Στηρίζει τον Σύλλογο Τυροπαραγωγών Λέσβου που συμμετέχουν και τυροκόμοι από Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο η ΠΕ Β. Αιγαίου


Συγχαρητήρια επιστολή απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λέσβου με αρμοδιότητα στον Πρωτογενή Τομέα στο νεοσύστατο Σύλλογο Τυροπαραγωγών Λέσβου με την ευκαιρία της διεξαγωγής εκλογών τους .

Στην επιστολή τονίζεται η αξία των μοναδικών τυροκομικών  προϊόντων μας ως σήμα κατατεθέν του νησιού, προϊόντα που καταστούν τη Λέσβο ελκυστικό γαστρονομικό προορισμό.

Η στήριξης  της  Περιφέρειας κρίνεται απαραίτητη   και  δεδομένη με την αξιοποίηση όλων των  διαθέσιμων  πόρων.  Ο  κλάδος  της τυροκομίας θα ενισχυθεί  ενώ αποτελεί προτεραιότητα η ανάδειξη της ταυτότητας και της αξίας των τοπικών προϊόντων, η διάκριση τους και η κατάκτηση της Ελληνικής και Διεθνής αγοράς. Τα τυροκομικά μας προϊόντα με τη μοναδική γεύση, τις αγνές πρώτες  ύλες και την υψηλή διατροφική  αξία υπερέχουν έναντι ομοειδών τους.

Η προβολή των φυσικών πλεονεκτημάτων και της μοναδικότητας των αγαθών που παράγονται στο νησί πρωταρχικός στόχος της Περιφερειαρχικής αρχής.

Διευκρινίζεται ότι στο Σύλλογο τυροπαραγωγών  Νομού Λέσβου  συμμετέχουν  παραγωγοί και  από Λήμνο και  από Άγιο Ευστράτιο. Ένας  Σύλλογος, στους κόλπους του οποίου έχουν ενταχθεί πλέον και γαλακτοπώλες των δύο αυτών  νησιών, που ιδρύθηκε για πρώτη φορά πριν από 10 με 12 χρόνια.

Θέλοντας να δείξει τη δυναμική του κάθε νησιού ξεχωριστά  και τη μοναδικότητα των προϊόντων αλλά και τη δύναμη της ένωσης ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λέσβου με αρμοδιότητα στον Πρωτογενή Τομέα  απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή και  στον αντιπρόεδρο του  Συλλόγου  Τυροπαραγωγών Λέσβου  κο Μιχάλη Χρυσάφη συγχαίροντας τον για την εκλογή του και την εν γένει προσπάθεια ένωσης των τυροπαραγωγών των τριών νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου  και αναβίωσης του Συλλόγου.

Στην επιστολή τονίζεται καταρχάς η αξία των μοναδικών τυροκομικών  προϊόντων της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου, προϊόντα που «αποκαλύπτουν» την παράδοση μας, τις ιδιαιτερότητες του τόπου μας, τον πολιτισμό και τις γεύσεις μας, η δύναμη του Εμείς, του όλοι μαζί, της ισχύς εν τη ενώσει.

Η στήριξη  της  Περιφέρειας κρίνεται απαραίτητη και  δεδομένη  με την αξιοποίηση όλων των  διαθέσιμων  πόρων.  Η προβολή των φυσικών πλεονεκτημάτων και της μοναδικότητας των αγαθών που παράγονται στα νησιά πρωταρχικός στόχος  και δέσμευση του Αντιπεριφερειάρχη  Πρωτογενούς  Τομέα  προκειμένου να γίνουν «βασικό κομμάτι του μέλλοντος» και  «εκκίνηση  για το μεγάλο ταξίδι της Ελληνικής Βορειοαιγαιοπελαγίτικης αγροτικής παραγωγής και διατροφής».

 

Οι συγχαρητήριες επιστολές

 

Αξιότιμοι Κύριοι,

        Αγαπητοί φίλοι,

                Η εκ νέου σύσταση του Συλλόγου Τυροκόμων Λέσβου και η ανάδειξη του νέου ΔΣ αποτελεί ένα ευχάριστο γεγονός για τον πρωτογενή τομέα του νησιού και πιστώνεται θετικά.

                Σε μία κοινωνία με στοιχειώδη οργάνωση, «οφείλουν» όλοι οι κλάδοι μέσω των αντιπροσώπων τους να απαιτούν  από τα εντεταλμένα και αρμόδια όργανά της να προσφέρουν όλη εκείνη την ατμόσφαιρα και το περιβάλλον, ώστε οι δημιουργικές δυνάμεις και ικανότητες του αγροτοκτηνοτροφικού  κόσμου να βρίσκουν τρόπους έκφρασης.

                Κυρίως όμως να καταγράφουν, να ενισχύουν, να προωθούν, να διαδίδουν, να στηρίζουν, να προφυλάσσουν και κυρίως να προστατεύουν την παραγωγή των αγαθών και των παραγωγών.

                Εξ άλλου, έτσι δημιουργείται και μία αέναη ροή άυλης πολιτιστικής ιστορίας και κληρονομιάς μιας και η γαστρονομία και κατά συνέπεια και τα αγαθά , όπως άλλωστε και ο τρόπος παραγωγής τους θα κληρονομηθούν  ως παρακαταθήκη στους νεότερους.
Θα προσέθετα εδώ χωρίς ίχνος υπερβολής, ότι οι Σύλλογοι θα πρέπει να έχουν όχι μόνον την απαίτηση από την Πολιτεία να προστατεύει το παραγωγικό περιβάλλον, αλλά και την υποχρέωση να ελέγχουν την κάθε κίνηση η οποία αλλοιώνει την διαδικασία παραγωγής και το αποτέλεσμα ,καταπονεί τους εμπλεκόμενους κτηνοτρόφους , τυροκόμους κλπ  και θίγει εν γένει το εισόδημα τους από τυχόν παρεμβάσεις, θεσμικές ή εξωθεσμικές. Και αυτό αφορά όλα τα επίπεδα και τις παραμέτρους. Από τις μικρές και μεγάλες λεπτομέρειες του φυσικού περιβάλλοντος, από την προστασία των μοναδικών προϊόντων και της αναγνώρισης αυτών, έως την προστασία του εισοδήματος και των συμφερόντων των παραγωγών  και την επικάλυψη των αντίστοιχων κενών που αφήνουν οι κεντρικές και περιφερειακές διοικήσεις, λόγω πιθανής  αδυναμίας. 

                 Σκοπός της ένωσης τυροπαραγωγών  Λέσβου πρέπει να αποτελεί  η ανάπτυξη ίσως και νέων τυροκομικών  προϊόντων, η « διάδοσή» τους και η εναπόθεση τους στο ράφι κάθε καταστήματος πώλησης αντιστοίχων προϊόντων σίγουρα και στα καταστήματα delicatessen  γιατί ως deli προϊόντα μπορούν να χαρακτηρισθούν τα παραγόμενα προϊόντα μας αλλά και στο σπίτι κάθε Έλληνα καταναλωτή ο οποίος έχει ανάγκη από υψηλής διατροφικής αξίας εύγευστα μοναδικά αγαθά, γιατί όχι και στη διεθνή αγορά.

                 Ο κάθε παραγωγός  μεμονωμένα είναι λογικό να μην μπορεί να αποδώσει όσο μία πιο γενική και συντονισμένη δραστηριότητα όπως είναι η ένωση τυροκόμων Λέσβου  που έχει κοινά συμφέροντα, κοινούς προορισμούς και κοινά όνειρα. Οι προσπάθειες είναι πιο οργανωμένες και πιο συντονισμένες στον κοινό αυτό σκοπό.

                 Η τέχνη της παρασκευής τυριού στην Ελλάδα έχει μια ιστορία αιώνων.

                 Τη δική μας παράδοση, που αποτελεί κομμάτι της πολιτισμικής μας ταυτότητας και σαν τέτοιο από σεβασμό στους προγόνους μας που το δημιούργησαν, οφείλουμε να το διασώσουμε και να το αφήσουμε κληρονομία ανεκτίμητη στις γενιές που θα έρθουν. Τα παραδοσιακά μας κτηνοτροφικά προϊόντα γίνονται σχεδόν αποκλειστικά από πρόβειο και γίδινο γάλα, που αποτελεί εξαιρετική πρώτη ύλη για τυροκόμηση, γεγονός που αποδεικνύει την υπεροχή τους απέναντι στα άλλα που παρασκευάζονται από αγελαδινό γάλα.

                 Τα δικά μας προϊόντα κάνουν το νησί ελκυστικό προορισμό αφού αποτελούν «αιτία» επισκεψιμότητας αλλά και ανάδειξης της Λέσβου ως γαστρονομικού προορισμού. 

                 Δε μπορεί κανείς  να γνωρίσει έναν προορισμό, αν δε γνωρίσει πρώτα τις γεύσεις του, αν δεν τον νοιώσει στις καθημερινές γιορτές και χαρές του και αν δεν γίνει ομοτράπεζος του. Αυτό αποτελεί μέριμνα για όλους.

                 Ως Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα θα σταθώ αρωγός στην κάθε προσπάθεια του Συλλόγου  για προώθηση των τοπικών τυροκομικών προϊόντων μας και την εδραίωση τους στην μεσογειακή  και κυρίως ελληνική διατροφή ως προϊόντα παραδοσιακά αγνά σταθερής ποιότητας και μοναδικής διατροφικής αξίας.

                 Χαιρετίζω με ιδιαίτερη ικανοποίηση την επανασύσταση του Συλλόγου τυροπαραγωγών Λέσβου και θέτω ως δεδομένο ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει ως μοναδικό μέλημα την προάσπιση και στήριξη των προϊόντων μας , ως συνομιλητής δε  της πολιτείας  θα υπηρετήσω το «Εθνικό μας κεφάλαιο» , τα τυροκομικά προϊόντα του νησιού ,με αταλάντευτη βούληση, με αναγκαία αποφασιστικότητα απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια θέσει σε κίνδυνο την παραγωγή και τα προϊόντα μας.

 

 

                                                                                         Με εκτίμηση,

                                              Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λέσβου

                                                                με αρμοδιότητα στον Πρωτογενή Τομέα

 

                                                  Πανάγος  Μ.  Κουφέλος

 

 

Αξιότιμε κύριε Αντιπρόεδρε,

 Αγαπητέ Φίλε,

                     Η αναβίωση του Συλλόγου Τυροκόμων  Νομού Λέσβου, στην οποία συμμετέχουν  και οι  τυροπαραγωγοί, τυροκόμοι  της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου, αποτελεί σημείο αναφοράς για τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και δη για τον Πρωτογενή Τομέα των νησιών μας. Η απόφαση σας αυτή καταγράφεται θετικά και δίνει φωτεινό παράδειγμα σε όλους τους παραγωγικούς τομείς. Ισχύς εν τη ενώσει. Η Δύναμη του Εμείς, η συλλογικότητα και όχι η μονάδα μεγιστοποιεί την προσπάθεια και αναδεικνύει το αποτέλεσμα. Στην ένωση και στη συνεργασία είναι η δύναμη μας και αυτό θα πετύχουμε. Η δύναμη πολλαπλασιάζεται, τα λάθη ελαχιστοποιούνται, οι δύσκολες καταστάσεις αντιμετωπίζονται πιο εύκολα, στην διάρκεια «δυναμώνεις» και η επίτευξη του στόχου, η κατάκτηση της κορυφής γίνεται γεγονός. Ισχύ μέσα από την συνεργασία και την ένωση. Αυτό θέλουμε να πετύχουμε. Να ενωθούμε, να γίνουμε μια “ομάδα” και να χρησιμοποιήσουμε την δύναμή μας. Να καλύψουμε τις αδυναμίες μας, να προβάλλουμε τα πλεονεκτήματα του τόπου μας, να έχουμε διάρκεια και στο τέλος να πετύχουμε!

                    Ο καθένας από την πλευρά του, από τη θέση που κατέχει  προσφέροντας αυτό που μπορεί και λαμβάνοντας αυτό που χρειάζεται είμαστε μέλη μιας ομάδας με στόχο το άλμα ανάπτυξης στο Βόρειο Αιγαίο, το άλμα ανάπτυξης στον Πρωτογενή Τομέα της Περιφέρειας μας. Θέλοντας  να είμαστε «ένα  βασικό κομμάτι του μέλλοντος».

                    Στόχος μας ως Περιφερειακή αρχή  να καταγράψουμε, να ενισχύουμε, να προωθήσουμε, να διαδώσουμε, να στηρίξουμε, να προφυλάξουμε και κυρίως να προστατεύσουμε  την παραγωγή των αγαθών και των παραγωγών κάνοντας τα νησιά μας, γαστρονομικούς προορισμούς .               

                    Στόχος μας τα τυροκομικά προϊόντα  που παράγονται στα νησιά  να γίνουν ανάγκη, γευστική απόλαυση για  κάθε Έλληνα καταναλωτή λόγω της πλούσιας γεύσης τους και της  υψηλής διατροφικής αξίας .Τα εύγευστα μοναδικά αγαθά, γιατί όχι και στη διεθνή αγορά.

                   Είναι αυτά που «αποκαλύπτουν» την παράδοση μας, τις ιδιαιτερότητες του τόπου μας , τον πολιτισμό και τις γεύσεις μας.

                   Στόχος μας  να κάνουμε τους καταναλωτές αθεράπευτα τυροφάγους, να  συζητούν για  ονειρεμένες γεύσεις, από αυτές που δεν περιγράφονται με λόγια, που είναι ένα ξάφνιασμα όλων των αισθήσεων, που με μία και μόνο μπουκιά καταλαβαίνεις τον πλούτο της χλωρίδας του τόπου παραγωγής τους. Είναι αλήθεια άλλωστε.

                 Θέλουμε, με την απόφασή σας, να προσφέρουμε  τη γνώση και την εμπειρία μας, ακούγοντας τα νέα αιτήματα σας, ανταποκρινόμενοι στις νέες ανάγκες.

                 Θέλουμε ,και σε αυτό θα μας βρείτε δίπλα σας, «να ξεκινήσει το ταξίδι της ελληνικής   βορειοαιγαιοπελαγίτικης αγροτικής παραγωγής και διατροφής».

                 Να είστε βέβαιοι ότι θα επεξεργαστούμε βιώσιμες λύσεις, λύσεις που αντέχουν στο χρόνο, που απαντούν στις νέες συνθήκες και ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις των καταναλωτών. Λύσεις που θα επισφραγίσουν την  ανεκτίμητη αξία των τοπικών γαστρονομικών  «διαμαντιών μας», «των γευστικών θησαυρών μας». Η γεύση τους θεϊκή, παραδεισένια, τα δε οφέλη τους για τον οργανισμό πάμπολλα, ικανά να σε αναγεννήσουν. 

               Ως Αντιπεριφερειάρχης με αρμοδιότητα στον  Πρωτογενή  Τομέα θα σταθώ αρωγός στην κάθε προσπάθεια του Συλλόγου  ενώ νοιώθω περήφανος τόσο για τα μοναδικά τυροκομικά προϊόντα του Νομού Λέσβου όσο και για τους ανθρώπους που τα παράγουν.  Της Λέσβου, Της Λήμνου, Του Αγίου Ευστρατίου. Γιατί οι άνθρωποι των νησιών μας , οι άνθρωποι της  τυροκομίας διαπνέονται από τέσσερις ισχυρές αρχές : σεβασμός στη μακρά παράδοση, αυθεντικότητα, καθαρότητα και αφοσίωση. Πέραν, όμως από την ιδιαίτερη αυτή ανθρωπογεωγραφία των ντόπιων τυροκόμων υπάρχουν και άλλα στοιχεία που οδηγούν στη συνταγή της επιτυχίας : το εξαιρετικό γεωγραφικό ανάγλυφο, η βιοποικιλότητα αλλά και το πλούσιο ζωικό κεφάλαιο αποτελούμενο από σπάνιες αυτόχθονες φυλές του ευλογημένου αυτού τόπου. Είναι στοιχεία που εμείς τα γνωρίζουμε. Είναι όμως καιρός να τα μάθει όλος ο κόσμος! Να τα μάθει και να τα απολαύσει!

                 Χαιρετίζω με ιδιαίτερη ικανοποίηση την αναβίωση  του Συλλόγου τυροπαραγωγών Νομού Λέσβου και όπως έχω ήδη δεσμευτεί, ως συνομιλητής  με  τους αρμόδιους φορείς  της πολιτείας  θα υπηρετήσω το «Εθνικό μας κεφάλαιο», τα τυροκομικά προϊόντα των νησιών μας, με αταλάντευτη βούληση και  αναγκαία αποφασιστικότητα απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια θέσει σε κίνδυνο την παραγωγή και τα προϊόντα μας.

Επ’ ευκαιρίας θα ήθελα να σας συγχαρώ για την εκλογή σας στη θέση του Αντιπροέδρου, και είμαι  βέβαιος, ότι από τη θέση αυτή  θα εκπροσωπήσετε επάξια τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο καθώς και  τα  συμφέροντα του τυροκομικού κόσμου των νησιών μας συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ανάδειξη και ανάπτυξη του γαστρονομικού πλούτου της Περιφέρειας .

                                                                                        Με εκτίμηση,

                                              Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λέσβου

                                                                με αρμοδιότητα στον Πρωτογενή Τομέα

 

                                                  Πανάγος  Μ.  Κουφέλος