Χωρισμός: Εύκολο ή Δύσκολο να τον ξεπεράσεις;


Η ερώτηση του τίτλου είναι φυσικά ρητορική. Ασφαλώς και ο χωρισμός είναι μια διαδικασία δύσκολη να ξεπεραστεί.

Ακόμα κι αν η σχέση δεν είχε τις καλύτερες προϋποθέσεις, ακόμα κι αν το τελευταίο διάστημα υπήρχε κακή ή ελάχιστη επικοινωνία, τα συναισθήματα που νιώθουμε σε μια σχέση δεν εξαλείφονται τόσο εύκολα.

«Πώς να την ξεπεράσω;» αναρωτιέσαι λογικά.

Ένας χωρισμός διαταράσσει τις ισορροπίες μας. Το μόνο εύκολο είναι ν’ ακούσεις απ’ όλους να σου λένε: «Προχώρα», «Ξέχασέ το», αλλά γνωρίζουμε πως δε συμβαίνει έτσι.

Τι συμβαίνει όμως σε ένα χωρισμό και μας δυσκολεύει να προχωρήσουμε;

1.      Ο Εγωισμός σου προσβάλλεται

 

Όταν ο εγωισμός μας μπαίνει στη μέση, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο. Στην περίπτωση δε που δεν αποφάσισες εσύ τον χωρισμό, τότε ο εγωισμός βρίσκει εύκολα έδαφος να ανθίσει.

 

Το χειρότερο με αυτό είναι ότι αμέσως θα αρχίσει η αυτοαμφισβήτηση. Θ’ αρχίσεις να ρωτάς τον εαυτό σου για το αν ήσουν καλός στη σχέση και για ποιο λόγο ενδεχομένως να αποχώρησε η κοπέλα.

 

Μην επιτρέψεις στην ανασφάλεια και την ανεπάρκεια να εισχωρήσει στη ζωή σου. Δεν ισχύουν αυτές οι σκέψεις που κάνεις, απλώς επηρεάζονται από τα έντονα συναισθήματα που βιώνεις. Μόνο δυσκολότερη θα κάνουν την κατάσταση.

 

2.      Αισθάνεσαι ότι φταις μόνο εσύ

 

Έτσι δεν είναι;

 

Ξεκινάς την υπερανάλυση για όσα έγιναν, όσα είπες κι άκουσες και προσπαθείς να βρεις που φταις εσύ.  Φέρνεις στο Νου σου συγκεκριμένες σκηνές από το παρελθόν και σκέφτεσαι τι θα μπορούσες να έχεις κάνει ή να πει διαφορετικά. Για όσα δεν αισθάνεσαι υπερήφανος, νιώθεις ενοχές.

 

Κι όπως μαντεύεις, οι ενοχές κάνουν το χωρισμό πιο επώδυνο.

 

Μην κάνεις αυτό το λάθος και εγκλωβίσεις τον εαυτό σου σε τύψεις κι ενοχές για πράγματα του παρελθόντος. Τα περασμένα έφυγαν και πάμε για καινούρια και ομορφότερα πράγματα.

 

3.      Είσαι εθισμένος σε συναισθήματα

 

Μια παρενέργεια που έχει ένας χωρισμός είναι ότι συγκρατεί για ορισμένο διάστημα τα συναισθήματα που ένιωθες και ενώ ήσουν σε σχέση.

 

Αυτά τα συναισθήματα παίζουν τόσο δυνατό ρόλο στις αντιδράσεις του εγκεφάλου που έχουν όμοια εθιστική αντίδραση με τα ναρκωτικά.

 

Όταν δεν έχεις που να τα εκφράσεις πλέον, αρχίζεις να νιώθεις ένα είδος στέρησης, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις ουσίες. Αυτό σε οδηγεί να σκέφτεσαι ξανά και ξανά την πρώην σχέση σου, με αρνητικά αποτελέσματα φυσικά, διότι σε κρατάει δέσμιο στο παρελθόν.

 

Πρέπει να  προχωρήσεις.

Καν’ το.

 

 

4.      Σε κυριεύει το Άγχος

 

Ζεις κάτι πρωτόγνωρο πλέον. Μόνος, μετά από αρκετό διάστημα.

 

Αρχικά, σε πιάνει άγχος και πανικός, διότι πράγματα και καταστάσεις που έχεις συνηθίσει να κάνεις με την πρώην σχέση σου, πλέον δεν συμβαίνουν ή γίνονται μόνο από σένα.

 

Η εμπιστοσύνη στον εαυτό σου αρχίζει να κλονίζεται, ενώ οι στιγμές ηρεμίας, όπως ο βραδινός ύπνος ή το πρωινό ξύπνημα γίνονται βασανιστικά.

 

Υπάρχουν άνθρωποι ανάμεσά μας που αδυνατούν να ξεπεράσουν ένα χωρισμό και οδηγούνται σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.

 

Μην είσαι ένας απ’ αυτούς.

Κάνε κάτι διαφορετικό για να απασχολήσεις το μυαλό σου.

 

5.      Φόβοι για τη συνέχεια

 

Τη στιγμή που δεν τους θες, εμφανίζονται. Οι φόβοι.

 

Φόβος για τη συνέχεια, φόβος για το αύριο, φόβος της απόρριψης.

 

Είμαστε κοινωνικά όντα. Έχουμε μάθει να είμαστε σε ομάδες για να επιβιώνουμε και να ευημερούμε. Να έχουμε ανθρώπους δίπλα μας με ίδιες αξίες και όνειρα.

 

Όταν αυτή η ανάγκη δεν ικανοποιείται και δεχόμαστε την απόρριψη, ξεσπάει ένα σοκ στον οργανισμό και τα συναισθήματά μας. Ειδικότερα, όταν δεν το περιμένουμε καθόλου.

 

Μόνο που το καλύτερο δυνατό μέλλον σου είναι στη συνέχεια. Νιώσε καλά με τον εαυτό σου, αντιμετώπισε τους φόβους σου κατάματα και βες να διεκδικήσεις αυτό που σου αξίζει.

 

Μόνο καλύτερο και εμπειρότερο μπορείς να σε κάνει ένας χωρισμός. 

 

6.      Ο χωρισμός ως αποτυχία

 

Στο αρχικό στάδιο, όταν ο χωρισμός είναι πολύ πρόσφατος, είναι δύσκολο να δεις το χωρισμό ως κάτι καλό και χρήσιμο.

 

Οι πρώτες σκέψεις σου είναι: «Η σχέση μου απέτυχε» και «πώς να την ξεπεράσω;»

 

Αν βέβαια, μέσα σε λίγο χρόνο έχεις χωρίσει πολλές φορές, είναι εύλογο να πιστεύεις ότι έχεις αποτύχει. Ένα μικρό αίσθημα ανικανότητας και ανεπάρκειας ίσως έχει γεννηθεί μέσα σου.

 

Γνωρίζεις όμως ότι αυτή η σκέψη δε μπορεί να σε βοηθήσει να πας παρακάτω και να συνάψεις νέες σκέψεις.

 

Τι θα σε βοηθήσει;\

 

Να δεις τη θετική πλευρά του χωρισμού και να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου όλα εκείνα που σου άρεσαν, αλλά μέσα στη σχέση είχες ξεχάσει, τις παρέες σου, τους φίλους σου, τους συγγενείς σου και ίσως τα κρυφά, παρατημένα όνειρά σου.

 

Και πριν κλείσουμε, θυμήσου:

 

Αδιαπραγμάτευτα, ένας χωρισμός είναι δύσκολος.

 

Αλλά όλα τα άσχημα περνάνε. Έρχονται για να μας μάθουν και να  φύγουν.

 

Προσπάθησε να μη μένεις κολλημένος σε σκέψεις που δεν σου κάνουν καλό.

 

Οι γυναίκες που αναζητάς είναι εκεί έξω και σε περιμένουν να τις πλησιάσεις.

 

Το ίδιο το μέλλον σου είναι εκεί και σε προσκαλεί να δράσεις.

 

Ξέρεις τι πρέπει να κάνεις.

 

Πάρε μια απόφαση και κάν’ το!