Η Ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων Λέσβου τιμά την 111η επέτειο του ΚΙΛΕΛΕΡ


Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Λέσβου

 

Η φετινή επέτειος του ηρωικού ξεσηκωμού των κολίγων του Θεσσαλικού Κάμπου το Μάρτη του 1910 βρίσκει τους βιοπαλαιστές, μικρομεσαίους γεωργούς και κτηνοτρόφους, με τη πλάτη στο τοίχο. Ο ερχομός της νέας οικονομικής κρίσης, που επιτάχυνε η πανδημία του κορονοϊού, έκανε ακόμα πιο δύσκολο τον αγώνα για την επιβίωση.

          

Η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζετε τις τελευταίες δεκαετίες απ’ όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν μέχρι σήμερα και που έχει τη σφραγίδα της Ε. Ε., έχει οδηγήσει τη μικρομεσαία αγροτιά στα πρόθυρα του αφανισμού.                   Οι  χαμηλές τιμές παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα, το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, η καλπάζουσα αύξηση των τιμών το τελευταίο διάστημα, σε ζωοτροφές, λιπάσματα , εργαλεία και άλλα εφόδια, οι ασφαλιστικές εισφορές , τα συνεχή χαράτσια, μας οδηγούν στην απόγνωση. Η ανάρτηση των δασικών χαρτών, που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση, έρχεται να βάλει ταφόπλακα σε μεγάλη μερίδα αγροτών και άλλων λαϊκών στρωμάτων, αφού στόχο έχουν όχι μόνο την αλλαγή του χαρακτήρα αλλά  στη συνέχεια και της χρήσης της γης, ανοίγοντας το δρόμο για τις πολυπόθητες επενδύσεις μεγάλων ομίλων.

         

Τη φετινή επέτειο θα τη γιορτάσουμε δυναμώνοντας το αγροτικό κίνημα, μεγαλώνοντας τις απαιτήσεις μας με κεντρικό στόχο τις διεκδικήσεις μας.

 

§   Κατώτατες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς. Άμεση πληρωμή στην παράδοση. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμποροβιομήχανων.

§  Μείωση κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, ζωοτροφές.

§  Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ. Αύξηση των  αγροτικών συντάξεων, μείωση ορίων συνταξιοδότησης, 60 για τους αγρότες, 55 για τις αγρότισσες.

§  Όχι στη μείωση του αφορολόγητου ορίου που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα, αύξηση στα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

         Απαιτούμε από τη περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αλλά και από τη Κτηνιατρική  

    Υπηρεσία να αναλάβουν τις ευθύνες τους, παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα   

    για  να προφυλάξουν τη κτηνοτροφία του νησιού από τις εστίες μολύνσεως  

    «αφθώδους πυρετού» και «ευλογιάς» που εντοπίστηκαν στα απέναντι    

    παράλια.

·                    Να χορηγηθούν δωρεάν εντομοαπωθητικά στους κτηνοτρόφους.

§      Να ψεκαστούν από τη περιφέρεια λιμνάζοντα νερά.

§      Να γίνεται αυστηρός έλεγχος στις εισαγωγές ζωοτροφών και ζώντων     

§     ζώων στο νησί.

§  Να στελεχωθεί η Κ.Υ. για να μπορούν να γίνονται έλεγχοι συχνά και παντού για έγκαιρο εντοπισμό κρουσμάτων.

§      Απαιτούμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  να ενεργοποιήσει πρόγραμμα (Deminimis) για άμεση ενίσχυση των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων ώστε να καλυφθεί η ζημιά από τη συνεχόμενη αύξηση των ζωοτροφών και των εφοδίων, η οποία υπερκάλυψε την αναιμική άνοδο τις τιμής του γάλατος για φέτος.

 

Η Ομοσπονδία συνεχίζοντας τη δράση της υπερασπίζοντας τα συμφέροντα των βιοπαλαιστών και μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων του νησιού, ανακοινώνει ότι τις επόμενες μέρες θα επισκεφτεί τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Μυτιλήνη για να ενημερωθεί και να απαιτήσει να συνεχιστεί η καταβολή των επιδοτήσεων για όλες τις εκτάσεις που δίνονται μέχρι σήμερα. Να μην αλλάξει τίποτα λόγο της αλλαγής του χαρακτηρισμού αυτών, που έρχεται με την ανάρτηση των δασικών χαρτών.   

         

 Τέλος  θα τιμήσουμε την 111η  επέτειο του ΚΙΛΕΛΕΡ με συμβολική εκδήλωση τη Κυριακή 21 Μάρτη στις 12 το μεσημέρι καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο «Λαϊκών Αγωνιστών» Μανταμάδου τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας για τη δημόσια υγεία, αφού η κυβέρνηση στάθηκε ανίκανη μέχρι σήμερα να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας του λαού, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα εργοστάσια, στους χώρους δουλείας. Δεν στήριξε το δημόσιο σύστημα υγείας με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, αποφεύγοντας συστηματικά να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα υγείας.