Σκληρή κόντρα Μουτζούρη- Μηταράκη με εξώδικα και κατηγορίεςΜε εξώδικο απάντησε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης στις δηλώσεις του υπουργού μετανάστευσης και ασύλου Νότη Μηταράκη σε συνέντευξη σε τοπικό κανάλι της Χίου.


Η συνέντευξη θα μεταδοθεί την Πέμπτη, ωστόσο με ένα τρέιλερ, στο site του σταθμού προβάλλονται χαρακτηριστικά αποσπάσματα της, στα οποία ο κ. Μηταράκης εμφανίζεται να μην κάνει βήμα πίσω στο θέμα των δομών. Εμμέσως μάλιστα φαίνεται να προειδοποιεί και όσους έχουν πρόθεση να αντιδράσουν, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι είναι θέμα της δικαιοσύνης οι όποιες αντιδράσεις υπάρξουν, ξεχνώντας προφανώς τα γεγονότα του περσινού Φεβρουαρίου. 

Ωστόσο αυτό που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση είναι τα όσα αναφέρει ο κ. Μηταράκης για τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνο Μουτζούρη, τον οποίον κατηγορεί ευθέως ότι ήταν ο ηθικός αυτουργός της φωτιάς που κατέστρεψε το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας. Η αντίδραση του Περιφερειάρχη αναφέρει ο κ. Μηταράκης, οδήγησε 10 χιλιάδες μετανάστες μέσα στην πόλη και στο κάψιμο της Μόριας. Με απλά λόγια ο Υπουργός καταφέρεται εναντίον του Περιφερειάρχη, προσπαθώντας να τον στοχοποιήσει, ότι αυτός ευθύνεται για το κάψιμο της Μόριας και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. 

Στην σημερινή συνέντευξη τύπου ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου προανήγγειλε νομικές κινήσεις εναντίον του υπουργού μετανάστευσης και ασύλου Νότη Μηταράκη, και σύμφωνα με πληροφορίες του LesvosPost έστειλε ήδη εξώδικο.


Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης σε σχετική ερώτηση απάντησε λέγοντας " ο κ. Μηταράκης θεώρησε ότι οι δηλώσεις μου και η πολιτική μου οδήγησαν στο κάψιμο του στρατοπέδου στη Μόρια. Ήδη διαμαρτυρήθηκα και σήμερα κάνω τις κατάλληλες ενέργειες διότι θεωρώ ότι είναι δυσφημιστικό και εις βάρος της υπόληψης και της τιμής μου. Οι προσπάθεια που κατέβαλα και η πολιτική μου θεωρώ ότι συνέβαλε καθοριστικά στο μείωση του μεταναστευτικού πληθυσμού στα νησιά μας»


Απαντώντας στο εξώδικο Μουτζούρη ο Υπουργός Νότης Μηταράκης σε γραπτή δήλωσή του σημειώνει ότι είναι ανήκουστο για δημόσιο πρόσωπο να μην αντέχει την πολιτική κριτική και τις επιπτώσεις των επιλογών του.


Αναλυτικά στην ανακοίνωση του Ν. Μηταράκη αναφέρεται μεταξύ άλλων:


«Σε συνέχεια της συνέντευξης , ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κωσταντίνος Μουτζούρης απέστειλε σήμερα εξώδικη διαμαρτυρία, επειδή δήθεν κατηγορήθηκε από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου ως ηθικός αυτουργός της φωτιάς που κατέστρεψε το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας, γεγονός που «βλάπτει βάναυσα την τιμή και την υπόληψη» του. Ζητά δε από τον τηλεοπτικό σταθμό να καθαιρέσει το σχετικό βίντεο της συνέντευξης μου και δήλωση δημόσιας συγνώμης, υπαγορεύοντας μάλιστα το κείμενό της προς δημοσίευση!

Στο μεταναστευτικό, σημειώνει ο Νότης Μηταράκης κάθε πράξη ή απραξία παράγει αποτελέσματα και δημιουργεί πολιτικές ευθύνες. Σε ένα πράγματι πολύπλοκο ζήτημα, με έντονη ιδεολογική φόρτιση. Παρά τις όποιες πιέσεις, η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κρίση με σχέδιο, αποφασιστικότητα και πλέον ορατά αποτελέσματα. Αυτή είναι η δική μας ευθύνη και χρέος.  

Στη συνέντευξη μου σχολίασα την αρνητική και στείρα στάση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που οδήγησε σε αδιέξοδο όταν επιβαλλόταν να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση για τους πολίτες των νησιών μας. Ως αποτέλεσμα διατηρήθηκε η Μόρια, με τις γνωστές σε όλους άθλιες συνθήκες. Και παρά την ταχύτατη αποσυμφόρηση της Μόριας, λόγω αντιδράσεων δεν μπορέσαμε μέσα στο 2020 να δημιουργήσουμε μια ασφαλή δομή, με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Αλλά και μετά τον εμπρησμό, κανείς δεν ξεχνά την αδιαλλαξία της Περιφέρειας τη στιγμή που 10.000 μετανάστες ήταν κυριολεκτικά στο δρόμο και βρεθήκαμε στο 'παρά 1' μιας μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης.

Η στείρα άρνηση και οι λεονταρισμοί δεν οδηγούν σε αποτέλεσμα. Αντίθετα κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί και τα κάνουν ακόμα μεγαλύτερα και δυσκολότερα.

Λίγοι αντιλαμβάνονται, για παράδειγμα, την άρνηση του κ. Μουτζούρη να συναντηθεί και να συζητήσει με την Ευρωπαία Επίτροπο, κ. Johansson, ως κίνηση υπεράσπισης των συμφερόντων των νησιωτών του Αιγαίου. Γιατί δεν συναντήθηκε με την κ. Johansson o Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου; Γιατί δεν εκπροσώπησε τους νησιώτες και δεν μετέφερε τα προβλήματά τους όπως είχε την ευκαιρία να κάνει;   

Ας μην κρυβόμαστε, αυτή η αδιαλλαξία διατηρεί στα νησιά μας δομές, όπως η ΒΙΑΛ ή το Μαυροβούνι. Δομές εντός του αστικού ιστού με κακές συνθήκες διαβίωσης για τους διαμένοντες. Δομές χωρίς εγγυήσεις ασφάλειας για τους διαμένοντες ή τους ντόπιους κατοίκους. Δομές που πρέπει άμεσα να κλείσουν και να αντικατασταθούν από επαρκείς εγκαταστάσεις. Και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει από καμία μονταζιέρα τοπικών μέσων, από κανένα αλαλαγμό στα social media, από καμία παράσταση δήθεν αλληλεγγύης. 

Τα προβλήματα δεν περιμένουν. Είναι μπροστά μας και όσο τα αφήνουμε, θα μεγαλώνουν. Ως Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά και ως βουλευτής Χίου καλώ τον κ. Μουτζούρη σε συνεργασία. Με ειλικρίνεια και γνώμονα το συμφέρον των νησιωτών του Βορείου Αιγαίου.

Όσο για αυτήν καθ’ αυτήν την εξώδικο διαμαρτυρία, επιφυλάσσομαι παντός νόμιμου δικαιώματός μου», καταλήγει στη δήλωσή του ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.