SOS εκπέμπει ένα από τα αρχαιότερα υδραγωγεία του κόσμου, το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Μοριας Λέσβου (PICS)



Κραυγή αγωνίας και απόγνωσης εκφράζουν προς κάθε κατεύθυνση οι κάτοικοι του χωριού Μόρια της Λέσβου, οι οποίοι από το 2011 και εντεύθεν βιώνουν ένα καθημερινό μαρτύριο, καθώς βλέπουν τον άλλοτε ιστορικό, περήφανο και ποιοτικό τους τόπο να βυθίζεται μέσα στην αλλοτρίωση, την απαξίωση και την καταστροφή, του.



Σε ανακοίνωση του ο πεζοπορικός σύλλογος Μόριας Λέσβου Διχάλα σημειώνει πως στο Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Μοριας Λέσβου τα 2 από τα 17 τόξα του είναι έτοιμα να καταρρεύσουν (το ένα από αυτά είναι πέρασμα Ι. Χ και πεζών σε καθημερινή βάση).

Σύμφωνα με κάτοικους του χωριού που μίλησαν στο in.gr στο Ρωμαϊκό Υδραγωγείο έχει εγκαταλειφθεί η αναστύλωση του, οι μεταλλικές σκαλωσιές έχουν γκρεμιστεί και έτσι εμφανίστηκε η επικίνδυνη βλάβη!



Εξαιτίας των φυσικών φθορών που παρουσιάστηκαν στο Ρωμαϊκό Υδραγωγείο σε διάφορα τμήματά του, ξεκίνησαν πριν 20 περίπου χρόνια εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης του μνημείου. Η χρηματοδότηση των εργασιών είχε αντληθεί από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης αλλά το έργο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.  

Ο Βουλευτής Ν.Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς με ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού, κ. Μενδώνη σημειώνει «είναι προφανές ότι το περιορισμένο εύρος εργασιών που πραγματοποιήθηκαν εκείνη την περίοδο και που αφορούσαν στη στερέωση των ετοιμόρροπων τμημάτων του και τη μερική αποκατάσταση των παραμορφωμένων μερών του, δεν αρκεί για την διάσωση του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου.»



Πριν λίγες μέρες, μάλιστα, λόγω φυσικής φθοράς κατέρρευσε και η μεταλλική κατασκευή που υποστήριζε από το 2005 μέρος του μνημείου, το οποίο, αν καταρρεύσει, απειλεί με καταστροφή το σύνολο του Υδραγωγείου.

Σε επιστολή τους οι σύλλογοι και οι κάτοικοι της Μόριας προς το αρμόδιο Υπουργείο, τον Δήμο Μυτιλήνης και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου τονίζουν πως το μοναδικό ιστάμενο αρχαίο μνημείο της Λέσβου και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου κινδυνεύει με κατάρρευση.



Και συνεχίζουν λέγοντας πως «Η κακοκαιρία Μήδεια που πέρασε με σφοδρότητα και από τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, επιδείνωσε την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση του Αρχαίου Υδραγωγείου της Μόριας.»

Οι Σύλλογοι και οι κάτοικοι της Μόριας στην επιστολή τους ζητούν την άμεση επέμβασή για τη σωτηρία του σπουδαιότατου αρχαίου μνημείου της Λέσβου, που επί 2000 χρόνια αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή και τους κατοίκους της .



Αξίζει να σημειωθεί πως οι αναφορές της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και της Κοινότητας Μόριας, ειδικά από το 2015 και εξής, δεν έχουν εισακουστεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και το Υπουργείο Πολιτισμού .


Το ρωμαϊκό υδραγωγείο

Στην περιοχή της Μόριας σώζεται τμήμα πολύτοξης τοξοστοιχίας (μήκους 170 μ.) του ρωμαϊκού υδραγωγείου της Μυτιλήνης, που είναι έργο πιθανώς του τέλους του 2ου ή των αρχών του 3ου αιώνα μ.Χ.



Το υδραγωγείο της Μυτιλήνης, που λόγω των κλασικιστικών στοιχείων του θεωρήθηκε αδριάνειο, κατασκευάστηκε για τη μεταφορά νερού από τις πηγές του όρους Ολύμπου στην αρχαία πόλη της Μυτιλήνης.

Το πρόβλημα της συνεχούς ροής του νερού, που περνούσε από ανομοιογενή εδάφη με διαφορετική στάθμη, επιλύθηκε ευφυώς διά της γεφυρώσεως των κοιλάδων με τοξοστοιχίες (υδατογέφυρες), πάνω από τις οποίες περνούσαν οι αγωγοί του νερού.

Πηγή Του Γιώργου Στεφάνου για την Alter ego media