Ο Μουτζούρης, η υστεροφημία και το κίνητρο....


Του Γιώργου Στεφάνου

Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί διάφορα σενάρια για το γεγονός πως υπάρχουν αυτή την στιγμή δυο τάσεις όσον αφορά το μεταναστευτικό και πως αυτό εξελίσσεται.

Η μια που λέει καμία δομή κτλ και η άλλη που λέει ναι στην δομή εκτός πόλης κτλ.

Δεν θα αναλύσουμε το σκεπτικό της καθεμιάς είναι χιλιοειπωμένα εξάλλου και από τις δυο πλευρές και τα επιχειρήματα και η λογική, πειστικά ή όχι δεν θα τα κρίνουμε εμείς.

Και φυσικά το πιο έχει δίκιο ή όχι θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.

Για κάποιον που δεν μπορεί σήμερα να καταλήξει ποιος έχει δίκιο, μπορεί απλά να σκεφτεί με μια λογική που ενδεχομένως να τον οδηγήσει στην σωστή απόφαση. Και αυτή είναι το κίνητρο.

Τι κίνητρο έχουν όσοι λένε καμία δομή στα νησιά μας, γιατί δεν θέλουν να κατασκευαστούν οι μικρές ή μεγάλες πόλεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση?

Γιατί απ την άλλη η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι της επιθυμούν διακαώς εδώ και μήνες να μας πείσουν, μέσω του Υπουργού κ. Μηταράκη ότι είναι για το καλό μας;

Ας κάνουμε λοιπόν μερικές ρητορικές ερωτήσεις που μπορεί ο καθένας να απαντήσει αυτομάτως διαβάζοντας τες.


Πριν απ τις ερωτήσεις ωστόσο θα ήθελα να αναδημοσιεύσω παλιότερα ρεπορτάζ, από σελίδες Αθηναϊκών ΜΜΕ που αφορούν το Υπουργείο Μετανάστευσης. Για να μπορεί κανείς να βοηθηθεί ως προς τις απαντήσεις.

 

Νο1 «Καταπέλτη αποτελεί το έγγραφο και για τις εξαγγελθείσες εξώσεις των αναγνωρισμένων προσφύγων από τα καμπ και τα διαμερίσματα, τις οποίες έχει προγραμματίσει το υπουργείο για την ερχόμενη εβδομάδα, δημιουργώντας φόβους ότι θα γεμίσουν πάρκα και πλατείες της Αθήνας και άλλων πόλεων από άστεγους πρόσφυγες. Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτονται στο έγγραφο, το οποίο φέρνει στο φως η «Καθημερινή», η νέα δομή της Μαλακάσας κοστολογήθηκε με υπέρογκο ποσό συγκρινόμενο με ανάλογα έργα που έχει χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το έγγραφο διαψεύδει τους ισχυρισμούς του υπουργού Νότη Μηταράκη ότι το υπέρογκο κόστος οφείλεται στον επείγοντα χαρακτήρα του. Επισημαίνει ότι το κόστος για έργο που φτιάχτηκε σε ανάλογο διάστημα επτά ημερών ανήλθε σε 270 ευρώ ανά ωφελούμενο, έναντι 3.900 ευρώ ανά ωφελούμενο στη Μαλακάσα. Πρόκειται βέβαια για τον διαγωνισμό με μία μόνο εταιρεία και κόστος αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, τον οποίο υλοποίησε ο προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας του υπουργείου, μετακλητός κατά παρέκκλιση, και μάλιστα πριν δημοσιευτεί το ΦΕΚ του διορισμού του. Σύμφωνα με την Καθημερινή, το έγγραφο αποτελεί κόλαφο και για την εξαγγελθείσα ρητορική και τους ανεδαφικούς σχεδιασμούς του Νότη Μηταράκη. «Το υπουργείο Μετανάστευσης εξαγγέλλει πράγματα που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν και τα οποία δεν έχουν ρεαλιστική βάση σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση» τονίζει χαρακτηριστικα ο διεθνής οργανισμός στην παρέμβασή του, «όπως για παράδειγμα ότι όλες οι νέες δομές που θα δημιουργηθούν θα είναι “κλειστές” ή ότι μεγάλος αριθμός αιτούντων άσυλο θα μεταφερθεί από τα νησιά και μάλιστα εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού ή ότι δομές φιλοξενίας θα κλείσουν έως το τέλος του έτους».

 

Νο2 «Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστή, η απευθείας ανάθεση έργων ύψους περίπου 4,5 εκατομμυρίων ευρώ στην προσφυγική δομή της Μαλακάσας, όχι από την αρμόδια Διεύθυνση Προμηθειών του υπουργείου αλλά από μετακλητό υπάλληλο που τοποθέτησε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης στη θέση του προϊσταμένου της τεχνικής υπηρεσίας του υπουργείου εκχωρώντας του μαζί και το δικαίωμα. Η ανάθεση έγινε μάλιστα πριν καν ολοκληρωθεί ο διορισμός του! Πρόκειται για τον Αριστείδη Ματιάτο, πρώην γραμματέα της ΔΑΚΕ Μηχανικών και πρόσωπο του στενού περιβάλλοντος του Αντώνη Σαμαρά. Σήμερα έρχεται στη δημοσιότητα και η συνέχεια των αναθέσεων σε μετακλητούς… φίλους. Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, στις 19 Μαΐου, ο Αριστείδης Ματιάτος ανέθεσε στον Απόστολο Ζέρμα τα καθήκοντα του επιβλέποντος μηχανικού του έργου. Ο κ. Ζέρμας είναι επίσης μετακλητός υπάλληλος της τεχνικής υπηρεσίας και δεξί χέρι του υπουργού. Ήταν υπεύθυνος τομεάρχης οργανωτικού της ΝΔ για τη Νομαρχιακή Επιτροπή της Χίου, την εκλογική περιφέρεια του Νότη Μηταράκη. Επίσης, τον Ιανουάριο 2019 ανέλαβε ιδιαίτερος του βουλευτικού γραφείου του στην Αθήνα ενόψει των εκλογών. Κράτησε τη θέση αυτή μέχρι τον Μάρτιο, οπότε και διορίστηκε στην τεχνική υπηρεσία του υπουργείου. Στα έργα στη Μαλακάσα είναι πλέον επιφορτισμένος με την παρακολούθηση και τον έλεγχο των εργασιών και της τήρησης των όρων σύμβασης, τη διαχείριση αιτημάτων και απαιτήσεων του αναδόχου, την προώθηση προς έγκριση συμπληρωματικών μελετών, την παρακολούθηση τήρησης ημερολογίων και φύλλων ελέγχων, τον έλεγχο και την προώθηση πιστοποιήσεων προς πληρωμή. Δηλαδή ο μετακλητός στενός συνεργάτης του υπουργού επιβλέπει εκ μέρους του Δημοσίου την υλοποίηση του έργου που ανέθεσε με απευθείας ανάθεση άλλος μετακλητός συνεργάτης του υπουργού».

 

Νο3 Σε νέα απευθείας ανάθεση με την επίκληση του επείγοντος και τη γνωστή διαδικασία - παρωδία του διαγωνισμού με ένα μόλις συμμετέχοντα, προχωρά ο Υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης. Την Παρασκευή υπέγραψε τον «διαγωνισμό» για την εγκατάσταση προσωρινής δομής φιλοξενίας στη θέση αγρόκτημα Κλειδιού του Δήμου Σιντικής, Ν. Σερρών, προϋπολογισμού 3,7 εκατ. ευρώ, στην οποία καλείται να συμμετέχει μόλις... μία εταιρία, η ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΓΛΟΥ Α.Ε. προκειμένου να υποβάλει προσφορά με κριτήριο τη... χαμηλότερη τιμή. Η νέα αυτή ανάθεση, γίνεται εν μέσω σφοδρών καταγγελιών για την προηγούμενη ανάθεση ύψους 4,5 εκατ. ευρώ για τη Δομή Φιλοξενίας της Μαλακάσας, που βρίσκεται στο μικροσκόπιο των διεθνών οργανισμών και απασχολεί την Κομισιόν που μελετά ακόμη και την ανάκτηση της χρηματοδότησης καθώς, σύμφωνα με σχετικά έγγραφα και τα δημοσιεύματα, υπερκοστολογήθηκε αστρονομικά, σε σχέση με το προβλεπόμενο κόστος. Στην περίπτωση της δομής στις Σέρρες, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η δυναμικότητα, όμως με βάση όσα έχουν εξαγγελθεί, προβλέπονται περίπου 1.000 φιλοξενούμενοι άρα το κόστος των 3.700 ευρώ που αντιστοιχεί σε κάθε φιλοξενούμενο είναι αντίστοιχο της Μαλακάσας και πάλι πολλαπλάσιο 270 ευρώ που εκτιμούν οι διεθνείς οργανισμοί. Αν και ο Υπουργός Μετανάστευσης βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής, η "πανδημία αναθέσεων" συνεχίζεται».

 

Στο δια ταύτα Ας δούμε λοιπόν τι συμβαίνει στα νησιά μας αυτή την στιγμή από πλευράς χρημάτων.

 

Η Ε.Ε δίνει σύμφωνα με την κα. Γιόχανσον 250 εκατομμύρια ευρώ για να γίνουν οι δομές. Τεράστιες δομές πολλά τα λεφτά. Τα 80 απ αυτά αν δεν κάνω λάθος θα είναι για την δομή στην Λέσβο. Ο κόσμος λέει όχι παντού, αλλά η κυβέρνηση, ο Μηταράκης δηλαδή, επιμένει να τα υλοποιήσει.

Την στιγμή που έχουν ξεσηκωθεί άπαντες, έχουν γίνει τεράστια επεισόδια με τα ΜΑΤ, όπου πάει ο Υπουργός αποδοκιμάζεται έντονα, ωστόσο επιμένει και θέλει να κάνει τις δομές πάση θυσία.

Όπως δηλώνει ο ίδιος αυτό είναι το καλό των νησιών μας και για το καλό των νησιωτών παλεύει.

Με λίγα λόγια το μοναδικό κίνητρο του Μηταράκη είναι το καλό των νησιωτών, των Μαλακασιανών, των Σερραίων κτλ. Από την άλλη κατηγορεί όσους δεν θέλουν τις νέες δομές και δη στην Λέσβο ότι επιθυμούν να παραμείνει το Μαυροβούνι και εξυπηρετούν συμφέροντα.

Ας υποθέσουμε ότι είναι έτσι. Μπορεί ο κ. Μηταράκης να μας αναλύσει ποια είναι τα συμφέροντα αυτά που εξυπηρετεί για παράδειγμα ο Περιφερειάρχης και θέλει να παραμείνει το Μαυροβούνι?

Έχει γη που την έχει νοικιάσει εκεί και θα χάσει τα μισθώματα? Έχει νοικιάσει καντίνες και θα χάσει το μεροκάματο? Έχει κατασκευαστική εταιρία και θα χάσει τα έργα που γίνονται εκεί? 

Έχει επιχειρήσεις γύρω – γύρω που κερδίζουν? Έχει μετοχές στα LIDL που ψωνίζουν οι μετανάστες?

Τι όφελος ακριβώς έχει ο Μουτζούρης για να θέλει να μείνει το Μαυροβούνι και δεν θέλει την νέα δομή? 

Ας πούμε λοιπόν ότι άμεσα δεν έχει κίνητρο. Έχει όμως έμμεσα, γιατί λαϊκίζει για να κερδίσει ψήφους λένε όσοι τον κατηγορούν.

Για να το εξηγήσουμε δηλαδή, ο Μουτζούρης, έχει βάλει απέναντι του τον Πρωθυπουργό, τους Υπουργούς, την ΝΔ, την Ε.Ε , τους αξιωματούχους, συμφέροντα οικονομικά στην μπίζνα του μεταναστευτικού και δεν ξέρω και εγώ ποιους άλλους, για να ξανά κατεβεί υποψήφιος Περιφερειάρχης.

Γιατί αν δεν κατέβει και δεν ξανά εκλεγεί, θα χάσει την πολιτική του καριέρα και δεν θα έχει και να ζήσει ο άνθρωπος καθώς απ την πολιτική περιμένει.

Μήπως θα ήταν πιο εύκολο, να πήγαινε ένα όμορφο πρωινό στου Μαξίμου, να παζάρευε μια θέση σε ένα Ευρωψηφοδέλτιο, μια θέση σε μια Επιτροπή στις Βρυξέλλες, μια πρεσβεία, να έλεγε ναι και το 2023 να ήταν χωρίς άγχος ξανά εκλεγμένος σε άλλο πόστο και πιο αναβαθμισμένο ενδεχομένως?

Μήπως θα ήταν πιο εύκολο να παζάρευε με όλους εκείνους που έρχονται κατά καιρούς από την Ευρώπη και τον επισκέπτονται προσπαθώντας να τον πείσουν να αλλάξει στάση? Τι πιο απλά και εύκολα για τον ίδιο.

Ούτε πολιτικό κόστος, ούτε άγχος ούτε τίποτα. Ο Μουτζούρης με το κύρος, τις γνώσεις και την παιδεία που διαθέτει, έχοντας διανύσει ως Πανεπιστημιακός λαμπρή πορεία, θα μπορούσε να έχει πάρει όποια θέση ήθελε. Επιλέγει όμως την υστεροφημία του.

Επιλέγει να βρίσκεται κοντά στους πολίτες, να επισκέπτεται τα λιμανάκια να συνομιλεί με τους ψαράδες, να συνομιλεί με τον κόσμο, να βοηθά τα χωριά, τα νησιά και το Βόρειο Αιγαίο.

Δεν θέλει να κάνει πολιτική καριέρα, δεν θέλει να βγάλει χρήματα, δεν θέλει να χτίσει σπίτια, περιουσίες.

Τα έχει όλα, τα είχε όλα πριν μπει στην πολιτική και δεν ασχολήθηκε για αυτό όπως ενδεχομένως να κάνουν άλλοι.

 Και αν τον Οκτώβριο του 2023 δεν εκλεγεί εκ νέου, θα πάει στο σπίτι του με την συνείδηση του και τα χέρια του καθαρά.

Και αυτό προφανώς για εκείνον έχει την μεγαλύτερη αξία…