“Να διασωθεί το υδραγωγείο της Μοριας…”

 

Το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Μόριας επισκέφτηκε την Παρασκευή  12.03.2021 ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, συνοδευόμενος από τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας Απόστολο Αλατζά, τον Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Χριστόφα και συνεργάτες του.  Εκεί συναντήθηκε με κατοίκους της περιοχής και είδε από κοντά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο μνημείο από την πρόσφατη κακοκαιρία, στη διάρκεια της οποίας κατέρρευσε η σκαλωσιά που υποστύλωνε τόξο της μεσαίας τοξοστοιχίας του ρωμαϊκού υδραγωγείου. 

Ο Περιφερειάρχης στην συζήτηση που είχε με τους κατοίκους (αλλά και τους εκπροσώπους του συλλόγου Διχαλα οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή)  τόνισε την αναγκαιότητα να διασωθεί με κάθε τρόπο το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, το οποίο μπορεί να αποτελέσει κοιτίδα πολιτισμού για την Λέσβο. Σημείωσε δε πως η Περιφερειακή Αρχή θα κάνει όλες τις ενέργειες που απαιτούνται προς αυτήν την κατεύθυνση,  αλλά και γενικότερα για την αναβάθμιση της περιοχής όπου βρίσκεται το μνημείο.

Υπενθύμισε μάλιστα πως με παρέμβαση της Περιφέρειας προς το Υπουργείο Πολιτισμού αμέσως μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, επιχορηγήθηκε πριν από μερικές ημέρες  η Διεύθυνση Αναστύλωσης Αρχαίων Μνημείων με το ποσό των 90.000 ευρώ για τις πρώτες εργασίες.

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι της Μόριας ευχαρίστησαν τον Περιφερειάρχη και τους συνεργάτες του για το ενδιαφέρον που έδειξαν από την πρώτη στιγμή, σημειώνοντας την πολύτιμη συνεισφορά της Περιφέρειας στην ανάδειξη του μνημείου,  τονίζοντας δε  με την σειρά τους την αναγκαιότητα διάσωσης του.