Επιτροπή αγώνα Λέσβου: «κ. Μερκελ το δικό σας πρόβλημα φορτώνεται στις δικές μας πλάτες»


Ανακοίνωση από την Επιτροπή Αγώνα Λέσβου για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης

 

Δελτίο τύπου 18/03/2021

Αναδημοσιεύουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση που εντοπίσαμε στην επίσημη ιστοσελίδα του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας και η οποία πέρασε στα «ψιλά γράμματα» του εγχώριου τύπου, όπως για εμάς ήταν αναμενόμενο.

Σύμφωνα με αυτή λοιπόν « οι τέσσερις ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών πρώτης γραμμής» (πρωθυπουργοί Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας και Μάλτας) απέστειλαν κοινό υπόμνημα για το νέο Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο προς την Angela Merkel, τον Charles Michel και την Ursula von der Leyen με το οποίο, από 25 Νοεμβρίου 2020,  τονίζουν ότι οι διαδικασίες ελέγχου στα σύνορα δεν πρέπει να οδηγούν στην δημιουργία υπερδομών (όπως προφανώς προκύπτει από τις περιγραφόμενες διαδικασίες)! Παράλληλα δίνουν έμφαση σε αυτό που σημειώθηκε και κατά την δική μας ανάγνωση του Συμφώνου, δηλαδή στο γεγονός ότι οι υποχρεώσεις που προκύπτουν για τις χώρες πρώτης υποδοχής είναι δεσμευτικές ενώ η αλληλεγγύη των χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά είναι προαιρετική.

 

Κ. Merkel, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι παράτυπα αφιχθέντες μετανάστες έχουν προορισμό την χώρα σας και όχι τα νησιά μας. Άρα είναι δικό σας πρόβλημα που φορτώνεται στις δικές μας «πλάτες». Οπότε ακόμα και ο όρος αλληλεγγύη που αναγράφεται στο Σύμφωνο, για να περιγράψει την ανάγκη συνδρομής των χωρών της ευρωπαϊκής ενδοχώρας, είναι άστοχος και παραπλανητικός. Η ανάγκη ανάληψης της ευθύνης από μέρους σας θα έπρεπε να περιγράφεται.

 

Κ. Πρωθυπουργέ, χαιρόμαστε που έγκαιρα αναγνωρίσατε τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει το νέο Σύμφωνο για τα ακριτικά νησιά μας αλλά και τους εθνικούς κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.  Δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε όμως την σπουδή σας να κατασκευαστούν οι υπερδομές που εσείς ο ίδιος καυτηριάζετε. Δεν συναινείτε  έτσι de facto στην αποδοχή του Συμφώνου πριν καν το διαπραγματευτείτε;

 

Εσείς κ. Κύτελη, έστω και καθυστερημένα, αντιληφθήκατε την επικινδυνότητα του Συμφώνου όπως φανερώνει η σημερινή κοινή σας δήλωση με τους δημάρχους Χίου και Αν. Σάμου.  Χαιρετίζουμε λοιπόν το γεγονός ότι θα αντισταθείτε στην απόφαση να τεθούν τα νησιά μας στην «προκρούστεια κλίνη». Περιμένουμε, με την επόμενη σας δήλωση, να καταδικάσετε την ύπαρξη οποιασδήποτε υπερδομής στην Λέσβο και να ανακαλέσετε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για κατασκευή νέας δομής οπουδήποτε στο νησί της Λέσβου, με δεδομένο ότι αυτή ελήφθη «καλή την πίστει» και με άγνοια του δρομολογούμενου Συμφώνου. Σας καλούμε λοιπόν να αναγνωρίσετε με γενναιότητα το λάθος σας, να επιστρέψετε στην αρχική σας θέση, για την οποία σας εξέλεξε ο Λεσβιακός λαός, και να συνταχθείτε δίπλα μας στους αγώνες για τον οριστικό απεγκλωβισμό του νησιού μας που θα ακολουθήσουν.