Αναστάτωση με τις πασχαλινές άδειες των φαντάρων σε μονάδες της Λέσβου


Αναστάτωση στους γονείς των στρατευμένων της Α’ ΕΣΣΟ που κατετάγησαν στην Λέσβο προκάλεσε επιστολή μητέρας που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Δικτύου Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος» στην οποία διαμαρτυρόταν για το ότι οι νεοσύλλεκτοι δεν θα πάρουν άδειες πριν το Πάσχα, έχοντας σημειώσει εκατό ημέρες υπηρεσίας.

Στην επιστολή αναφέρεται: «Θα ήθελα να αναφέρω και εγώ σαν μητέρα στρατιώτη. Συμβαίνει κάτι πρωτόγνωρο στη χώρα και συγκεκριμένα στην Μυτιλήνη Λέσβου και την Μεραρχία 98 ΑΔΤΕ. Φυσικά και είναι το θέμα αδειών εν μέσω COVID. Τα παιδιά μας τα οποία υπηρετούν εκεί από τον Ιανουάριο δεν έχουν καμία ενημέρωση σχετικά με άδεια για τον Μάρτιο ή έστω για τον Απρίλη αλλά αντιθέτως υπάρχει εντολή υψηλόβαθμου Αξιωματικού για να μην φύγει κανείς από το νησί. Ακόμη και τώρα που άλλαξε η Διοίκηση της 98 ΑΔΤΕ καμιά αλλαγή στο θέμα αδειών…

Τι είχες Παντελάκη μου, τι είχα Παντελή μου... Σαν μάνα στρατιώτη και πόσες άλλες μανάδες δεν είδαμε τα παιδιά μας να ορκίζονται, δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να γυρίσουν σε εμάς -τις οικογένειές τους- και ούτε θα τα δούμε από ότι φαίνεται μέχρι το Πάσχα. Αυτό σημαίνει πως η Α ΕΣΣΟ του 2021 η οποία υπάγεται στην Διοίκηση της 98 ΑΔΤΕ θα πάρει άδειες κατευθείαν το Πάσχα. 8 μέρες μόνο, γελοία πράγματα. Αυτό σημαίνει πως οι φαντάροι θα έχουν υπηρετήσει τουλάχιστον 100 ημέρες συνεχόμενες αφού και η άδεια ορκωμοσίας δεν δόθηκε. Στην ουσία οι φαντάροι  γίνονται έρμαια των ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΩΝ επιλογών των ανώτατων στρατιωτικών αξιωματικών. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει σε άλλους φαντάρους κρίσης άγχους, συμπτώματα κατάθλιψης και διάφορα άλλα ψυχολογικά προβλήματα».


Η ανωτέρω, όμως εκδοχή αμφισβητείται από στελέχη του ΓΕΣ τα οποία αναφέρουν στην «Εφ.Συν» ότι το θέμα των αδειών δεν σχετίζεται με την αντιμετώπιση της πανδημίας και ότι είναι συνήθης για κάθε σειρά κατάταξης.

 «Οι της Α’ ΕΣΣΟ που έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους παίρνουν κανονικά άδειες», μας ελέχθη. «Δηλαδή εκείνοι που έχουν συμπληρώσει την βασική εκπαίδευση, που κρατάει 3-4 εβδομάδες και εκείνη στα ΣΠΕΝ (Σχολεία Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων) που κρατάει 3 βδομάδες, παίρνουν άδειες.

Είναι περίπου οι μισοί από τους νεοσύλλεκτους.

Έκτοτε για τους υπόλοιπους ξεκίνησε εκπαίδευση ανάλογα με την ειδικότητά τους, η οποία κρατά συνήθως 2-3 εβδομάδες για τους πολυβολητές, αντιαρματιστές κ.α., ενώ εκείνη των οδηγών κρατά ένα μήνα. Μόλις ολοκληρωθεί και αυτή, παίρνουν κι εκείνοι άδειες κανονικά.

Οι άδειες δεν σχετίζονται με τον Covid κι η ανωτέρω σειρά ακολουθείται σε όλες τις ΕΣΣΟ. Αντιθέτως δίνονται συχνότερα άδειες για να αντιμετωπίζεται θέματα συγχρωτισμού», είπε συγκεκριμένα στέλεχος του ΓΕΣ.

Πηγή www.efsyn.gr