Στην αντεπίθεση κατά κυβέρνησης και Ν.Μηταράκη περνά το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου για την δομή στο Θόλος


Στην αντεπίθεση περνά το Δημοτικό Συμβούλιο κατά του σχεδιασμού για δημιουργία υπερδομής στη Χίο από την κυβέρνηση και τον Υπουργό, Νότη Μηταράκη καθώς, ομόφωνα, αποφασίστηκε η άσκηση ένδικων μέσων κατά της χωροθέτησης της υπερδομής στη θέση «Άκρα Παχύ» στο Θόλος.

Μετά τις αποκαλύψεις που δημοσιοποιήθηκαν στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου των Συμβουλίων Συκιάδας, Λαγκάδας, Βροντάδου, Καρδαμύλων και Συντονιστικής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες η επίμαχη έκταση δεν είναι δημόσια αλλά δημοτική, το θέμα τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο από τις παρατάξεις “Συμμαχία Αξιών”, “Χίος Μπροστά”, “Λαϊκή Συσπείρωση”, “Δίκτυο Πολιτών” και “Χιακή Συμπολιτεία”.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τα εξής:

·         Την άσκηση κάθε πρόσφορου ενδίκου βοηθήματος και μέσου ενώπιον των αρμοδίων διοικητικών και πολιτικών δικαστηρίων κατά της χωροθέτησης της αδειοδότησης και κάθε άλλης διοικητικής πράξης σχετικά με την υπερδομή από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στη θέση «Παχύ Άκρα» του Θόλους και κατά της εκμίσθωσης του ακινήτου στο ως άνω Υπουργείο.

·         Την άμεση αποστολή σχετικού εξωδίκου προς κάθε αρμόδια υπηρεσία

·         Την αποστολή σχετικής δήλωσης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεταφρασμένη στα αγγλικά και παράσταση αντιπροσωπείας του Δ.Σ. στο γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

·         Τη συγκρότηση σχετικού φακέλου εντός 7 ημερολογιακών ημερών και ενημέρωση των μελών και αποστολή τους στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο επικεφαλής της Συμμαχίας Αξιών, Κώστας Τριαντάφυλλος, στην εισήγησή του ανέφερε ότι η θέση «Άκρα Παχύ» ανήκει στην παλιά σχολική περιουσία των «ορθοδόξων δημοσίων σχολείων» όπως αναγνωρίζεται από το 1927 και από το 1990 με απόφαση του τότε Νομάρχη Χίου, μεταβιβάστηκε ό,τι ανήκει στην Εφορία Σχολείων στον παλιό Δήμο Χίου, μεταξύ αυτών και τα 4 ακίνητα της περιοχής που από το 1962 έχουν καταγραφεί στο Κτηματολόγιο, συνολικά 980 στρέμματα.

Ακόμη, από το 2020 τα 4 αυτά ακίνητα έχουν κτηματογραφηθεί από τον Πρόεδρο Συκιάδας στο Ελληνιικό Κτηματολόγιο. Ακόμη, στο Ε9 του Δήμου το 2021 περιλαμβάνεται το ευρύτερο ακίνητο επιφανείας 1.697.439 τ.μ. Ακόμη, το επίμαχο κομμάτι του ευρύτερου ακινήτου είναι χαρακτηρισμένο μη δασικό οπότε το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να έχει ιδιοκτησία.

Όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Μπελέγρης, από τη στιγμή που δημοσιεύθηκαν οι συντεταγμένες για τη δομή από το Υπ.Μετανάστευσης, επικοινώνησε με το τμήμα περιουσίας και είναι εμφανές ότι οι συγκεκριμένες συντεταγμένες συμπίπτουν με ακίνητα του Δήμου με βάση τοπογραφικό αλλά ζήτησε πίστωση χρόνου για τυπικό έλεγχο σε συνεννόηση με την υπηρεσία. Παράλληλα, θα ζητηθούν από την κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου και το Δασαρχείο τα έγγραφα με τα οποία το Υπουργείο Μετανάστευσης ισχυρίζεται ότι η έκταση είναι δημόσια.

Πίστωση χρόνου μέχρι να εξεταστεί πλήρως το θέμα, να συλλεχθούν όλα τα στοιχεία, να ζητηθεί η άποψη της νομικής υπηρεσίας και εκ νέου συζήτηση στο Δ.Σ. του θέματος πρότεινε ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Κώστας Βεργίνας που υποστήριξε ότι υπάρχει η εικόνα ότι η έκταση είναι δημοτική.

 

Πηγή https://tvpatrida.gr/