μπει μια τάξη που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή μας.

Το κλείσιμο του Καρά Τεπέ είναι ένα ακόμη βήμα , μετά το ΠΙΚΠΑ, προς την ομαλοποίηση, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος, και θα ακολουθήσει και το Μαυροβούνι, για το οποίο από την πρώτη στιγμή η δημοτική αρχή εναντιώθηκε στη δημιουργία εκεί προσωρινής δομής. «Δεν πρόκειται να αποκλίνουμε ούτε κατ’ ελάχιστο από το στόχο μας αυτό και απαιτούμε και από το αρμόδιο υπουργείο να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του, στο χρόνο που έχει υποσχεθεί, γιατί η Μυτιλήνη δεν αντέχει και άλλη ταλαιπωρία» σημείωσε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, αναφερόμενος στη θέση του και στις περαιτέρω ενέργειες του.

Τέλος, προκειμένου να επανέλθει ο χώρος στην προτέρα του χρήση, και σε ότι αφορά το πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, αλλά και τον ίδιο τον καταυλισμό, ο Δήμος ζήτησε από τον Υπουργό Μετανάστευσης, μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης, ή άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, επαρκή χρηματοδότηση, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις αποκατάστασης του χώρου, τον οποίο ο δήμος προτίθεται να αξιοποιήσει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών του που σχεδιάζονται το επόμενο διάστημα.

Το LesvosPost βρέθηκε στο πρώην πλέον δημοτικό κέντρο μεταναστών στον Καρά Τεπέ και κατέγραψε Live τα παρακάτω πλάνα

 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε:

“ Ευχαριστώ πολύ τον δήμαρχο Μυτιλήνης τον Στρατή τον Κύτελη που από σήμερα με φιλοξενεί στο δικό του χώρο. Στο χώρο που ανήκει στους δημότες της Μυτιλήνης. Τα πέντε νησιά του Αιγίου σηκώσαμε τα τελευταία χρόνια δυσανάλογο βάρος στη διαχείριση της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης.  Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έβαλε δύο συγκεκριμένους στόχους. Πρώτον την ουσιαστική μείωση των μεταναστευτικών ροών και δεύτερον τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Τους τελευταίους δώδεκα μήνες, η μείωση των ροών στη Λέσβο είναι 93%. Από 32.000 αφίξεις το προηγούμενο δωδεκάμηνο, το τρέχον δωδεκάμηνο οι αφίξεις ήταν 2.200. Μια εντελώς διαφορετική εικόνα που έχει επιτρέψει, μαζί με την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, αντί να υπάρχουν 22.000 διαμένοντες στη Λέσβο, ένας αριθμός υπερβολικός, να είναι σήμερα 7.200. Ένας αριθμός που ακόμη δεν μας ικανοποιεί και έχουμε δεσμευθεί προς τον δήμο ότι θα συνεχίσουμε ταχύτατα την αποσυμφόρηση. Δεσμευτήκαμε ότι θα κλείσουμε δομές κι όπως γνωρίζετε τον Δεκέμβριο του 2020 έκλεισε η άτυπη δομή στο ΠΙΚΠΑ κι επέστρεψε ο χώρος στη χρήση της τοπικής κοινωνίας. Σήμερα όπως είχαμε δεσμευτεί μετά την ολοκλήρωση των εθελοντικών μετεγκαταστάσεων στη Γερμανία όπου το Καρά Τεπέ χρησιμοποιήθηκε ως βάση, παραδίδουμε το δημοτικό Καρά Τεπέ πίσω στο δήμο. Και φυσικά θα χρηματοδοτήσουμε το έργο το οποίο έχει εξαγγείλει ο δήμαρχος ο κύριος Κύτελης για την αποκατάσταση του χώρου και για την χρήση του από τους κατοίκους της Μυτιλήνης αυτούς στους οποίους ανήκει. Έχουμε στηρίξει συνολικά με πάνω από 10 εκ. ευρώ τον δήμο Μυτιλήνης και θα συνεχίσουμε. Ο επόμενος μεγάλος στόχος είναι η αποκατάσταση της Μόριας. Ένα έργο το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί. Ένα έργο το οποίο θα το σχεδιάσει ο δήμος. Εμείς θα υποστηρίξουμε οικονομικά και με τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να φύγουν όλες οι αρνητικές μνήμες της μεγάλης κρίσης. Και βέβαια όπως έχουμε δεσμευτεί τον Νοέμβριο του 2021 θα κλείσει το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, δηλαδή τα διαμερίσματα στο νησί της Λέσβου και τους επόμενους μήνες ο τελικός στόχος να κλείσει και το Μαυροβούνι. Σηκώσαμε ένα πολύ μεγάλο βάρος δήμαρχε εμείς οι νησιώτες. Δεν μπορεί να συνεχίσουν τα νησιά να σηκώνουν αυτό το βάρος. Και για την κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη αυτό αποτελεί μια εθνική προτεραιότητα”.