Ψηφιακά θα ολοκληρώνεται η μεταβίβαση ακινήτων (ΒΙΝΤΕΟ)


Αλλάζουν τα πάντα στις δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων. Πλέον η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά και θα ολοκληρώνεται -ακόμη και εντός της ίδιας ημέρας- όπως δηλώνει στην ΕΡΤ ο διοικητής της ΑΑΔΕ.

Πριν ξεσπάσει η πανδημία, οι υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων είχαν να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες ουρές στο τμήμα κεφαλαίου της εφορίας προκειμένου να ολοκληρώσουν μια μεταβίβαση ακινήτου.

Για να ολοκληρωθούν περισσότερες από 140.000 συναλλαγές σε ετήσια βάση, απαιτούνταν περισσότερες από 300.000 επισκέψεις στις Δ.Ο.Υ Μέσα στην πανδημία, το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις στις αγοραπωλησίες ακινήτων έγινε ακόμη εντονότερο.

Όπως εξήγησε στην ΕΡΤ η Έλενα Κοντογεώργου, Αντιπρόεδρος Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών «με το ισχύον καθεστώς, απαιτούνται τουλάχιστον 15 ημέρες για να ολοκληρωθεί η δήλωση φόρου μεταβίβασης και η πληρωμή του φόρου».

Αυτό όμως είναι κάτι που πρόκειται να αλλάξει καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα μετατρέψει άμεσα σε ηλεκτρονική τη διαδικασία υποβολής δήλωσης μεταβιβάσεων περιουσιακών στοιχείων, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής