Τον δρόμο της υλοποίησης παίρνει ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός του Σάρλιτζα


Σύσκεψη για Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό του Σάρλιτζα

Με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνου Μουτζούρη, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου   η δεύτερη  κατά σειρά συνάντηση εργασίας με θέμα την διενέργεια του Αρχιτεκτονικού  Διαγωνισμού για την αξιοποίηση «ΣΑΡΛΙΤΖΑ», με δημιουργία κέντρου Θερμαλισμού και Πολιτιστικού Συγκροτήματος.  Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου και με τηλεδιάσκεψη από την Αθήνα συμμετείχαν ο Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ Κωνσταντίνος Μωραΐτης.  

Στη διάρκεια της Σύσκεψης ο κ. Μωραΐτης παρουσίασε το προτεινόμενο σχέδιο προκήρυξης του  Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, αναφορικά με την Αναστήλωση-Αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του παλαιού ξενοδοχείου Σάρλιτζα και του περιβάλλοντος οικοπέδου, ως  Κέντρο Θερμαλισμού και Αναζωογόνησης και ως Κέντρο Πολιτιστικό  , που θα προβάλλει την μοναδικότητα της ιστορίας και του Πολιτισμού της Θερμής και ολόκληρης της  Νήσου Λέσβου.

Ο Περιφερειάρχης στην αρχική του τοποθέτηση ζήτησε να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η διαδικασία και να υπάρξει μέριμνα  ώστε να συμμετέχουν στο Διαγωνισμό και νέοι Αρχιτέκτονες. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σύσκεψη, ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός παίρνει το δρόμο της υλοποίησης και το αμέσως επόμενο βήμα είναι η αποστολή του φακέλου προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων (Κ.Σ.Ν.Μ.) για εγκρίσεις.

Στη σύσκεψη της οποίας Συντονιστής ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Χριστόφας, συμμετείχαν εκτός από τους Προϊσταμένους των εμπλεκόμενων υπηρεσιών εκπρόσωποι της Τοπικής Κοινωνίας της Θερμής οι κ.κ. Τσαγκάρης Βασίλειος Πρόεδρος Επιτροπής  Παρακολούθησης ΣΑΡΛΙΤΖΑ και Μανωλέλλης Χρήστος εκπρόσωπος Ενοικιαζόμενων Δωματίων Θερμής.

Συμμετείχαν επίσης:  ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Καρασάββας, ο Συντονιστής Λευτέρης Παπαϊωάννου,  ο Ειδικός Σύμβουλος της Περιφέρειας  Γιώργος Σίμος, ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλος Τριανταφυλλίδης, η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου Μερόπη Φράγκου, η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Κουρογένη Αφροδίτη  και οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Μυτιλήνης Μυρσίνη Γιαρλού και Ελένη Βέτσικα.

Με την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Περιφερειάρχης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και ότι θα  δοθούν  λύσεις σε όλα όσα κράτησαν πίσω την υπόθεση ΣΑΡΛΙΤΖΑ όλα αυτά τα χρόνια. Βαδίζουμε θετικά και είμαι ικανοποιημένος από την πορεία των διαδικασιών και τον συντονισμό όλων προς τον κοινό στόχο μας. Η πρόταση  για τον  Αρχιτεκτονικό  Διαγωνισμό είναι εξαιρετική και μετά την έγκριση από το ΚΑΣ και το  ΚΣΝΜ θα προκηρυχθεί.  Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες μου, όσους συμμετέχουν στη προσπάθεια  αλλά και την τοπική κοινωνία που βλέπει θετικά την πρόταση μας για  συνολική αξιοποίηση του χώρου. Το ΣΑΡΛΙΤΖΑ είναι ένα κομμάτι της ιστορίας της  περιοχής της Θερμής και της Λέσβου και είναι σωστό και δίκαιο να διασωθεί το μνημείο και να συνεχίσει τη πορεία του στο μέλλον, γράφοντας νέα ιστορία».