Τηλεδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου με εκπροσώπους εργαζομένων του Πανεπιστημίου Αιγαίου


Συνάντηση ΝΕ Λέσβου με εκπροσώπους εργαζομένων Πανεπιστημίου Αιγαίου

Την Πέμπτη 11 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης συνάντηση της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με τη συμμετοχή του Τομεάρχη Παιδείας, Νίκου Φίλη, των Βουλευτών του Βορείου Αιγαίου, Γιάννη Μπουρνού (Ν. Λέσβου) και Ανδρέα Μιχαηλίδη (Ν. Χίου), με εκπροσώπους του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στη συνάντηση πήραν μέρος, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος του συλλόγου μελών ΔΕΠ, Κωνσταντίνα Ζορμπαλά, ο Πρόεδρος του συλλόγου διοικητικού προσωπικού, Κυριακός Ζερβουδάκης, ο Πρόεδρος ΕΤΕΠ, Παναγιώτης Κάργας και εκπρόσωποι των συμβασιούχων.

Στη συνάντηση διαπιστώθηκε η καθολική αντίδραση των εργαζομένων στους σχεδιασμούς της κ. Κεραμέως, που οδηγούν στη συρρίκνωση και την απαξίωση ειδικά των περιφερειακών πανεπιστημίων. Τα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με την εφαρμογή του νέου νόμου, κινδυνεύουν να έχουν απώλειες έως 85% σε εισακτέους φοιτητές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ίδιο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αλλά και για τα νησιά του Αιγαίου.

Επίσης, καταγράφηκε η πλήρης αντίθεση τους στην νέα «αστυνομία» πανεπιστημίων και στην εντεινόμενη αστυνομοκρατία που επιβάλλει η κυβέρνηση στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια. Στη συνάντηση τονίστηκε η ανάγκη για ενίσχυση των κινήτρων προς τους φοιτητές για να επιλέξουν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Τέτοια κίνητρα είναι η δημιουργία νέων εστιών, η επέκταση της δωρεάν σίτισης, η προσπάθεια για μείωση του κόστους μετακίνησης από και προς τις έδρες των τμημάτων του ιδρύματος. Τέλος, τονίστηκε η έλλειψη εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στέκεται δίπλα στη προσπάθεια του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού να υπερασπίσει το δημόσιο Πανεπιστήμιο και ακόμα περισσότερο να διαφυλαχθεί η ποιότητα και να βελτιωθούν οι συνθήκες σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. 

Οι Έλληνες πολίτες και ειδικά οι νησιώτες πρέπει να αντιταχθούν στο σχέδιο της κυβέρνησης να υποβαθμίσει το δημόσιο πανεπιστήμιο, που εκτός των άλλων, αποτελεί και μοχλό περιφερειακής ανάπτυξης για τις παραμεθόριες περιοχές μας. Μοναδικός στόχος αυτής της υποβάθμισης είναι να ωφεληθούν οι «φίλοι» της κ. Κεραμέως και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ΙΕΚ και κολλεγίων. Να μην τους αφήσουμε.