Χ. Αθανασίου: «Συνεχίζεται η εκκένωση του Καρά – Τεπέ- Με κορονοιο ένα 8χρονο παιδί»


Όπως είναι γνωστό, ύστερα από συμφωνία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με την Καγκελάριο της Γερμανίας κ. Άνγκελα Μέρκελ, 1553 μετανάστες, που τους χορηγήθηκε καθεστώς Διεθνούς Προστασίας και απέκτησαν την ιδιότητα του πρόσφυγα, θα φύγουν από τα νησιά μας με απευθείας πτήσεις στο Ανόβερο. 

Εξ’ αυτών 906 φεύγουν με 7 ή 8 πτήσεις από τη δομή του Καρά Τεπέ του Δήμου Μυτιλήνης με στόχο την πλήρη εκκένωσή του.

Ήδη χθες 10-3-2021, ήταν να αναχωρήσουν 130 άτομα. Λόγω όμως του ότι προσβλήθηκε από κορονοϊό ένα άτομο 8 ετών, αποφασίστηκε εκτός από αυτό να μην αποχωρήσουν και άλλα 47 άτομα από τα 130, διότι, κατόπιν της προβλεπόμενης διαδικασίας, διαπιστώθηκε ότι είχαν έλθει σε επαφή με το προσβληθέν οχτάχρονο κορίτσι.

Έτσι αναχώρησαν για τη Γερμανία μόνο 82 άτομα και τα άλλα θα αναχωρήσουν με τις επόμενες πτήσεις. Συνολικά, έχουν ήδη αναχωρήσει 425 άτομα.

Παράλληλα, από τη δομή στο Μαυροβούνι (Καρά Τεπές) έχει προγραμματισθεί η έκδοση ταξιωτικών εγγράφων για έναν αριθμό προσφύγων που προσεγγίζει τα 1500 άτομα.

Η δέσμευση της κυβέρνησης για φύλαξη των συνόρων, για ταχεία εκδίκαση των αιτημάτων ασύλου και για αποσυμφόρηση της Λέσβου υλοποιείται.