Ερώτηση στον Υπ. υγείας από τον Γ. Μπουρνου για τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς στο Β. Αιγαίο


Ερώτηση Μπουρνού-Μιχαηλίδη για τους εμβολιασμούς στο Β.Αιγαίο

Ερώτηση για τις μεγάλες καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς των κατοίκων των νησιών του Βορείου Αιγαίου, κατέθεσαν από κοινού στον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο Βουλευτής Ν.Λέσβου και ο Βουλευτής Ν.Χίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς και Ανδρέας Μιχαηλίδης. 

Οι εξαγγελίες του Υπουργείου Υγείας και το σχέδιο που παρουσιάστηκε, πριν την έναρξη των εμβολιασμών, αποδείχθηκε, δυστυχώς, ότι εντασσόταν στην γενικότερη ροπή της Κυβέρνησης προς την επικοινωνία και όχι την ουσία.

Η έλλειψη οργανωμένου σχεδίου οδήγησε σε αστοχίες, τραγελαφικά περιστατικά και την περαιτέρω ταλαιπωρία των πολιτών, εντείνοντας την ανησυχία και την ανασφάλεια τους και δυναμιτίζοντας την προσπάθεια για θωράκιση του πληθυσμού απέναντι στον Covid-19.

Στους νομούς Λέσβου, Χίου και Σάμου, όπως και στο σύνολο της Επικράτειας, λειτουργούν, τελικά, λιγότερα εμβολιαστικά κέντρα απ’ όσα αρχικά εξαγγέλθηκαν, ενώ η κατανομή τους αποδεικνύει ότι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας δεν έλαβε υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιών της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Λήμνου, της Ικαρίας και του Αγίου Ευστρατίου. 

Στην ερώτηση οι δύο Βουλευτές αναφέρουν ενδεικτικά την ύπαρξη αρκετών περιστατικών πολιτών της Λήμνου που κλήθηκαν να μεταβούν στη Καλλονή Λέσβου (!) και πολιτών της Λέσβου που κλήθηκαν να μεταβούν στη Λήμνο (!) προκειμένου να εμβολιαστούν, ενώ δεν είναι μικρός ο αριθμός των πολιτών που καλείται να διανύσει μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις προκειμένου να προσεγγίσει τα εμβολιαστικά κέντρα. Τονίζουν επίσης ότι όλο το Βόρειο τμήμα της Χίου με τα δεκάδες ορεινά και δυσπρόσιτα χωριά στερείται εμβολιαστικού κέντρου. 

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι αρκετοί συμπολίτες μας ηλικιωμένοι, άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα και άτομα με αναπηρία,  αντιμετωπίζουν δυσκολία μετακίνησης, είτε για αντικειμενικούς λόγους είτε για οικονομικούς, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εμβολιαστούν, εφόσον από τον σχεδιασμό του Υπουργείου απουσιάζει παντελώς η πρόνοια ύπαρξης κινητών εμβολιαστικών μονάδων.

Επακόλουθο του αποτυχημένου σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας αποτελεί ο εξαιρετικά χαμηλός αριθμός πλήρως εμβολιασθέντων στους Νομούς Λέσβου, Χίου και Σάμου μέχρι σήμερα. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι και την 9η Μαρτίου 2021 έχουν λάβει και τις δυο προβλεπόμενες δόσεις μόλις 6.674 συμπολίτες μας (3.333 άτομα στο Νομό Λέσβου, 1.780 στο Νομό Χίου  και 1.561 στο Νομό Σάμου). 

Αν συνεχιστεί ο ιδιαίτερα αργός ρυθμός εμβολιασμών, οι επιπτώσεις τόσο για την υγεία των κατοίκων όσο και τις τοπικές οικονομίες των νησιών του Βορείου Αιγαίου θα είναι καταστροφικές.

Με βάση τα παραπάνω, ο Γιάννης Μπουρνούς και ο Ανδρέας ΜΙχαηλίδης καλούν τον Υπουργό Υγείας να αυξήσει άμεσα τα εμβολιαστικά κέντρα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, να στελεχώσει όλα τα κέντρα με επιπλέον προσωπικό, καθώς και να συστήσει κινητές μονάδες εμβολιασμού, ρωτώντας πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.