Τροπολογία για μετάκληση εργατών γης από τρίτες χώρες- Η δήλωση του Π. Κουφελου


Τροπολογία με την οποία δίνεται λύση στο καθεστώς που αφορά στη μετάκληση πολιτών τρίτων χωρών που επιθυμούν να έρθουν στην Ελλάδα ως εργάτες γης, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, μετά από αίτηση του εργοδότη, κατέθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθετική ρύθμιση  η οποία κρίθηκε αναγκαία λόγω των πολλαπλών δυσλειτουργιών της πλατφόρμας, δίδεται η  δυνατότητα μέχρι την 15η Ιουνίου 2021 να υποβάλλονται αιτήσεις εργοδοτών  στην αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης  της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του είτε μέσω υπηρεσίας ταχυμεταφοράς, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Πανάγος Κουφέλος σχετικά με τη Νέα Νομοθετική ρύθμιση δήλωσε τα εξής :

«Άμεσος κίνδυνος να μην ολοκληρωθούν έγκαιρα αγροτικές διαδικασίες, με συνέπεια να πληγεί το αγροτικό προϊόν, είτε από άποψη ποσότητας είτε ποιοτικά , υφίσταται λόγω του χρόνιου προβλήματος και της  έλλειψης αγροτικών χεριών καθώς και η  εξάρτηση των Ελλήνων καλλιεργητών από αλλοδαπούς εργάτες γης η οποία είναι διαχρονική, επισφραγίσθηκε από την  υγειονομική κρίση της πανδημίας της νόσου COVID-19.

Επιπλέον  με το ισχύον καθεστώς, η εποχιακή εργασία στον πρωτογενή τομέα δεν είναι ελκυστική, καθώς για λίγες ημέρες εργασίας θα χάσουν την κάλυψη του ταμείου ανεργίας και της αναστολής εργασίας.

Η Κυβέρνηση έδωσε λύση στο θέμα των μετακλητών εργατών γης και των δυσλειτουργιών της μέχρι σήμερα διαδικασίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με την τροπολογία που κατέθεσε ο Υπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, ενθαρρύνοντας τους αγρότες επιχειρηματίες  οι οποίοι ανησυχούσαν λόγω της έναρξης της συγκομιδής εποχιακών προϊόντων και λοιπών αγροτικών εργασιών και της έλλειψης εγχώριου εργατικού δυναμικού.

Ενισχύουμε τους αγρότες  με στόχο να  επικεντρωθούν στην αγροτική παραγωγή, συνεχίζοντας να προσφέρουν και να διακρίνονται για τα εξαιρετικά προϊόντα τους».