Να μην γίνει η ΔΕΔΑΠΑΛ νέο Lesvos Shop...



Του Γιώργου Στεφάνου

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΔΑΠΑΛ, η οποία εδώ και μήνες βρίσκεται στο προσκήνιο της επικαιρότητας. 

Την περασμένη Παρασκευή διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης η περιβόητη Γενική Συνέλευση της Εταιρίας, στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των δυο Δήμων και της ΠΕΔ, αλλά και οι Γενικοί Γραμματείς από τον Δήμο Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου. 

Από πλευράς Μυτιλήνης οι Παναγιώτης Κατσαβέλλης, Μιχάλης Φρατζέσκος, Κώστας Κουνέλλης, Παράσχος Μανούσος, Δήμητρα Αλεξανδρή, Γιάννης Άνεμος, από την Δυτική Λέσβο οι Στέφανος Αποστόλου, Παναγιώτης Δήσσος, Γιώργος Μακρογιάννης ενώ την ΠΕΔ εκπροσώπησαν οι Δημήτρης Βαρβαγιάνης και Γιάννης Βατός. Λόγω των διαδικαστικών θεμάτων που ήταν στην Ημερήσια Διάταξη το παρών έδωσαν και οι Γενικοί Γραμματείς των Δήμων, Ηρακλής Κουντουρέλλης και Άρης Ελευθερίου. 

Το βασικό θέμα που μονοπώλησε το ενδιαφέρον ήταν οι τροποποιήσεις του καταστατικού, για θέματα που έχουν να κάνουν με την διαδικασία λειτουργίας της εταιρίας από δω και πέρα, με τους δυο Δήμους να διασταυρώνουν τα ξίφη τους θέλοντας να περάσουν τις δικές τους θέσεις. 

Εκείνος που μονοπώλησε την διαδικασία, κάνοντας καίριες και πετυχημένες παρεμβάσεις, ήταν ο εκπρόσωπος της ΠΕΔ Γιάννης Βατός, ο οποίος έδειξε να γνωρίζει κάθε λεπτομέρεια της διαδικασίας και της λειτουργίας της ΔΕΔΑΠΑΛ, βγάζοντας από την δύσκολη θέση αρκετές φορές τους εκπροσώπους του Δήμου Μυτιλήνης.

 Μάλιστα ήρθε «αντιμέτωπος» με τον Άρη Ελευθερίου, αντικρούοντας τα επιχειρήματα του Δήμου Δυτικής Λέσβου ως προς τις αντιρρήσεις που αυτοί εξέφραζαν για κάποιες από τις τροποποιήσεις, οι οποίες ωστόσο πέρασαν όλες. 

Το ζητούμενο πλέον και εφόσον οι τροποποιήσεις αυτές περάσουν από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, είναι η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου για την οποία παίζεται «χοντρό» παιχνίδι. Και αυτό καθώς ο Γιάννης Βατός, στον οποίον φέρεται να προτάθηκε η θέση του Αντιπροέδρου, δεν συναινεί, θεωρώντας προφανώς ότι δεν είναι μια θέση ευθύνης, παρά μόνο μια θέση αντιμισθίας, την οποία και απορρίπτει. 

Άλλωστε όπως έχει δηλώσει κατά καιρούς και ο ίδιος, όσον αφορά την συνεργασία της παράταξης Μαμάκου (στην οποία ανήκει), με αυτήν της Δημοτικής Αρχής, αυτή ή θα γίνει με πολιτικούς όρους και φανερά, ή δεν θα γίνει καθόλου και μόνο για την καρέκλα. 

Τα δεδομένα πλέον μετά την Γενική Συνέλευση της Παρασκευής, δείχνουν να έχουν αλλάξει, κυρίως γιατί από την διαδικασία διαφάνηκε πως η ΔΕΔΑΠΑΛ, δεν είναι μια απλή υπόθεση και ένα μαγαζί ρουσφετολογικών διευθετήσεων, αλλά μια Ανώνυμη εταιρία η οποία αν δεν μαζευτεί πλέον και δεν διοικηθεί σωστά από γνώστες και έμπειρους με το χώρο ανθρώπους, μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε ένα Lesvos Shop με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Αυτό άλλωστε διαφάνηκε και στην Συνέλευση της Παρασκευής, με τον Γιάννη Βατό να τονίζει σε όλους τους τόνους την αναγκαιότητα να βγουν όλα στα φως και να μην υπάρξει ούτε υπόνοια συγκάλυψης για τα όσα έχουν ακουστεί τα τελευταία χρόνια για την ΔΕΔΑΠΑΛ και την λειτουργία της. Και ίσως και αυτός να είναι και ένας λόγος της «μάχης» που γίνεται τους τελευταίους μήνες για το ποιος θα αναλάβει τα ηνία της νέας διοίκησης.