Ειδικές Επιτροπές Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κτιρίων με έδρες Σύρο, Ρόδο και Μυτιλήνη


Συστήνονται σε κάθε Αποκεντρωμένη Διοίκηση για κτίσματα εντός ή πλησίον μνημείων και αρχαιολογικών χώρων. Στόχος η επιτάχυνση των διαδικασιών λήψης απόφασης κατεδάφισης.

Τη σύσταση 7μελούς Ειδικής Επιτροπής Επικινδύνως Ετοιμόρροπων κτιρίων στην έδρα κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης, προβλέπει τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίστηκε με το νομοσχέδιο για το Ελληνικό.

 

Δείτε την τροπολογία εδώ

 

Οι εν λόγω Επιτροπές θα έχουν ως αρμοδιότητα την εξέταση κτισμάτων που πιθανολογούνται από την υπηρεσία δόμησης του οικείου δήμου ως επικινδύνως ετοιμόρροπα και είναι προγενέστερα των εκάστοτε τελευταίων 100 ετών ή βρίσκονται:

 

-πλησίον ή εντός μνημείου

 

 

-πλησίον αρχαιολογικού χώρου

 

-ιστορικού τύπου

 

-τόπου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους

 

-εντός Ζώνης Β' προστασίας μνημείου.

 

Σε περίπτωση που το κτίσμα δεν κριθεί κατεδαφιστέο από την αυτοψία, τότε η Επιτροπή προτείνει στην οικεία υπηρεσία δόμησης τη λήψη προσωρινών μέτρων για την ασφάλεια των ενοίκων και των διερχόμενων.

Βασικός στόχος της ρύθμισης, σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, είναι η άρση των υφιστάμενων δαιδαλωδών γραφειοκρατικών διαδικασιών, όπως οι χρονβόρες συνεδριάσεις πολλών επιτροπών για το ίδιο θέμα και οι αντιφατικές γνωμοδοτήσεις, που έχουν λειτουργήσει ως εμπόδια μέχρι σήμερα για τη λήψη απόφασης κατεδάφισης όσων κτιρίων είναι επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια,  την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτιστικού κτιριακού αποθέματος. 

Πηγή: www.skai.gr