Γιάννης Μπουρνούς: Απαιτούμε απαντήσεις για τη σίτιση στο Καρά Τεπέ


Με ερώτησή του στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλο, ο Βουλευτής Ν.Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, καλεί το αρμόδιο για τη σίτιση των αιτούντων άσυλο Υπουργείο να δώσει πειστικές απαντήσεις για τις νέες καταγγελίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Την ερώτηση συνυπέγραψε ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θοδωρής Δρίτσας.

Σύμφωνα λοιπόν με καταγγελίες που δημοσιεύτηκαν στον τοπικό ηλεκτρονικό τύπο, οι μερίδες φαγητού που μοιράζονται στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ είναι λειψές, κακής ποιότητας και δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που περιγράφονται στη σχετική σύμβαση. Σημειώνεται, ότι με βάση την παρούσα σύμβαση διάρκειας 20 ημερών, η ένωση εταιρειών ΑΝΟΣΤΡΟ ΑΞΕΕ και ΤΡΟΦΟ ΛΑΡΣΟΥ ΑΕ με έδρα τη Νεοκαισάρεια Ιωαννίνων, ανέλαβε τη σίτιση του ΚΥΤ με συνολικό αντίτιμο (περιλαμβανομένου ΦΠΑ) 772.352,20 ευρώ (ημερήσιο κόστος για 7.100 άτομα: 38,867,71 ευρώ).

Πέραν τούτων, ερωτήματα γεννιούνται για την ανάδοχο εταιρία που ανέλαβε τη σίτιση του ΚΥΤ, καθώς φαίνεται να στεγάζεται σε ακίνητο κατασχεμένο για χρέη σε τράπεζα, ΙΚΑ και την εφορία, που ανήκει σε εταιρία υπό εκκαθάριση από το 2001 και το οποίο ακίνητο εκμισθώνεται με προκλητικά χαμηλό ενοίκιο. Επιπλέον, η ανάδοχος εταιρία φέρεται να έχει εταιρικό κεφάλαιο μόλις 25.000 ευρώ, ποσό που δεν ανταποκρίνεται στο κόστος επένδυσης που απαιτείται για τη σίτιση τέτοιου αριθμού ατόμων.  

Δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα της σίτισης των αιτούντων άσυλο στη Λέσβο απασχολεί την επικαιρότητα. Ο Γιάννης Μπουρνούς κατέθεσε ξανά ερώτηση για τη σίτιση στις 20 Οκτωβρίου 2020 προς τα Υπουργεία Μετανάστευσης και Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη για τα ερωτήματα που προέκυπταν από τον πλασματικό αριθμό 4.000 σιτιζόμενων στο ΚΥΤ της Μόριας, που διαπιστώθηκε μετά την καταστροφή του καταυλισμού.

Τα δυο ερωτώμενα Υπουργεία αρκέστηκαν τότε να δηλώσουν αναρμόδια, παραπέμποντας όλη την ευθύνη αποκλειστικά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά και να δώσουν (εκ μέρους του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου) παντελώς έωλες ερμηνείες για τις διαφορές στους αριθμούς των σιτιζόμενων, που δεν βασίζονταν σε επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία, αλλά σε αυθαίρετες εκτιμήσεις περί «παράτυπων αναχωρήσεων αιτούντων άσυλο από το νησί». 

Αυτό που απαιτείται και στο θέμα της σίτισης των αιτούντων άσυλο είναι η απόλυτη διαφάνεια στους σχετικούς διαγωνισμούς, εφόσον διακυβεύονται αφενός υψηλά χρηματικά ποσά και αφετέρου η διατροφική ασφάλεια των σιτιζόμενων.

Γι αυτό το λόγο, ο Γιάννης Μπουρνούς ζητά ενημέρωση από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για το πώς πιστοποιήθηκε η καταλληλότητα του αναδόχου για την ανάληψη της παροχής υπηρεσιών σίτισης στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ, αλλά και για το πώς ελέγχει το αρμόδιο Υπουργείο αν ο εκάστοτε ανάδοχος ανταποκρίνεται στις ποσοτικές και ποιοτικές προδιαγραφές που θέτει η σύμβαση για την ποιότητα των παρεχόμενων γευμάτων.