Με ισχνή πλειοψηφία το ψήφισμα για το Νέο Σύμφωνο μετανάστευσης



Το Νέο Μεταναστευτικό Σύμφωνο συζητήθηκε χτες στο Περιφερειακό Συμβούλιο με την Περιφερειακή Αρχή να τοποθετείται κατά και να καταθέτει ψήφισμα με το οποίο διατρανώνει την αντίθεση της για τα όσα σχεδιάζονται για τα νησιά μας.

 Μάλιστα ο Περιφερειάρχης πέραν της στάσης που έχει επιδείξει από την αρχή ενάντια της κατασκευής μόνιμων δομών στα νησιά μας, ήταν και ο πρώτος που έθεσε θέμα με το σύμφωνο αυτό της Ε.Ε. εκφράζοντας την αντίθεση του για τις προθέσεις των Ευρωπαίων να «γκριζάρουν» τα νησιά. 

Καιι η στάση του είναι και μια δικαίωση καθώς την δική του πλέον πορεία όσον αφορά το σύμφωνο αρχικά, ακολούθησαν χτες και οι δήμαρχοι Μυτιλήνης, Χίου και Ανατολικής Σάμου. 

Το ψήφισμα που κατατέθηκε από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής πέρασε με ψήφους 21 υπέρ και 19 κατά, με την στήριξη της παράταξης του κ. Χριστόφα και αυτής του κ. Σπιλάνη, με την υποσημείωση από πλευράς του δεύτερου αυτό να διαμορφωθεί από κοινού με την Περιφερειακή Αρχή. 

Κατά του ψηφίσματος παρότι δήλωσε και κατά του συμφώνου, ψήφισε και ο Άρης Χατζηκομνηνός , ενώ από την πλευρά Καλογήρου, η παράταξη της οποίας καταψήφισε το ψήφισμα απουσίαζε την ώρα της ψηφοφορίας ο Θόδωρος Βαλσαμίδης. 

Το ΚΚΕ κατέθεσε δικό του ψήφισμα το οποίο καταψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία και τις θετικές ψήφους μόνο της παράταξης Γεωργούλα.

Το παράδοξο στην όλη υπόθεση πάντως ήταν το γεγονός πως ενώ όλοι λίγο ως πολύ ήταν κατά του Συμφώνου, δεν βρήκαν κοινή συνισταμένη και ένα κοινό ψήφισμα, δήλωση ή οτιδήποτε άλλο μπορούσε να στηρίξει την προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής στο να πάει με ισχυρά όπλα στην συνάντηση με την κα. Γιόχανσον την άλλη Δευτέρα. Γιατί είναι διαφορετικό να πάει ένα ομόφωνο ψήφισμα, μια ομόφωνη δήλωση, μια ομόφωνη αντίδραση στα όσα αναφέρει το συγκεκριμένο κείμενο και εντελώς διαφορετικό να πάει ένα ψήφισμα με την λιγότερη δυνατή πλειοψηφία. 

Ίσως τελικά θα έπρεπε κάποια στιγμή, αυτά τα μικροπολιτικά παιχνίδια, οι ανιαρές συμμαχίες και οι αστερίσκοι που μπαίνουν κάθε φορά για να χρυσώσουν το χάπι, να πάψουν και να υπάρξει μια κοινή προσπάθεια, τουλάχιστον σε ζητήματα τόσο σοβαρά, όπου δεν χωρούν μικροπολιτικές. Δόξα το Θεό, θέματα για αντιπολίτευση και για κόντρα, υπάρχουν άπειρα. Τουλάχιστον στα σοβαρά ας επιδείξουν όλοι σύνεση και ας βάλουν στην άκρη εγωισμούς και πικρίες. 

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Απόστολου Αλατζά στο προσωπικό του προφίλ στο FB αμέσως μετά την συνεδρίαση: 

«Τέλος Μαρτίου έρχεται στη Λέσβο η Επίτροπος Κ. Γιόχανσον θα συναντήσει το Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη και τους δύο Δημάρχους (9:30 το πρωί 29 Μαρτίου) σε προγραμματισμένο ραντεβού . Ο Περιφερειάρχης ορμώμενος από την προσπάθεια που κάνουν οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης της Ιταλίας, Ισπανίας, Μάλτας που απέστειλαν υπόμνημα στην Angela Merkel για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, εκφράζοντας τη διαφωνία τους γενικά αλλά και ειδικά για την δημιουργία υπερδομών, έφερε στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που είχε θέμα για το Σύμφωνο Μετανάστευσης, ψήφισμα το οποίο θα δώσει στην Επίτροπο κ. Γιόχανσον και με αυτό το τρόπο θα έδινε το μήνυμα της στήριξης στη προσπάθεια που κάνουν οι Πρωθυπουργοί του λεγόμενου Νότου μεταξύ αυτών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας από τις παρατάξεις ότι καλό θα ήταν να είναι ομόφωνο.

Έκπληξη ήταν η αντίδραση της μείζον αντιπολίτευσης να λέει ότι δεν συμφωνεί με το Σύμφωνο, αλλά δεν ψηφίζει ούτε διαμορφώνει ψήφισμα. Πράγματι άξιον απορίας η Καλογήρου επικεφαλής της παράταξης, ο άνθρωπος της κυβέρνησης στα νησιά, μιας και Γ. Γ. δεν στηρίζει την προσπάθεια του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που την τοποθέτησε σε αυτή την θέση?

Το Θέατρο του παραλόγου συνεχίζετε, στο περασμένο Π. Σ. δεν στήριξαν το να δοθεί το πυροσβεστικό και η αλατιέρα, ενάντια στους πολίτες της Λέσβου, τώρα δεν στηρίζουν την προσπάθεια που γίνεται για να μην γκριζάρουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου!!!! Φίλοι με θυμό και διχασμό δεν γίνεται Αυτοδιοίκηση... Οι πολίτες για αυτούς τους λόγους σας έκριναν και σας έστειλαν στην Αντιπολίτευση, με την εκδίκηση δεν προσφέρετε θετικά. Για την Ιστορία ψήφισμα βγήκε και χωρίς εσάς. Φάνηκε άλλη μια φορά ότι ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης είναι υπέρ της πρόσθεσης και του πολλαπλασιασμού ενώ εσείς υπέρ της αφαίρεσης και της διαίρεσης. Όλα θα κριθούν στην ώρα τους, συνεχίστε έτσι».