"Τέλη Απριλίου παραδίδονται τα κλειδιά του δημοτικού καταυλισμού Καρά Τεπέ στον δήμο Μυτιλήνης"



Τέλη Απριλίου κλείνει ο δημοτικός καταυλισμός του Καρά Τεπέ όπως ανακοινώθηκε σήμερα τον Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης.

Αναχώρησαν σήμερα από τη Λέσβο, για το Ανόβερο της Γερμανίας, 120 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. Πρόκειται για την τελευταία πτήση, που πραγματοποιείται από τη Λέσβο για τη Γερμανία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος εθελοντικών μετεγκαταστάσεων.

Με την ευκαιρία αυτή, η Ελλάδα θέλει να εκφράσει θερμές ευχαριστίες προς τη γερμανική κυβέρνηση για την έμπρακτη και ουσιαστική υποστήριξή της στην προσπάθειά για αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Με τη σημερινή αναχώρηση, ο αριθμός των προσφύγων που μετεγκαταστάθηκαν στη Γερμανία φτάνει τους 1553.  

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να αναχωρήσει η τελευταία πτήση από Αθήνα για το Ανόβερο της Γερμανίας, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία της μετεγκατάστασης συνολικά 2.750 προσφύγων και αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα στη Γερμανία, που ξεκίνησε στις 18 Απριλίου του 2020.


Στο αεροδρόμιο παρών ήταν και ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση: ‘’Ολοκληρώθηκε σήμερα ένα πολύπλοκο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στη Γερμανία. Αφορούσε συνολικά 1553 πρόσφυγες.

 Το πρόγραμμα αυτό είχε δύο χαρακτηριστικά. 

Το πρώτο χαρακτηριστικό, ήταν ότι έγινε μετά από πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε συμφωνία με την Καγκελάριο Μέρκελ. 

Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι για πρώτη φορά, μετεγκαταστάθηκαν πρόσφυγες και όχι αιτούντες άσυλο σε Ευρωπαϊκή χώρα. Για πρώτη φορά η μετεγκατάσταση έγινε απευθείας από ελληνικό νησί και συγκεκριμένα από τη Λέσβο, με ό,τι αυτό μπορεί να συμβολίσει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Στην προσπάθεια αυτή, συμμετείχαν εκτός από το Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, η Ελληνική Αστυνομία και ο ΔΟΜ. Είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε την υπόσχεση που έδωσε ο Υπουργός κ. Μηταράκης και μέχρι τα τέλη Απριλίου, να παραδώσουμε τα κλειδιά του Καρά Τεπέ στον Δήμο της Μυτιλήνης για να αξιοποιήσει την περιοχή, όπως επιθυμεί.’’