Παρέμβαση 25 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την ανεπαρκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τα νησιά του Β. Αιγαίου


Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης-νήσων Αιγαίου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Πλακιωτάκη, κατέθεσαν 25 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Ν.Λέσβου, Γιάννης Μπουρνούς, για την ανεπαρκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και των Κυκλάδων.

Στις 6 Μαρτίου 2021 πραγματοποιήθηκε το πρώτο επιδοτούμενο δρομολόγιο της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και των Κυκλάδων. Όπως έγινε γνωστό, η συγκεκριμένη ακτοπλοϊκή σύνδεση, επρόκειτο να ξεκινήσει από τον περασμένο Νοέμβριο, ωστόσο καθυστέρησε λόγω της κατάστασης που διαμορφώθηκε από τα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, η σύνδεση, που αφορά το δρομολόγιο που εκτελείται μια φορά την εβδομάδα από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι) και των Κυκλάδων (Μύκονος, Σύρος) με τελικό προορισμό τον Πειραιά, θα ισχύει από τις 6 Μαρτίου έως και τις 5 Ιουνίου και θα διακοπεί για τους θερινούς μήνες, κατά τους οποίους θα εκτελείται μόνο από το λιμάνι της Καβάλας, γεγονός που δεν καλύπτει τις ανάγκες του επιβατικού κοινού. 

Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργείο να μην διακοπεί το δρομολόγιο κατά τους θερινούς μήνες, ερωτώντας επίσης πόσο έιναι το κόστος του επιδοτούμενου δρομολογίου, αλλά και - δεδομένων των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού - σε τι εξυπηρετεί η έναρξη της σύνδεσης από τις αρχές Μαρτίου μέχρι μόλις τις αρχές Ιουνίου.