Στη Λέσβο 3-5 Ιουνίου ο 6ος διεθνής Διαγωνισμός «Αthena International Olive Oil Competition»


Στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου θα διεξαχθεί ο 6ος διεθνής διαγωνισμός ελαιόλαδου «Αthena International Olive Oil Competition», 3 με 5 Ιουνίου, ανακοίνωσε η εταιρεία επικοινωνίας και οργάνωσης εκθέσεων Vinetum.

Τη διεθνή κριτική επιτροπή των 25 ατόμων αποτελούν εμπειρογνώμονες από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Κροατία, την Ισπανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, το Ισραήλ, το Μαρόκο, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τυνησία και την Τουρκία.

Οι γευσιγνώστες αναμένεται να αξιολογήσουν πάνω από 500 δείγματα έξτρα παρθένου ελαιολάδου απ΄ όλο τον κόσμο.

Ο διαγωνισμός ATHENA οργανώνεται κάθε χρόνο σε μία διαφορετική ελαιοκομική περιοχή της Ελλάδας.

Το νησί της Λέσβου, το τρίτο μεγαλύτερο στην Ελλάδα, επιλέχθηκε λόγω της μακράς παράδοσης παραγωγής ελαιολάδου. Με περισσότερα από 11 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της συνολικής παραγωγής ελαιολάδου της χώρας.

Τα ελαιόλαδά του, από τις τοπικές ποικιλίες Κολοβή και Aδραμυτινή, θεωρούνται ανάμεσα στα καλύτερα της χώρας.

Οι αξιολογήσεις των ελαιολάδων θα πραγματοποιηθούν στην κεντρική αίθουσα του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας, στην Αγία Παρασκευή του Δήμου Δυτικής Λέσβου, που ανακαινίστηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς.

«Ακριβώς όπως οι δρομείς ονειρεύονται να συμμετάσχουν στον κλασικό μαραθώνιο ή σπουδαίοι ηθοποιοί να παίξουν στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, έτσι ελαιοπαραγωγοί απ’ όλη την υφήλιο σαγηνεύονται με την ιδέα να αξιολογηθούν τα ελαιόλαδά τους στη χώρα που γέννησε το ελαιόλαδο και τον πολιτισμό του», δήλωσε η διευθύντρια του ΑΤΗΕΝΑ, Μαρία Κατσούλη.

Παρά τις αβεβαιότητες που γεννά η πανδημία και σε αντίθεση με την επιλογή άλλων διεθνών διαγωνισμών, ο ATHENA 2021 θα πραγματοποιηθεί με τη φυσική παρουσία κριτών ―όπως και πέρυσι― και όχι εικονικά και εξ αποστάσεως με τη βοήθεια υπολογιστών.

Τον διεθνή διαγωνισμό στηρίζουν ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, το Εμπορικό Επιμελητήριο Βορείου Αιγαίου, η Τράπεζα Πειραιώς και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λέσβος είχε επιλεγεί αρχικά να διοργανώσει τον 5ο διεθνή Διαγωνισμό Αthena International Olive αλλά λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Επίσης ο 6ος διεθνής Διαγωνισμός «Αthena International Olive Oil Competition» είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις αρχές Μαΐου αλλά λογω των απαγορεύσεων μεταφέρθηκε για τις 3 με 5 Ιουνίου.