Η Σκοπιά: «Τα Σχολεία της Μυτιλήνης….»


Η στήλη του LesvosPost η «ΣΚΟΠΙΑ»  στις οθόνες σας με την επιμέλεια του Παναγιώτη Λυμπου

«Τα Σχολεία της Μυτιλήνης….»

Είναι πια καιρός να αναρωτηθούμε, τί είδους σχολεία θέλουμε να λειτουργούν στον τόπο μας. Ιδανική επιλογή είναι αυτά τα δημόσια σχολεία, που λειτουργούν στα πρότυπα των ιδιωτικών, με σύγχρονες εγκαταστάσεις, με αναβαθμισμένα κτήρια, με επάρκεια αιθουσών και εξοπλισμού, με ασφαλείς χώρους άθλησης, με ειδικούς χώρους εκδηλώσεων, με ενημερωμένες βιβλιοθήκες αλλά και ψηφιακές, καθώς και με επάρκεια σε διδακτικό προσωπικό.

 

Παράλληλα τα σημερινά σχολεία οφείλουν πρωτίστως να είναι πλήρως φυλασσόμενα, όπως παλιότερα, με σχολικούς φύλακες.

Κι αυτό θα πρέπει να είναι κοινή απαίτηση από κάθε φορολογούμενο πολίτη. Όλοι μας πληρώνουμε στο κράτος για να έχουμε αξιοπρεπή και ασφαλή δημόσια σχολεία και να σταματήσουμε επιτέλους να βλέπουμε στο Δήμο μας σχολικά συγκροτήματα να γίνονται στέκια εξωσχολικών στοιχείων (βλέπε σχολείο Ακαδημίας), που καταστρέφουν τη δημόσια σχολική περιουσία. Και δεν είναι λίγα τα σχολεία που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα.

 

Άραγε οι ειδήμονες δεν τα βλέπουν αυτά, ώστε να λάβουν άμεσα μέτρα πρόληψης;

 

Τα σχολεία μας πρέπει να είναι χώροι ασφάλειας για τα παιδιά μας, ώστε τα ίδια να επικεντρώνονται απερίσπαστα στο έργο τους, που δεν είναι άλλο από τη μάθηση, την εκγύμναση του μυαλού και του σώματος.

Σε αυτό το στόχο πρέπει όλοι μας να συμβάλουμε, ώστε οι χώροι της εκπαίδευσης να είναι φιλόξενοι για μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό.

 

Πρώτο και βασικό λοιπόν μέλημα είναι η ασφάλεια των σχολικών χώρων.

 

Δεύτερος στόχος είναι η ένταξη όλων των σχολικών κτηρίων σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, για να ψύχονται και να θερμαίνονται χωρίς υπερβολική κατανάλωση ενέργειας.

 

Τρίτο μέλημα είναι η άμεση επισκευή κάθε αύλειου χώρου και κάθε χώρου άθλησης εντός των σχολικών εγκαταστάσεων για λόγους ασφαλείας και παράλληλα η επισκευή των χωρών υγιεινής (τουαλέτες) και η συντήρηση αυτών .

 

Στο σημείο αυτό δεν θα πρέπει να παραλείψουμε τη σημασία της καθαριότητας των σχολικών μονάδων, ένα έργο δύσκολο, που ομαλοποιείται με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και όχι με προσωπικό-όμηρο συμβάσεων.

 

Η καθαριότητα των σχολείων μας στη σημερινή εποχή, όπου η πανδημία του κορωνοϊού μαστίζει, πρέπει να αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση λειτουργίας τους.

Εφόσον λοιπόν λάβουμε μέτρα επαρκή για την καθαριότητα και την ασφάλεια των σχολικών μας εγκαταστάσεων, τότε μπορούμε να στραφούμε και σε άλλα επίσης σοβαρά θέματα, όπως η δημιουργία βιβλιοθηκών ψηφιακής μορφής, με δυνατότητα πρόσβασης των μαθητών κάθε στιγμή της ημέρας, η απασχόληση ιατρικού προσωπικού εντός των σχολείων για παροχή πρώτων βοηθειών, η εκπόνηση σεμιναρίων σε περίπτωση σεισμού, πυρκαγιάς κλπ.

Τέλος οφείλουμε να μην κλείσουμε τα μάτια και σε ένα άλλο σοβαρό ζήτημα, που είναι η αλλαγή τόπου στέγασης για όσα σχολικά κτήρια δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας, όπως κάποια σχολεία ή παιδικοί σταθμοί που λειτουργούν μέσα σε υπόγεια ή ακατάλληλα διαμερίσματα, χωρίς αύλειους χώρους και χωρίς μέτρα ασφαλείας (βλέπε Κατσάνειο, ένα κτήριο που μπορεί να στεγάσει 3 σχολικές μονάδες- νηπιαγωγείο εφόσον γίνουν τα απαραίτητα έργα σε αυτό). Αλλη μια λύση προς τη σωστή κατεύθυνση είναι η δημιουργία νέων πολυδύναμων σχολείων κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης στην περιοχή της Βαρειάς, ώστε να επιτευχθεί αποσυμφόρηση των σχολείων της Μυτιλήνης.

Και εξυπακούεται, ότι στην πόλη μας επιβάλλεται η δημιουργία ενός νέου και αυτόνομου μουσικού σχολείου για να υπάρξει επιτέλους λύση στο στεγαστικό πρόβλημα που ταλανίζει χρόνια την τοπική μας κοινωνία αλλά και θα δώσει ηρεμία στην εκπαιδευτική κοινότητα. Επαναλαμβάνω πως όλοι μας πρέπει να συμβάλουμε στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων των σχολείων με ουσιώδεις προτάσεις, πέρα από εγωισμούς και εμπάθειες και προσωπικά συμφέροντα

Είναι πια καιρός για τον τόπο μας να δωθεί η πρέπουσα σημασία στο θέμα της παιδείας για να αναδειχθεί και το έργο εκείνων !!των αιρετών !!και όλων των ανωνύμων!! ανθρώπων!!, που παλεύουν για τα παιδιά και που οι ίδιοι προσπάθησαν και διαρκώς προσπαθούν για το καλύτερο δυνατό για τα σχολεία μας διεκδικούμε όλα τα παραπάνω από κεντρικό κράτος το δημοσίευμα αποτελεί προσωπική γνώμη και μόνο .

 

Η εκπαίδευση είναι ένας τρόπος ζωής και όχι προετοιμασία για έναν μελλοντικό τρόπο ζωής. John Dewey, 1859-1952, Αμερικανός φιλόσοφος